Hoten mot Snowdens livVi har skrivit mycket om NSA:s och FRA:s massövervakning av medborgare, statschefer, offentliga institutioner och industrier på denna blogg. Om det nära samarbete mellan FRA och NSA, om FRA:s aktiva hackning i strid mot lagen, om politikers slingranden och hemlighetsmakeriet. Om Carl Bildt och Osama bin Ladens familj i nätverket kring det stora företaget Booz Allen, som lever på kontrakt från NSA och där Snowden arbetade. Vi har förmedlat information om att värre typer av övervakning och datamanipulationer är på väg eller har nyligen införts. Flera gånger har vi argumenterat för att Nobels fredspris borde ges till Snowden, Assange och Manning – yttrandefrihetens och demokratins hjältar. Som nedanstående inlägg visar är det ingen trygg tillvaro som Snowden har i sin tidsbegränsade asyl i Ryssland – tvärtom.

Detta ämne behandlas också i kapitlen om ideologi och militären i den nya boken ”USA som världspolis” av Ulf Karlström och mig. (Beställ via bloggsidan genom att maila Ulf Karlström!)
Snowden 25 december

I ett framträdande i brittisk TV visade Snowden intresse av någon typ av överenskommelse med USA:s regering. Samtidigt anklagas han för att vara en rysk spion av den republikanska kongressledamoten Mike Rogers, som är ordförande i representanthusets underrättelseutskott. Nedan återges i förkortad form en intervju i Real News Network nyligen med de två mycket erfarna herrarna Kirk Wiebe och Ray McGovern. Wiebe är en före detta NSA högre underrättelseanalytiker och har arbetat hos NSA i mer än 32 år och tilldelats en av byråns högsta utmärkelse. Han lämnade NSA i oktober 2001 tillsammans med två andra NSA whistleblowers. Ray McGovern är en pensionerad CIA- officer, som arbetat under sju amerikanska presidenter i över 27 år. Han presenterade morgonrapporterna i Vita huset under presidenterna Ronald Reagan och George HW Bush.

Intervjuaren Jessica Desvarieux (JD): ”Nu finns det till och med hot om Snowden liv från underrättelsetjänsten.

Kongressmannen Mike Rogers har vid ett möte med ”Meet the Press” sagt En underrättelseofficer från armén har berättat att om man fick chansen att döda Edward Snowden skulle göra det snabbt och fantasifullt berättat. ”Tänk er att Snowden varit ute och handlat mat. På vägen tillbaka till sin lägenhet känner han att någon petar på honom i förbifarten. Snart känner han sig litet yr, tror kanske att det är en lokal parasit, tar en dusch och dör i duschen. Mycket skrämmande.”
Snowdeninlägg slutet januari. mcgovernkwiebe0123nsapt2-thumb
Vi har här två gäster Ray McGovern som arbetat länge för CIA och Kirk Wiebe som länge arbetat på NSA.

JD: Ray, (CIA) Jag vet att du faktiskt har träffat Edward Snowden och du har talat om dessa hot mot hans liv. Vad sa han?

Ray McGovern: Tja, det var inte första gången som Mike Rogers kommer med den här typen av hot. Det enda jag tänker på är förre senatorn Joe McCarthy. Bara några dagar innan vi träffade Ed Snowden den 9 oktober var tre whistleblowers och jag på ett öppet möte ordnat av Washington Post. Där träffade vi general Hayden, som ledde NSA från 1999 till och Mike Rogers var där.
Båda nämnde i förtäckta ordalag att Snowden borde placeras på en dödslista. Och märk väl, detta var inte en maffiamöte. Dessa är tjänstemanna-brottslingar. Vid vårt möte med Ed Snowden kom det fram att han kände till detta hot.
Dessa tjänstemän anklagar utan några bevis alls Ed Snowden för att vara en rysk eller kanske en kinesisk spion av något slag. Dessa människor bör ställas till svars för sina påståenden. De människor som vill sticka en nål i Snowden så att han dör i duschen är de som vill sätta en kula i huvudet på samma sätt som de gjorde med Osama bin Ladin.

JD: Kirk, du slog själv larm om NSA och fick kraftiga repressalier. Kan du ge kommentarer till kongressledamoten Rogers uttalande?

Kirk Wiebe: Jessica, ibland undrar jag vilket land jag bor i. När jag växte upp och även då jag började arbeta vid NSA var hängivenhet till USA:s konstitution framträdande och det gällde särskilt rätten till frihet, åsiktsfrihet, integritet, en rättvis rättegång etc. När jag ser regeringens ledare, folk i mäktiga positioner tala som domare, jury och bödel blir jag verkligen skrämd. Vi brukade spionera på länder som vi trodde var ett hot mot vår regeringsform, och här har vi folk i vår egen regering som talar så skrämmande.

JD: Och Snowden själv sa nyligen vid en frågestund på Twitter att han var rädd för sitt liv. Han menade att det är skrämmande att
tjänstemän vår regering säger till reportrar att processkydd för enligt det 5:e tillägget till vår konstitution är ett föråldrat begrepp.
Ray, vad är din syn på allt detta? (Information: Femte tillägget (1791) handlar om rättssäkerhet. Ett åtal med jury krävs vid grövre brott. Anklagande behöver inte vittna mot sig själv (kan vägra uttala sig om anklagelser)

Ray McGovern: Det är inte så konstigt att Rogers, Dianne Feinstein och Michael Hayden gör dessa uttalanden, eftersom presidenten själv har gjort sådana. Presidenten själv låtsas ha makt att döda amerikanska medborgare utan rättegång och utan dom. Det har han gjort fyra gångar. Så om presidenten sätter sig över lagen, skapar detta laglöshet där ligister – och jag använder termen avsiktligt – ligister som de brottsliga tjänstemännen Rogers, Hayden och Dianne Feinstein kan agera och få immunitet för att säga upprörande saker.

JD: Kirk, jag vet att du är en whistleblower själv. Hade Edward Snowden några andra alternativ, egentligen?

Kirk Wiebe: Nej, han hade absolut inget alternativ. Lagen om Whistleblower Protection utesluter det som arbetar i USA:s underrättelsetjänst. Vi gick till kongressen och försökte gå till domstol. Och vad fick vi? En FBI- räd 26 juli 2007.
Ray McGovern: USA:s president sade högtidligt inför presskåren att Ed Snowden hade skydd av lagen om Whistleblower Protection som presidenten undertecknade för bara några månader sedan. Ljuger presidenten?
Desvarieux: Det är en bra fråga. Ljuger presidenten ljuger?
McGovern: Och jag menar att alla mina progressiva vänner måste erkänna att det handlar om oärlighet på högsta nivå.

Fråga till läsaren: Vill vi ha en sådan värld? Om inte måste vi förena oss och kämpa emot.


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , ,, , , , ,

DN 26/12SvD 26/12AB 26/12Expressen 26/12NSA hotar journalister? Snowdens jultalSnowdens jultal Business Week Booz Allen HamiltonOm Booz Allen HamiltonOm Booz Allen HamiltonHenrik Alexanderssons blogg Bildts förslag om ”frihet på nätet”Mer om Booz Allen HamiltonVan Burens rapport Van Burens blogg DN 11/12 Professorsbloggen Uppdrag Granskning Bilderblogg SvT 5/12DN 13/10DN 23/10 InfowarsFolket i Bild om FRA Guardian 6/9 DN 6/9Proletären DN 6/9 II Guardian 23/7 NY Times 7/9 DN:s ledare 28/7 Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 Socialpolitik USA-sanktioner Faderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD Jan Guillou 14/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska

———————-
Snowdeninlägg slutet januari. mcgovernkwiebe0123nsapt2-thumb
http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=11378


Ett svar till “Hoten mot Snowdens liv”

  1. Leif Elinder har informerat mig om ett inlägg från Gleen Greeenwald, Guardian som publicerat dokument från Snowden. I detta återges ett uttalande från James Clapper, chefen för USA:s underrättelsetjänst, inför en kommitté i USA:s senat. (http://utdocuments.blogspot.com.br/2014/01/does-obama-administration-view.html). Han gör där ett uttalande enligt vilket journalister som spritt information från Snowdens dokument kan ses som ”accomplices” (=medbrottslingar enligt mitt lexikon)….