Hur ska det gå för George W Bush?


Frågan kanske upplevs som retorisk, men det är faktiskt inte avsikten. Jag kan ju inte påstå att jag är oroad, men visst undrar jag.

Kriget i Irak startades under falska förespeglingar och utifrån förfalskade underättelseuppgifter. Det vet vi idag, och till och med bombhögern börjar nu tona ner sitt försvar av kriget.

Internt i USA så ökar hela tiden krigsmotståndet samtidigt som Bushs popularitetssiffror sjunker. Det heter att förtroendet för presidenten aldrig varit så lågt sedan Nixons Watergate. Stödet för kriget i Irak minskar snabbt och är snart nere i Vietnamnivå.

Samtidigt står det helt klart att kriget som bieffekt fått skyddet för New Orleans att krackelera. Det nödvändiga underhållet har inte blivit gjort och nationalgardets soldater har varit tvångskommenderade till Irak.

När då en orkan slår till och dödar upp till 10 000 människor (enligt media idag) så dröjer det fyra dygn innan presidenten, på grund av semester, tar sig till Louisiana för att se på förödelsen. Hemma i vårt lilla Svedala var vi alla förbaskade på våra politikers senfärdighet i samband med tsunamikatastrofen. Och de var snabba i jämförelse..

Vad folk i ”världens rikaste och mäktigaste land” anser om sin statslednings

tillkortakommande i den här situationen vet jag inte, men jag gissar att kritiken kommer att bli massiv.

Inte bara föröder Bush Irak och USA:s egen ekonomi, det får också dramatiska effekter på hemmaplan i form av sämre hjälp till de katastrofdrabbade. Dessutom uppvisar han en nonchalant attityd visavi de hjälpbehövande. Kanske beror det på att de drabbade i hög utsträckning är fattiga och svarta?

Men det allvarligaste tror jag, i alla fall ur amerikanernas perspektiv, är att bensinpriserna bara stiger och stiger. Och det säger en hel del om landet på andra sidan atlanten..


10 svar till “Hur ska det gå för George W Bush?”

  1. Bra artikel! Jag har precis varit inne på Det Progressiva USA, och tycker att ni båda kommer fram till intressanta slutsatser.

  2. Det måste kännas tungt för Bush att be världen om hjälp. Min kära mor som inte är så intresserad av politik men som i regel brukar tala varmt om USA (hon är född på 50-talet och det verkar som den generationen generellt är mycket pro-USA) frågade mig ”Varför i helvete skickar Sverige och resten av världen hjälp till USA när dom har betett så illa mot oss angående Irak-kriget – vi borde säga ’skyll er själva’ och sitta brevid och vara skadeglada.” Varpå jag kände mig tvungen att förklara för henne att de människorna som drabbas av denna katastrof är i huvudsak fattiga människor (när hon såg bilderna från New Orleans så trodde hon det var någonstans i afrika) och att dom förtjänar all hjälp dom kan få, även ifall det råkar vara så att USA måste svälja sin stolthet och be om hjälp (något dom lär glömma rätt fort när dom skall skrämma upp en koalition mot Iran/Syrien/”dagens skurkstat”)

  3. ”hon är född på 50-talet och det verkar som den generationen generellt är mycket pro-USA”

    Skojar du med oss??

    40 och 50-talisterna var unga fortfarande under Vietnamkriget och mycket var vi, men knappast pro-USA. Du skulle sett universiteten i slutet av 60-talet och börjav av 70.. Det var hart när så att alla stod upp och sjöng internationalen varje morgon.. :)

  4. Ytterligare en eller ett par händelser av den här karaktären och den amerikanska stormakten kommer att implodera på samma sätt som Sovjetunionen, p g a inre motsättningar. Kollade för skojs skull mitt gamla ex av Maos lilla röda, sid 187: ”Den grundläggande orsaken till ett tings uveckling ligger inte utanför utan i tinget; den ligger i det tillstånd av motsättning som tinget innehåller.”

  5. Håller med!

    Det tråkiga i kråksången är att Georgieboy investerat i mångmiljardbelopp i krigets irak samtidigt som karln vill riva upp alla åtgärder som görs mot den hotande uppvärmningen.

    Är framtiden redan här? Har han redan spelat ut sin roll? Ironiskt nog slog orkanen Katrina ut en stor del av landets oljeproduktion. Det är med stor vrede jag ser George Buch krama offer på tv i den amerikanka södern, skandal!

  6. Vad är det som händer?
    20.30
    Den frågan är det nog många som ställer sig runt om ivärlden i dessa dagar. Räddningsarbetet har knappt kommit igång, detta fyra dygn efter den värsta naturkatastrofen i USA.s historia. Scenerna vi nu få se ifrån New Orleans påminner otäckt mycket om de som förekom efter tsunamin i julas.

    När jordbävningen ute i indiskaoceanen skapade den tsunami som tog 100 000 tals liv i julas så fanns det inga varningsysytem som kunde evakuera folk. När världens rikaste nation åtta månader senare står inför en kraftig orkan så vet metrologerna om dennes bana i ett par dagar innan den ”träffar”.
    Mycket riktigt iscensattes en evakuering som fungerade perfekt för New Orleans överklass och medelklass. Dessvärre är New Orleans en stad som har en stor andel fattiga människor, dessa kan räknas i 100 000 tal. Människor utan jobb, med brist på mat och naturligtvis med avsaknad av transportmedel för att kunna fly den analkande ”katrina” som närmar sig ute i gulfen.

    Varför erbjöds inte dessa människor evakuering med bussar eller tåg innan förödelsen? Jag vet att USA är ett klass samhälle av hög rang. Men har inte landets ledning ett ansvar för att skydds sina medborgare även om dom är fattiga och inte bidrar till landets ekonomiska utveckling?

    Inledningsvis liknade jag den aktuella händelsen med katastrofen i julas, som främst drabbade indonesien. Räddningsinsatserna är än så länge lika klena i södra USA, detta trots att katastrofen denna gången sker på hemmaplan i ett var jag trodde var ett civiliserat samhälle. George Bush har fått utstå hård kritik i Amerikansk media med all rätt. Under tiden som New Orleans borgmästare skriker på hjälp på grund av raserade byggnader, en översvämmad miljonstad med flytande lik, plundring, mord, våldtäckter och explosioner så sitter Cowboyen kvar på sin ranch i Texas. Har man semester så har man semester….

    Först i onsdags, två dygn efter att orkanen träffat New Orleans med omnejder agerade presidenten. Och vad gjorde han då? Jo, han satte sig i air force one (presidentens egna jumbojet) och flög över New Orleans tillsamans med ett stort medieuppdåd. Jag undrar ifall det fanns tillgång till Whiskey i flygplansbaren?

    Denna handlingskraft ifrån landets mäktigaste man möttes knappast av folkets jubel utanför den arena där 30000 vistas under avskyvärda förhållanden. Jag skrev om det redan i söndags i en krönika där ämnet löd: ”Är det dags för amerikanska folket att betala priset” . Och jag kan inte låta bli att återkomma till detta. Enligt amerikanska väderlekstjänsten så väntas minst tre orkaner till vara på väg att utvecklas i mexikanska golfen. En annan kategori fem orkan laddar upp utanför Japan och väntas dra in över ön i början av nästa vecka. Detta är bara början, jag har sagt det i snart 15 år: Detta kommer vi att få leva med i framtiden. Nu är framtiden här och värre blir det…..

    Massiv kritik riktas nu på diverse bloggar i USA mot att det investeras miljarder och åter miljarder i kriget mot terroristerna medans pengar till orkanhjälp lyser med sin frånvaro. Citerar mig själv sedan i söndags:

    ”USA har spenderat åtskilliga miljarder dollar (kanske rentav biljarder) på kriget mot terrorismen. I dessa siffror ingår den totala kostnaden för kriget i irak som så märkligt förändrades till ett krig mot terrorn tillsamans med det som förs i Afganhistan.
    Nu är inte terrorismen på långa vägar ett lika stort hot som den enligt amerikanarna påhittade växthuseffekten. Hur många dollar har lagts på att försöka få stopp på denna?”

    Frågan kvarstår och har genst blivit högaktuell i den amerikanska inrikesdebatten. Till sist så kan man fråga sig hur länge vi människor ska fortsätta att bosätta oss på de mest riskfyllda ställen. New Orleans ligger i en gryta, fyra meter under havet, och är som gjord för att utsättas för en katastrof. Kalifornien är det mest expansiva området i USA där väntar man ”the Big one” vilken dag som helst. Tokyo växer så det knakar och närmare 30 miljarder människor bor i det som man kallar StorTokyo. Här byggs jordbävningssäkra hus som ska stå emot kraftiga skalv. Är folk så naiva så att dom köper dessa garantier rätt av? Jag förstår inte varför människor utsätter sig själva och sina barn för dessa faror.

  7. Bra analys, och speciellt bensinpriset kommer definitvt att slå mot Bushs popularitet. Men underskatta aldrig det faktum att hans supportrar delar hans gudstro och det är ett band som är mycket starkt.

    I april 1945 stödde t.ex. fortfarande en majoritet av tyskarna Hitler. Knappast logiskt men ändå ett faktum

    Jag tror att en majoritet av USAs folk kommer att stödja Bush när han äntligen går i pension i början av år 2008. Förhoppningsfel har jag fel och du rätt :-)