Hur går det då med mitt bredband??


Att Sverige är sårbart land har vi fått lära oss i vinter. Att hundratalet svenskar skulle omkomma i en tsunami var det nog inte många som hade trott, mer väntad var väl stormen som fixade en årsavverkning över en natt.

För ett par dagar sedan så passerade jag en man som satt och fikade efter en av skogsvägarna här. Inget märkligt i det om det inte varit för att det var hans arbetslunch. Han höll på att märka ut ett kommande gräv-arbete. Ja, jag är ju nyfiken så jag frågade.. :-)

Det är en ny huvudvattenledning söderöver så vi började diskutera hur sårbart vårt samhälle är. Jag har fjärrvärme själv och ett totalt el-stopp på vintern skulle tvinga hundratusentals på flykt hemifrån.

Och hur svårt kan det vara för terrorister att klippa elledningarna från norrland?

Hur omöjligt är det att sabotera vattenförsörjningen till min hemkommun?

Det otäcka är att det knappast kan vara speciellt svårt alls. Nu ska man ju inte tro att vi skulle bli utan el lika länge som stackarna i södra delarna av landet, men likafullt skulle väldigt många drabbas mycket hårt.

Nu vet jag att samhället har planering för ett värsta scenario men man kan troligen inte föreställa sig hur omfattande problem det skulle bli om ett storstadsområde som Stockholm skulle bli utan elektricitet under 5-6 dygn.

Ingenting skulle fungera. I bästa fall så kommer sjukhusens reservkraft att klara deras nödbehov, men det är också allt.

Ingen el innebär att värmen i husen försvinner. Vattnet slutar att rinna redan inom något dygn. Reningsverken lägger av och en majoritet av bilar och bussar blir utan bränsle.

Sker detta sommartid så är väl den omedelbara faran mindre, men är det –10 grader ute så är risken för katastrof överhängande.

De som bor permanent ute i skärgården har tvingats att själva ordna sin beredskap. Jag vet folk som ser till att hålla sig med egna bensindrivna elverk och som har vedboden full med ved. På dem går det nog ingen större nöd, men vi andra urbaniserade krakar då?

Det är inte bara Fågelinfluensa, Ebola, Sars och Kometer vi behöver oroa oss för minsann..

Och hur går det med NÄTET..? :-)


3 svar till “Hur går det då med mitt bredband??”

  1. Hos oss fungerade nätet under senaste stormen (9 januari) med strömavbrott ända till dess att Telias generator i telestionen fick soppatorsk efter cirka 15 timmar.
    Därefter blev vi totalt isolerade eftersom varken fast telefoni eller mobil telefoni fungerade heller.
    Ringa efter brandkåren eller ambulans gick då inte alls, ej heller maila efter dem.

  2. Eftersom vi blivit så beroende av att elförsörjningen fungerar är jag säker på att man inom låt oss säga en tio år löst problemet med dessa centrala kraftverk och ersatt dem med mindre generatorer för exempelvis varje stadsdel eller liknande. För sjukhus fungerar det ju, så varför inte med andra? Kanske i dagsläget en kostnadsfråga och även en fråga om att hitta rätt teknik för att få det lönsamt. Men vi kan i längden inte ha dessa känsliga system när elberoendet är så stort.