Hur man än vänder sig – om väpnade rån


I medierna just nu surrar det som ett getingbo. Politiker försöker dra politiska växlar på kriminaliteten och för en gångs skull slipper vissa tidningar göra löpsedlar på Paris Hilton, Brad Pitt och Britney Spears.

Värst alla kategorier är Loppcirkusens (fp) Johan Persson, justitieutskottets ordförande. Samtidigt får han debatten att fläkta till. I gårdagens Studio Ett i P1 lyckades han reta gallfeber på Thomas Bodström vilket givetvis har vissa underhållningspoänger.

Bodström satt och väste ur mungipan att folkpartisten förstörde diskussionen med lögner. Hade det inte varit direktsändning så hade det säkert urartat till handgripligheter..

Kontentan av de olika resonemangen är, grovt sammanfattat, förslag på hårdare straff och beväpning av vakterna vid penningtransporterna och dessutom poliseskort.

Det man då bortser ifrån är givetvis att rån i framtiden kommer att bli rena vilda västern. De senaste rånen har varit mycket grova med sprängmedel och massiva åtgärder för att hindra efterföljande poliser.

Den sortens våld trappas givetvis upp med en starkare beväpning. Snart nog kommer väl förslag på att militär ska sköta värdetransporterna, se bara på terroristresonemanget.

Passar vi oss inte väldigt noga som kommer ”normalrånet” i framtiden att bjuda på action så att den värsta Hollywoodfilmen kommer att framstå som Kalle Ankas Julafton..

Det hade ju varit kul om jag kunnat presentera ett snillrikt förslag om hur och vad man ska göra, men det kan jag inte. Men att öka kalibern på vapnen och bygga högre murar på fängelserna tror jag inte på.


8 svar till “Hur man än vänder sig – om väpnade rån”

 1. Spärra in brottslingarna och släng bort nyckeln är mitt råd.
  Det är tydligen samma människor som hela tiden håller på med sådant där.

 2. Skapå bättre jämställdhet i samhället är mitt förslag. Jämställda samhällen, som bygger på solidaritet istället för på egoism, där alla känner att de har en plats och att de respekteras, brukar inte drabbas av lika mycket och lika grov brottslighet.

 3. Beväpna vakterna låter rätt vanvettigt tycker jag. Övernitiska securitasvakter som kompenserer för att de inte får vara riktiga poliser är redan ett problem, .. vi behöver inte spä på det med att ge dom vapen :)

 4. Sluta med kontanter! säger jag. ;) Nä, inget av detta kommer förbättra samhället. Det kommer alltid finnas skurkar och det kommer alltid finnas saker att sno. Dessa åtgärder förändrar bara karaktären av kriminaliteten. Hederliga människor snor inte ens om det är ”lätt” att göra det, och skurkarna skaffar bara nyare vapen.

 5. Ken: Nej jag tror inte att ”hårdare tag” på något sätt bidrar till en minskad brottslighet. Bara mer våld. ”Slänger man bort nyckeln” så ökas bara motiven att skjuta sig fri i alla lägen..

  Kerstin: Bättre jämställdhet är ointressant när det rör sig om byten i miljonklassen. Dessa rånare är knappast nöjda med att vara jämställda.

 6. Fram för ett kontantlöst samhälle. Då slipper de ladda bankomater med pengar. Tyvärr kan jag inte berätta så mycket om Securitas försök att stoppa rånarna (när jag jobbade där) eftersom jag på något sätt tycker att jag fortfarande har tystnadsplikt, även om det var länge sedan jag slutade. Men uppenbart har det inte varit lyckosamt.

  Annica

 7. Som Annica påpekar bör man gå mer mot ett kontantlöst samhälle, dit är vi redan påväg med den ökande kortanvändningen. En annan metod är att minska transporten av pengar genom att införa slutna system med lokal cirkulation av pengar, alltså system där pengar cirkulerar mellan butiker och bankomater lokalt i tex ett område eller ett centrum.