Hur mycket stryk tål Göran Persson?


Idag presenteras en fortsättning på följetongen, eller ska jag kalla det såpoperan, om rasismen på Migrationsverket.

Det första jag läser på nätet nu på morgonen är hur Migrationsverkets enhetschef i Kristinastad frånträtt sin tjänst med omedelbar verkan.


Barbro Holmberg, Migrationsminister

DN: Det var den 4 mars förra året som Liz Sandgren kallade personalen till ett gemensamt firande sedan tre av enhetens handläggare verkställt avvisningen av en ensamstående mor och hennes tre barn. I inbjudan som mejlades ut till de anställda skriver Liz Sandgren: ”I går verkställde [tre handläggares namn, reds. anm.] vår besvärliga kvinna i Östra Göinge.

”- Hon ska inte arbeta som chef just nu”, säger Janna Valik, generaldirektör på Migrationsverket enligt DN.

Jag utgår från att hon nu vilar från arbetet med full lön.

Morgonekot presenterar en annan berättelse om en synskadad Irakisk man som ansåg att han behövde mer hjälp än den han fick. Där är berättelsen styrkt av en – bandinspelning.

Ekots band: ”– Är du ett litet barn eller en vuxen man? Vi är inte din mamma och pappa som kommer och hjälper dig, nu får du klara dig själv. Orden kommer från en handläggare på Migrationsverket.

Även om det alltid kan vara svårt att kritisera myndighetsutövning utifrån enskilda ärenden så kan jag nu konstatera att Migrationsverket vare sig har en kompetent ledning eller styrning från departementet.

Bandinspelningen kan visa på en besvärlig situation med en ytterst knepig man, om det vet vi ingenting så där måste man vara försiktig med fördömandet. Saken bör utredas först. Men sammantaget så har Migrationsverkets personal uppvisat en extrem attityd mot de människor som behöver samhällets hjälp att integreras eller avvisas. Det kan omöjligen vara tillfälligheter att verket nu valsat i medierna med fem-sex utomordentligt uppseendeväckande affärer inom en månad.


Janna Valik, generaldirektör

Att Janna Valik är olämplig som generaldirektör är uppenbart. Lika uppenbart är att Migrationsminister Barbro Holmberg inte har överblick över sitt ansvarsområde. Göran Persson har således inget val när det gäller Holmberg, lika lite som hon har något val när det gäller generaldirektören.

Är det ens möjligt att Göran Persson kan slingra sig ur sitt ansvar ytterligare en gång?

Hur många timmar dröjer det till borgarna gör slag i saken och ställer en förtroendefråga? Nu har de ingen möjlighet att slingra sig ur om de inte vill tappa ansiktet helt.

[i] Ekot

[i] DN


2 svar till “Hur mycket stryk tål Göran Persson?”

  1. :-) kanske liite för häftigt. Men varför inte tårta gubben. fast du ska akta dig för de där pajsarna med spiralsladd i örat. Jag tror att de är rätt så hårdhänta.. :-)