Högerregeringens fiasko


När man i sommar införde avdragsrätt för hushållsnära tjänster så var det främsta motivet, enligt den borgerliga höger-
regeringen, att man därmed skulle göra svarta jobb vita.

Idag ser vi resultatet börjar visa sig. Hälften av de företag som är verksamma i branschen erbjuder redan på telefon att fakturera tjänster som avdragsgilla även om de inte är det. T.ex. är häckklippning avdragsgill men inte vissa andra trädgårdsarbeten. Då erbjuder man självmant att fakturera allt som – häckklippning. Så istället för att motverka svart arbete och svarta tjänster så har man utvidgat dessa.

Ekot: ”Branschen hushållsnära tjänster växer så det knakar. Över 1 000 nya företag har bildats i år, då nya skatteregler gjort det möjligt för kunderna att göra skatteavdrag för tjänster inom städning och omsorg. Men alla tjänster omfattas inte av skatteavdragen. Ekot har talat med flera företag som är beredda att hjälpa kunderna att kringgå reglerna genom att skriva ut felaktiga kvitton.”

Ansvarig minister, Maud Olofsson, kommen-
terade saken i radions P1-morgon och man kan enklast sammanfatta hennes svar med 1) Fusk har alltid förekommit 2) Det är kundernas ansvar. Att företagen som utför tjänsterna skulle ha något slags ansvar antydde hon inte ens. Att de bryter mot lagar och regler är uppenbarligen – deras kunders ansvar helt och fullt.

Tyvärr är det fortfarande 1082 dagar kvar till valet år 2010.

Andra bloggar om: , , , , , , ,


Som vanligt håller statsministern låg profil…

Källor: Ekot SvD DN

[tags]Hushållsnära tjänster, Pigavdrag, Maud Olofsson, Högerregeringen, Val 2010, Skattefusk, Näringsministern, Politik[/tags]


24 svar till “Högerregeringens fiasko”

 1. Systemet är dessutom så komplicerat när man skall göra avdrag i efterhand, att skatteverket aldrig kan göra några kontroller om det överhuvudtaget utförts några tjänster. I intervjun säger man på skatteverket att man skall koncentrera sig på företagen, men det är ju inte säkert att de finns kvar när avdragen kommer in. Allt är gjort för att få argument för att helt ta bort skatterna.

 2. Jag vill inte tro att det här är sant!
  Samtidigt som man jagar stackars sjuka med blåslampa så inrättar man ett system som inte på något sätt utesluter möjligheten, för vissa redan privilegierade, att olagligt sno åt sig rejält med pengar.

 3. Nu får ni väl skärpa er bittra människor! Givet att folk går från arbetslöshet eller svartjobb till vita jobb inom tjänstesektorn med vita löner tjänar Sverige som land på det och därför även ni bittergökar på det. Är ni så fyllda av hat mot de som tjänar anlitar hushållsnära tjänster att ni inte ens klarar av o se ett sånt samband?! Ni vill helt enkelt inte själva få det bättre, om det i sin tur innebär att ”de rika” får det ännu bättre. Helt sjukt resonemang!

 4. Sara G, det är väl uppenbart att dessa makthavares intressen går ut på att gynna sig själv. Olofsson är samma gamla bondkärring som vill ha drängar och pigor att hunsa, precis som det förr.

 5. Om vi ska prata om regering bidragsfusk och fiasko och du har någon som helst integritet/trovärdighet är det väl lämpligt att börja prata om den gamla regeringens bristande kontroller av bostads/akasse/VAB/sjukskrivnings fusk?! Hushållsnära tjänster omsätter pyttesummor jämfört med vad som försloras här.
  Tror dock inte att så kommer ske. Forsätt ni att spy galla över ”de rika”, det har ju alltid funkat

 6. Christer W

  En elak oblyg tunga skulel kalla ditt meningslösa inlägg som spekulativt, dåligt underbyggt med argument och insyn samt aningen konspiratoriskt…

 7. Johannes, jag vet inte om du är rätt man att analysera andras känslor.
  Jag är rent ut sagt BARA FÖRBANNA, inte alls bitter, på en regering som så uppenbart går i sina egna väljare väg – och snålar in på den vanliga lilla människan. Rent ut sagt, med förtäckta ordalag, under en mandatperiod tar sig rätten att rasera ett relativit sett gott samhället och bidrar till ett utanförskap som vi ännu inte sett vidden av…

 8. Johannes, du verkar inte ha begripit vad problemet och artikeln handlar om. Ekot har ringt ett antal företag som sysslar med hushållsnära tjänster och det visade sig att hälften av företagen var villiga att fuska med fakturabeteckningen i den mening att till exempel fasadmålning kunde faktureras som städning och därmed vara avdragsgillt. Omöjligt för skatteverket att kontrollera.

  Jag vill inte via skattsedeln subventionera företag och välbeställda privatpersoner som utnyttjar ett system som är så fullt av kryphål att det i det närmaste uppmanar till missbruk.

 9. Johannes: Om vi ska prata om regering bidragsfusk och fiasko och du har någon som helst integritet/trovärdighet är det väl lämpligt att börja prata om den gamla regeringens bristande kontroller av bostads/akasse/VAB/sjukskrivnings fusk?!

  Nämen så märkligt!

  Av det måste man dra slutsatsen att man oxo måste dra upp den förra borgerliga regeringens misslyckanden? Hur långt tillbaka måste man gå enligt dig? Till 1600-talet?

  Vet du, jag UTGÅR ifrån att de flesta vet om alla regeringars misslyckanden utan att jag ska behöva påminna om dessa. Av en ren händelse så råkar den nuvarande vara alldeles särskilt inkompetent.

  Man behöver inte vara raketforskare för att förstå varför du gnäller på mig… :-)

 10. Sara:
  En regering skall gå sina väljares väg, såväl blå som röd. Ett par minskade bidrag och ett par skattesäänkningar skapar inte ett utanförsskap vi inte sett vidden av. Vi har fortfarande världens högsta skattetryck, dont worry. Däremot skapar höga trösklar in på arbetsmarkanden utanförskap, speciellt för invandrare, vilka den tidigare regeringen skickligt lyckats hålla stången o spelat sverigedmokraterna rätt i händerna (Om LO medlemmarna fick bestämma satt de redan i riksdagen, how is that for a solidariskt o mysisgt samhälle)
  Esse: Återigen, om du är förbannad på bidragsfusk ska du väl rösta blått, som på allvar tar itu med bidragsfusk. Din formulering ”ett system som är så fullt av kryphål att det i det närmaste uppmanar till missbruk” är en bra beskriving på (s) Försäkringskassa. Har skrivit kandidatuppsats på området, och vet vad jag pratar om. Givet att målet är att få bort bidragsfusk som verkligen kostar MYCKET antar jag att du aldrig mer vill stödja (s)?

 11. Du får nog definiera begreppet ”inkompetent” när vi har den bäst utbildade finansministern nånsin som VET hur man skapar tillväxt och som ÄNTLIGEN tänker som en finansminsiter ska!
  Och återigen, om bidragsfusk är din anfallspunkt mot den här regeringen som du vill ersätta med den gamla är du ute och cyklar, den här regeringen motarbetar på ett sällan skådat sett. Skrek du efter starkare kontrollsystem under förra mandatperioden eller har det kommit nu?
  Dessutom var det väl företagare som var beredda att hjälpa individer att skattefuska?

 12. Johannes: …om bidragsfusk är din anfallspunkt mot den här regeringen som du vill ersätta med den gamla är du ute och cyklar, den här regeringen motarbetar på ett sällan skådat sett. Skrek du efter starkare kontrollsystem under förra mandatperioden eller har det kommit nu?

  Men du upphör inte att förvåna mig Johannes :-)

  Vad jag skrev om under den förra regeringen går utmärkt att ta reda på här på bloggen. Gå tillbaka till tiden före valet så får du se. Ska du fortsätta att dividera med mig om vad jag skriver och inte skriver så är det en viss fördel om du är påläst.

  Du ska inte begära av mig att jag ska rapa upp alla tidigare regeringars misslyckanden när jag klankar på denna. Framförallt inte eftersom du själv tycks leva i någon sorts dimma. Det är utomordentligt enkelt att kolla…

  Du kan ju roa dig med att söka på begrepp som Nuder, Bodström, Persson etc… :-)

 13. Det blir nog inget med det, din anfallspunkt mot regeringen i det här fallet är helt enkelt för ointressant för att läsa vidare. Jag lever inte i någon dimma, tyckte du själv att det var bra skrivet?
  Ingen definition på inkompetent heller, o inget bemötande av den delen.

 14. Förrsten, givet att din anfallsvinkel är att regeringen är att de i nån mening främjar bidragsfusk, och att du helt klart vill ha tillbaka den gamla kan det vara på sin plats för din trovärdighets skull att visa att den tidigare var bättre i det avseendet. tycker du inte det själv?

 15. Det där är inget annat är patetiskt surr Johannes. Blir du så ledsen över att någon kritiserar dina idoler?

 16. Jag röstade blått Johannes, även om jag förmodligen inte skulle göra det i dag. Jag håller med om att kontrollen runt våra socialförsäkringssystem behöver skärpas och jag tycker att det är bra att det görs. Orskaken till att jag inte tog upp den frågan i mitt inlägg var för att jag ville hålla mig till ämnet, vilket jag ser att du har svårt att göra.

  Ett typiskt debattrick är att styra diskussionen mot något annat närliggande ämne när man tror att den egna ståndpunkten inte håller. Och det verkar du ju ha lärt dig, problemet är att den taktiken ofta är lätt att genomskåda.

  Så jag tänkte, i motsats till dig, hålla mig till saken: jag tycker att det är rent ut sagt ett jävla hyckleri att från politiskt håll negligera frågan samtidigt som man lägger enorma resurser på att stävja fusk med socialförsäkringarna.

  Dom här företagen bedriver till viss del systematisk kriminell verksamhet med god hjälp av sina kunder. Om det vore så att den vita sektorn faktiskt ökade, regelverket fungerade och folk fick jobb så kan jag vara med och betala min del. Men jag vill fan inte subventionera villaägaren som får sin fastighet renoverad och drar av för kostnaden som ”hushållsnära tjänst”. Lika lite som jag vill subventionera småbarnsmorsan som tar ut en VAB-period fastän hon egentligen borde sjukskriva sig själv.

  Även om jag kan ha en viss förståelse för den ensamma morsan med taskig ekonomi som kanske inte har råd med en karensdag. Den förståelsen utsträcker jag definitivt inte till systematiskt skattefuskande företagare och deras kunder.

 17. Då vi pratar fusk i denna tråd är det intressant att uppenbarligen så är människor som tjänar pengar och köper tjänster är genuint ohederliga, dvs om du hamnar i löneläge över 25000 spänn drabbas man genast av moraliskt förfall.

  Det verkar som om alla hävdar att vad gäller fusk med trygghetssystemet finns inga fuskare och svenskarna är världens ärligaste folk, men när det gäller skatteavdrag har vi helt plötsligt förvandlats till ett kollektiv av fifflare…vi borde väl vara antingen eller.

  Sen är det intressant att det är byggtjänster som hela tiden lyfts fram som källan till fusk, där har ju ROT-avdraget redan funnits så varför inte använda sig av det…

 18. Å andra sidan är det väl positivt att tjänsterna beskattas överhuvudtaget, alternativet i detta sammanhang är väl sannolikt helt svart… Grått istället för svart.

 19. Johannes, vilka politiska preferenser tror du de har som tar hit lantarbetare som betalas svart. Vilka sympatier tror du att de som tar hit jordgubbsplockare som får svart betalt.
  Tror du att de som tar hit bärplockare för att plocka blåbär, lingon och eventuellt hjortron och inhyser dem i fallfärdiga ruckel ens röstar på sossarna. I bland får dessa bärplockare knappt några pengar med sig tillbaka hem, omkostnaderna som mat och hyra av ruckel har vinsten.
  Dessa ”entreprenörer” står närmare Odell och Olofsson än Sahlin.

 20. Bidragsfusket inom Försäkringskassan står hälften av deras anställda för. För övrigt rör det sig om ett mycket marginellt fusk. Och det kostar mer än det smakar.
  Men med den åtgärden får Alliansen ut sitt budskap, att det är de små människorna som fuskar, och deras partisystrar och bröder kan fortsätta i vanlig stil att roffa åt sig storkovan utan det märks särskilt mycket…

 21. Ja, aldrig tror mej få uppleva denna dagen att kristdemokratiska partiet sett till att man ”legaliserat” försäljning av kroppsnära tjänster och dessutom fixat så en del av arvodet kommer betalas tillbaka som ett bidrag till den nödige från Statens kassakista!.