Högern, pigavdrag och krympta ersättningsnivåer


Idag är det tydligt vad högern i landet har för agenda. De vill montera ner ”välfärdssverige” mycket mer än vad sossarna lyckats med fram till idag.

Tanken bakom pratet om sänkande av a-kassa och sjukersättningar är givetvis att man ska tvinga de som varit sjukskrivna eller arbetslösa att ta lågavlönade arbeten som t.ex. pigjobb.

Låter man sedan folk göra avdrag för dessa pigor så blir det ju de andra skatte-betalarna som står för notan, de som inte har råd med pigor..

Med andra ord så är högern fortfarande högern och kommer att förbli högern.

Just nu sitter jag och läser om Vilhelm Mobergs Utvandrarserie.

Moberg berättar ju en hel del om för-hållanden i Sverige under mitten av 1800-talet. Då tjänare och pigor hade ”arbets-plikt” och kunde hämtas av kronobetjäning och länsman om de smet från arbetet.

Regelverket som omfattade hjonen kallades ”Legostadgan” och var de rättsregler man använde på förrymda drängar och pigor.

Husbonden hade också rätt att aga dessa under regelverket som gick under beteckningen ”Husagan”.

Kyrkan ansåg att tjänstehjon som rymde från sina herrar var emot guds världs-ordning, och det kan väl ses som en sammanfattning av den ordning som högern gärna vill komma tillbaka till.

Prästerna fördömde hjonen från predik-stolen på ett sätt som påminner starkt om högerns fördömande at de som saknar arbete eller är sjuka.

För egentligen handlar det ju om ett systemfel eller att folk är lata..

Vad man egentligen vill åstadkomma är en återgång till ett samhälle där det finns herrefolk och tjänstehjon.

Men det är inget som går hem i stugorna så därför har man sett till att släppa fram folk som kan säga samma sak fast inlindat i ett språk som uppfattas som efter-tänksamt, klokt och förnuftigt.

Sägs det sedan av någon som dessutom ser snäll och trevlig ut som Fredrik Reinfeldt så hoppas man att tillräckligt många ska falla för detta så att högern får genomföra det som närmast är att likna vid en statskupp.

Det skulle Vilhelm Moberg hålla med om ifall han fortfarande fanns med oss..


14 svar till “Högern, pigavdrag och krympta ersättningsnivåer”

 1. Jag tror nog att du har rätt i det där. Men om de är lika utstuderade vet jag inte. Men helt klart är att moderaterna är ett parti för eliten och inte för några andra. De ´arbetare´ som tror att de kan tjäna på moderaternas politik är bara blåögda. Man ska mist ha en halv miljon i årsinkomst eller en förmögenhet på några miljoner för att kunna tjäna på moderat politik. Men det har folk så djävla svårt att fatta.

 2. Wilhelm Moberg visste vad han talade om. Tänk bara på de så kallade rättsaffärerna under 50-talet.

  En annan som också visste vad han talade om var Per-Anders Fogelström. Alla som kan tänka sig rösta borgligt i nästa val uppmanas att läsa hans böcker, inte minst stadsserien.

  Glömskan är moderaternas bästa vän!

 3. ”Minst en halv miljon i årsinkomst”!? ”Förmögenhet på några miljoner”!? Hur har Du räknat då, Anders?

  Idag har sossarnas förtidspensionärer ersättningar som ligger *under* de nivåer som moderaterna har förslagit. Och redan låginkomsttagare skulle få skattesänkningar av reinfeldts förslag.

  Det där med miljonärer och kritstrecksrandiga kostymer låter mer som *förra* sekelskiftet. Eller kan Du redovisa Dina beräkningar, Anders?

 4. Anders G!

  Bara för att man får en skattesänkning så innebär inte det att man tjänar på moderaternas politik. Du nämner låginkomsttagare, de som får några enstaka hundralappar i skattesänkning med moderaternas politik, hur menar du att de tjänar på detta då det i samma veva dras ned på barnomsorg, sjukvård och annat som var och en i moderaternas sköna nya värld får betala själv via försäkringar som är bra mycket dyrare än de skattesänkningar som låginskomsttagarna får?

 5. Kan bidra med en svårslagen till: (m) vill ta bort bostadsbidraget för studenter. Snacka om att sparka på dem som redan ligger. Vi har typ samma låga ersättning nu som för 10 år sedan. Hyrorna äter upp allt från 40-70% av studiemedlet och till det kommer utgifter som busskort, mat och you name it. Go for broke with Moderaterna!

 6. Är det så illa Fredag? M.a.o. så blir det ungdomar med rika föräldrar som kan läsa vidare framöver..?

 7. Det är det. Fast otaliga är ju de moderater som redan föreslagit att högskolestudier ska kosta pengar. Så man är ju inte förvånad.

  Det underbara med alliansens politik är att vi fortfarande ska höga skatter, men att de som är i behov av bidrag inte ska få det.

 8. Inte för att vara petig men s vill inte alls ha förtidspensioner under de nivåer moderaterna föreslagti. Moderatrerna vill sänka förtidspensionen till 60 procent.

 9. Ett regimskite för att minska byråkrati och dumheter (exempel i en debatt) är något som inte Vilhelm Moberg skulle kalla statskupp utan god demokrati. Vilhelm Moberg var mig veterligen aldrig socialdemokrat, men väl en tid medlem i folkpartiet. Det du Jinge!

  Han besökte USA ibland och skrev positivt om friheten där, och när han flyttat dit så skrev han att han borde ha gjort det tidigare för att slippa en massa stridande mot förmynderiet i Sverige.

  (Men Jinge… Vilhelm Moberg hyste säkert exakt *dina* socialistiska ståndpunkter… jag vet — är väl inte den som inte skulle tänka på ett bypass:at hjärta).

 10. Ja du Magnus! Han var under alla omständigheter antinazist och läser man hans böcker, och det har du väl gjort, så kan man inte komma ifrån att han till 100% var arbetarförfattare.
  Hade han liberala idéer så skulle kan kräkas över dagens liberaler, för att inte tala om nyliberaler..

 11. Jag tror inte att Vilhelm hade kräkts över EU eller över behovet av att förenkla livet för små företagare, vårdtagare med mera. Vidare att han nog stått i en ”politisk mittfåra” BÅDE tydligt till höger om vänstersossar samt röda och gröna småpartier och till vänster om konservativa KD:are och idealistiska nyliberaler. För övrigt har säkert även du ett i sann mening stort hjärta, fast kanske lite väl polariserade solglasögon? …t ex med tanke på din obekymrade hållning till människors och små- och medelstora företags problem med regler och skatter eller med tanke på att du inte förmår att se vilka *ökade* problem en *mer* socialistiskt planerad välfärd ger.

  Säkert har både en nyliberalt idealistisk CUF:are och du de bästa tänkbara av avsikter (eller varför inte en Runar Sörgaard eller en Ulrike Meinhof :-). Men vad är min offset? Är rentav mina åsikter helt totalt perfekta? ;-) Nja, jag är förmodligen aningen konservativ och förändringsobenägen, men inte mer än att jag vill ha ett regimskifte för pragmatiska och öppet deklarerade förändringar …en statskupp enligt dig (suck!). :-)


  MVH, den perfekte ofelbare tyckaren

 12. ”Arbetarförfattare”… Tja. Bondeförfattare kan man väl lika väl säga om Moberg? Och Moberg skriver även romaner vars alter egon snarare tillhör övre medelklassen. Vidare var ju nästan alla svenskar fram till mitten av förra seklet arbetare och bönder, så att Moberg skrev om slitet gör honom snarast till folkets författare, i – om man nu ska fortsätta med sloskler – en slags upplysningsanda.

  Och han var några år folkpartist, vilket naturligtvis inte alls var i närheten av nyliberala ekonomistiska käpphästar, utan väl mer hade en tyngdpunkt mot ett slags sekulärt upplysningsideal – och folk var ju då relativt eniga om satsningar på välfärdssystem liksom kris genom nästan 60 procents skattetryck var fjärran från dagordningen då! (Och hur Moberg hade ställt sig till detta senare vet vi inte, men kan i alla fall anta att han inte där intagit en position långt till vänster, då han ju i övrigt inte gjorde detta.)

  John Steinbeck, Graham Greene, Arthur Lundqvist och Ivar Lo är väl för övrigt lite tydligare arbetar-/vänsterförfattare? (Flera av dessa grymt bra!!!!! …medger jag!)

 13. Det där med övre medelklassen, kanske lite skumt/fel/”bloginkorrekt”… Jag tänker på en reseskildring… nån bok av Moberg jag läste lite ur för en tid sen.