Högern höjer SL-priserna


Föga förvånande så kommer det mesta bli dyrare nu när vi fått en högerregering, ja allt utom skatterna för de redan rika då förstås..

Det dröjde inte länge innan de på allvar ger sig på den stora succén med enhetstaxan inom kollektivtrafiken. En familj i en förort ett par zoner bort får idag betala 120 kronor för en resa till stan för ett biobesök t.ex. Efter högerns prishöjning kommer det att kosta över 500 kronor, i värsta fall nästan 600 kronor.

SvD: ”• Kontantbiljetterna för att resa i tre zoner höjs från dagens 20 kronor till 80 alternativt 90 kronor.

• Den som köper förköpshäfte får idag betala 18 kronor per resa. I april blir priset 40 alternativt 60 kronor.

Det kommer att drabba låginkomsttagare och öka klyftorna mellan olika delar av länet, menar oppositionslandstingsrådet Lars Dahlberg (s).

En familj på två vuxna och två barn som bor en bit utanför Stockholm får betala totalt 120 kronor kontant för att resa till och från innerstaden idag. Med de nya priserna går samma resa på 512 eller 576 kronor beroende på vilket alternativ som styrelsen väljer. Har familjen förköpshäfte får de betala 256 alternativt 384 kronor tur och retur.”

Vad detta kommer att betyda för trafiken inne i stan är väl uppenbart. Samtidigt så växer hornen ut på mig och troligen på många fler. Det kommer

givetvis att mötas av ett massivt motstånd och en rejäl dos av civil olydnad. Plankandet kommer att öka enormt och det gäller också biltrafiken.

Och det bra är att högern kommer att få vänta decennier på att åter få komma till makten, och det gläder mig. Det gäller bara att stå ut tre 1/2 år till..

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]SL, Stockholms Lokaltrafik, Priser, Kollektivtrafik, Högerregeringen, Stockholm, Politik[/tags]


16 svar till “Högern höjer SL-priserna”

 1. Kontrollavgiften höjs också med 50% Dessutom tar man bort alla extra busslinjer som infördes i samband med trängselskatteförsöket.

 2. Biltrafiken kommer att öka extremt mycket. Undrar hur de förtsvarar det? Men högern är verkligen extrem, tänk att ”arbetarna” blivit sådana? Eller är det någon som ljuger om arbetarparti?

 3. Tralalalla laaa. Dumhuvudena som tillsatte denna alliansregering kommer att få tugga småspik till frukost innan detta är över!

  Svindyr kollektivtrafik, höjd bensinskatt, höjd trafikförsäkring, höjd a-kassa, trängselavgifter på det (moahahahaaaa), Räntorna givet bara i ett förstadie till katastrofen.
  Borg kallar dessa åtgärder för – ”Tuffa prioriteringar” . Mmm jag håller med till fullo och röstade även därefter. Frågan är bara om alliansens väljare vet mer än grisen vad de gick och röstade på.
  Det här ska bli SKITKUL att skåda!!

 4. Ja, och glöm inte Svd, DN och UNT som lovordade den nya högeralliansens inträde i landsting och kommuner med att de nu skulle satsa mer än vänstern på skola, vård och omsorg.
  Nu kanman dagligdags i dessa tidningar läsa om neddragningar och minskade resurser på både personal och driften av verksamheterna. samtidigt som den totala kommersialiseringen genom snöda vinstgirighetsföretag ökar inom vård och omsorg. Här i Uppsala kan Attendo Care obehindrat köra vidare med sin smutsiga verksamhet med hjälp av högeralliansen fast de belagts med så stor misskötsel av sin verksamhet inom äldreomsorgen att den lett till förtida död av patienter, förlåt kunderna!
  I stockholmsområdet visade det sig att 60-70% av de privata (hus)läkarna skattefuskat!
  Allt medan högeralliansen ser till att berika de redan rika på de fattigas bekostnad.
  Vad är det för kärlekslöst hopplöshetssamhälle som håller på att skapas av dessa skrupelfria politiker egentligen?!

 5. Hej, Jinge. Personligen tycker jag att det är dags att starta en kampanj för civil olydnad med total bojkott av SLs taxor. Organiserad plankning som statement eller vad som helst.

  Du brukar få igång bra banners, kan du inte kirra en nu?

 6. Tack Rope! Fakta verkar se ut ungefär såhär:

  Månadskortet blir marginellt dyrare.
  Kontantkupongerna blir mycket dyrare.

  Ni som tänkt starta revolution för denna saks skull: försök igen. Det finns värre orättvisor att samlas kring än priset på SL:s kontantkuponger.

  (Jag ger mig den på att om borgarna inte hade höjt priset på kontantkupongerna så hade de fått facket på sig av den anledningen istället… SL-förarna vill helst slippa bli rånade, vilket jag kan sympatisera med.)

  mvh /Jan Garefelt

 7. Här försöker borgarna också sno åt sig ännu mer pengar!
  Borgarna satsar på bilismen och nya vägar och drar ner på kollektivtrafiken. Helt emot allt sunt förnuft lagom till att det kommer att bli svårt för bilismen om cirka 10 år när oljan blir en bristvara och mycket dyr. Då står man där med dyra nybyggda vägar till ingen nytta.

 8. Vadå satsar på bilismen – har det ungått folk att bilförsäkringarna kommer att bli avsevärt mycket dyrare, alltså även dyrare att åka bil.

  Min gissning är att man arbetar på att öka inflationen så att räntan höjs ordentlig så att man skapar lite mer arbetslöshet, för att kunna sänka lönerna.

 9. Hursomhelst ska det bli en klassfråga huruvida man har möjlighet att ta sig någonstans eller inte. Vilket faktiskt känns som en rutten grej.’

  Någon revolution lär ju inte starta, trots Jan Garefelts lustigheter. Att folk däremot blir förbannade på att en public service-tjänst som är nödvändig för att hundratusentals människor ska kunna fungera i sitt vardagliga liv blir dyrare och dyrare samtidigt som transporterna blir sämre och sämre, på grund av ett ideologiskt skifte, det förstår jag att folk blir förbannade över.

  Däremot kan jag hålla med om att det är en massa annat som är skevt i landet. Istället för att _låta bli_ att göra något åt problemen med kommunaltrafiken, så kunde man väl kanske tänka sig att man engagerar sig i de andra sakerna ocksÅ?

 10. Ja är det bara klasskillnaderna som ökar så finns det ju mycket värre saker som man borde rikta fokus på (svältande barn, skänka en hundring till välgörenhet fixar det!) men gud nåde om bensinskatten skola höjas fem öre! Herregud, på ett år blir det säkert flera hundringar (som då inte kan skänkas till de behövande barnen!), man ur huse, protester, ”Sluta sparka på de som ligger… i högerfil med väldigt hög milkostnad!” hördes ropen skalla. Ja jävlar ja.

 11. Jag ger mig den på att om borgarna inte hade höjt priset på kontantkupongerna så hade de fått facket på sig av den anledningen istället… SL-förarna vill helst slippa bli rånade, vilket jag kan sympatisera med.

  Kollektivtrafik utan kontanthantering, betala med skattsedeln? Nej det går aldrig! Lite rån får de allt tåla!

 12. SL-förarna vill helst slippa bli rånade, vilket jag kan sympatisera med.

  Det finns trots allt en väldigt enkel lösning för att bli av med kontantproblemen i kollektivtrafiken, nämligen att göra den helt skattefinansierad. Men det förslaget, som de allra felsta skulle tjäna på (åtminstone de med en månadslön på under 35.000), tycks få politiker, förutom på vänsterkanten, ens vilja överväga.

 13. Mathias Hellsten skrev: ”Hursomhelst ska det bli en klassfråga huruvida man har möjlighet att ta sig någonstans eller inte. Vilket faktiskt känns som en rutten grej.”

  Jag får väl ta på mig högerspökskläderna nu, men: jag tycker faktiskt inte att möjligheten att förflytta sig har blivit en klassfråga bara för att kontantkupongerna blivit dyrare. 620 kronor per månad är billigt för obegränsade transporter och mer än så behöver ingen betala.

  Här är en utmaning till er som ”har hjärtat till vänster”: ta fram en lista med riktiga klassproblem och prioritera fram de tio värsta. Om kontantkupongerna kommer med på tio-i-topp så skulle jag vilja påstå att vi lever i den bästa av världar.

  Riktiga klassproblem (sett med mina högerspöksögon alltså) skulle exempelvis kunna vara:

  att kvinnor ofta får sämre vård än män.
  att undervisningen i skolan ofta är så dålig att barn utan akademisk bakgrund har det betydligt besvärligare att lyckas med sina studier än sina akademikeravlade kompisar
  att män har så förfärligt svårt att vinna vårdnadstvister, särskilt om de kommer från muslimska länder och motparten är inföding

  Men det är klart, ovanstående är inte moderaternas fel än, så det är väl inte lika kul att bli upprörd över?

  mvh /Jan Garefelt

 14. Mathias skrev ”Kollektivtrafik utan kontanthantering, betala med skattsedeln? Nej det går aldrig! Lite rån får de allt tåla!”

  Varför ska just lokaltrafiken vara skattefinansierad? Jag köper att vård, skola, omsorg, rättsväsende, försvar, högre utbildning och en del andra saker ska vara skattefinansierade. Men lokaltrafik? Varför inte glasögon och tamponger också i så fall? De är ju också nödvändiga!

  Jag lär väl inte omvända någon här, men just priset på kontantkuponger är ingenting jag kan bli upprörd över.

  mvh /Jan Garefelt, snart stolt ägare till ett nytt SL-kort