Hezbollah skjuter raketer från Libanon?


Vad som till en början beskrevs som en invasion i Gaza har nu stillats lite. Strids-
vagnarna lär ha stoppat upp innanför gränsen, men i stället har, enligt Israel, det startats en raketbeskjutning från Libanon.


Till en början
bör man nog hålla sig lite kallsinnig inför uppgiften. Den lär just nu vara obekräftad, och som en israelisk bekanting sa till mig över nätet ”– de passar väl på att skjuta lite fyrverkerier…” En sådan sak kan man tänka sig eftersom det är okänt vilken disciplin Hezbollah har på sina styrkor.

Men visst kan man föreställa sig möjligheten till ett tvåfrontskrig?

Och de senaste dagarnas händelser lär säkerligen kunna trigga diverse fanatiker att spränga både det ena och det andra. Men jag undrar om det inte är exakt det som Bush och Olmert vill. Olmert som passande nog är i Vita Huset i skrivande stund. Som jag tidigare skrivit, det här kan gå hur illa som helst…

Anna Veeder skriver: ”Två raketer landade i Kiryat Shmona idag, tjugo över fem. De första raketerna sedan kriget förra sommaren. Armékällor säger i radion att de antar att någon palestinsk organisation i Libanon, möjligen Fatah al-Islam, skjutit raketerna och att de undersöker händelsen.”

Jag tror inte att det är Fatah-al-Islam. Det är en för liten grupp, och inspärrad i ett flyktingläger…

Källor: SvD DN Anna Veeder om raketerna i Kiryat Shmona

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]E-U-S-A, EUSA, Palestina, Gaza, Hezbollah, Libanon, Västbanken, Israel, Apartheidstat, Mellanösternkonflikten, FN, Politik[/tags]


24 svar till “Hezbollah skjuter raketer från Libanon?”

 1. Frågan är när kommer Al-Kaida in scenenet , man är säkert på de kommer att utnyttar ben här tillfäller som de har väntat längue sedan två missiler kanske redan siktat mot Telaviv

 2. Om man läser några böcker om den ottomansk riket då kommer man att upptäcka att Libanom var en del av Sirien när den ottomansk riket föll sönder då kommer Frankrike och delar Sirien

 3. Förmodligen inte Hezballah som har ansvaret för raketbeskjutningen, mer troligt att det är militanta palestinier typ PFLP GC, Jund al Sham eller Hamas.

 4. Fatah Al-Islam är definitivt INTE en palestinsk grupp. Det är en grupp som består av utländska krigare och som befäst sig, likt parasiter i den kokröra som utgör de palestinska lägren i Libanon.

  Låt mig repetera ännu en gång, Fatah Al-Islam är INTE en palestinsk grupp, och bombningen av gruppen, från den libanesiska armen, stöddes i början av palestinierna i Libanon, tills det gjordes klart att armen knappast tog sig tiden att urskilja de militanta från vanliga civila i lägren, vid sina bombningar. Jag kommer att skriva samma text hos Anna Veeder.

 5. Notera att Hizbollah är ”känt” för sina katyusha raketer. Att nu skjuta ner lite raketer över Israel vore nog inte det smartaste som finns pga det som hände förra året.

  som sagt, eftersom Hizbollah som sagt kännetecknas för sina Katyusha raketer, bör man ta till akt att inte anklaga dem direkt för detta. Det kan vara vilken grupp som helst, med tanke på känsligheterna nere i Libanon, som Fatah al-Islam (som Seymour Hersh tror används som ett medel för att senare ”kriga” mot Hizbollah eftersom regeringen är oförmögen att göra något åt dem).

  Man vill då troligen rikta skarp kritik mot Hizbollah även om jag tvivlar på att Hizbollah verkligen gjort det. De håller ju sig nämligen till resolutionen. :) Bra gjort av Israel att inte rikta kritiken mot Hizbollah.

 6. Rätt osannolikt att detta skulle vara Hizbollah och mycket riktigt förnekas det av dem själva. PFLP-GC förnekar också inblandning för övrigt.

 7. Jag håller med dig. Det är säkert israelska agenter som skickade katyusha raketer från Libanon. Ett bevis: märk väl att inga israeler har blivit dödade.

 8. Jag som befann mig under kriget som skedde under sommar 2006 i Libanon vill gärna påpeka denna situationen.

  Jag tror dock inte på att Hizbollah inte ligger bakom detta, fatah-el eslem kom in till Libanon genom Syriens väg, och glöm inte att Hizbollah och Syrien sammarbetar.

  Under Israel och Hizbollah krig förra sommaren sade Hasan Nasrallah (ledaren av Hizbollah), att han tänker slå Israel så hårt tills han vunnit sitt mål, han brydde sig inte alls om hur många människor vi förlorade i Libanon den sommaren, han sa aldrig: STOP nu räcker det, mina människor dör en oskyldig död.

  När Fatah. el eslem attackerde Libanon så talade Nasrallah på tv och sade till den Libaneska armén:
  – Sluta skjut mot fatah- el eslem, ni dödar ju oskyldiga barn och människor!

  Tycker ni inte detta framstår vara väldigt underligt med tanke på att Nasrallah inte alls brydde sig om de barnen och människorna som blev av med sina liv den tiden då Nasrallah fortsatte att attackera Israel?
  Hizbollah är knappast en armé för att attackera Israel! De vapen Hizbollah bär på idag är OLAGLIGA i Libanon, det är olagligt eftersom HIZBOLLAH ÄR INGEN ARMÉ och har INGEN rätt till att bära dessa vapen!

  Men jag undrar fortfarande varför Nasrallah gav ett tal där han förklarade till den Libanesiska armén att INTE skjuta fatah- el eslem eftersom oskyldiga barn dör. Hmm, konstigt va?

  Efter kriget som skedde förra sommaren började folk hålla med olika politiker.
  Vi som inte gillar Hizbollah, ja, vi är hatade. Jag mår väldigt dåligt att mitt folk inte kan hålla hand i hand, att mitt folk spottar varandra i ansikten och bär på hat för varandra.

  Det är precis samma sak om Socialdemokraterna och Moderaterna skulle hata varandra så mycket att dem inte kunde hålla sverige ETT land, och vara tvugna att dela Sverige i två, Moderaterna för sig och Socialerna för sig. Skulle ni som svenska människor må bra fysiskt och psykiskt? För det skulle inte jag, varken här i Sverige eller i mitt hemland Libanon.

  Jag tror starkt på att Hizbollah ligger bakom detta, men jag hoppas Israel inte attackerar tillbaka. Israel är ett starkt land, dem kan låssas att dem te.x vet att Hizbollah inte ligger bakom detta men ändå attackera.

  Måste också tillägga en sak, Hizbollah befinner sig i Södra Libanon (jnoub), har någon sett fatah- el eslem attackerat Södra Libanon? Nej, tydligen inte.

  Tack för mig.

 9. Tja så länge man bombarderar Israel med 50 år gamla(tekniskt sett) mickey mouse raketer, så är det ju en krigshandling. Enligt alla konventioner som överhuvudtaget finns så har Israel rätt att försvara sig. Punkt slut.

 10. Jag vill se denna blogg skriva något om DN-artikeln ”Palestinier vädjar om asyl i Israel” i dag. Handlar om flykt av palestinier från Gaza till Israel. F d Fatah-palestinier föredrar de fulla demokratiska rättigheter palestinier har i Israel istället för att slaktas av sina bröder i Hamas.

  Förmodligen är denna blogg i ”gott sällskap”, då SVT/SR knappast heller tar upp detta.

 11. ”“Militanta Palestinier” ts ts…

  Per definition bör alla motståndare och icke-kollaboratörer mot den sionistiska ockupationsregimen vara “militanta”, såväl stenkastande ungar studenter doktorer affärsmän gummor med käpp och olivträd…”

  Om det nu är på detta sätt.
  Varför gnäller då media om att civila blir mål i konflikterna i Israel/Palestina.
  Enligt din definition är de ju med i militanta organisationer, eller militanta men fristående från någon organisation, alla inkl de stenkastande barnen. Dvs de är inte längre civila utan en stridande part. En annan sak blir ju att Palestina isf använder sig av barnsoldater, som är olagligt.

  Nja, jag tror att du har lite fel där, eller?

  ***************

  Du, Jinges.
  Varför skulle inte Fatah-al-Islam kunna ha skjutit av dessa raketer?
  Det blir förvisso svårare att få saker att hända om man är en liten grupp och inspärrade i ett flyktingläger, men det enda som faktiskt behövs är pengar för att köpa vapen.
  Hela regionen är övermättad med vapen nu efter ~60 års krig/ofred. Och att få tag på vapen med teknik från 30-40 talet är inte några större problem eller ens dyrt, till och med Fatah-al-Islam skulle kunna göra det.

 12. Jag känner mycket väl igen Anonyms språkbehandling från förr, ett så tydligt avtryck som inte går att dölja.
  Han är i verkligheten rabiat sionist, ingenting annat.

 13. Jag vill se denna blogg skriva något om DN-artikeln “Palestinier vädjar om asyl i Israel” i dag.

  Tacka faan för att de flyr, och just till Israel oxo!!

  Eftersom de är judisk-amerikanska kollaboratörer så har de ALL anledning att fly!

 14. Jinge, anser du att varje palestinsk organisation som på något sätt ingår avtal med Israel, samarbetar i vissa frågor eller förespråkar en fredslösning och förhandlingar är ”judisk-amerikanska kollaboratörer”?

  Inser du att du stött just dessa ”judisk-amerikanska kollaboratörer” i ungefär fyrtio år? Men när det kommer en ärkekonservativ islamistisk organisation som varken är speciellt intresserad av demokrati, individens friheter eller för den delen en fungerande palestinsk stat – då är de de som får ditt stöd.

  Eller skulle du kunna klargöra vad det är hos Hamas som gör dem så sympatiska i dina ögon? Jag har nämligen hört en hel radda palestinier säga att Hamas inte längre har stöd i befolkningen efter vad de gjort i Gaza. Och de flesta palestinier är inte ett dugg intresserade av en islamisk stat.

  Så jag tycker att något här är väldigt konstigt med sympatierna…om det inte bara är så att vi stöder dem som högst skriker ”ner med Israel och USA”. För om det är det enda riktigt viktiga kriteriet så är det helt logiskt att stödja Hamas.

 15. Anna! Ibland undrar jag… :) Ja du vet vad… :)

  De flesta gånger jag citerat Hamas så har jag använt citattecken. Detta för att tydliggöra att det är just ett uttalande från Hamas, ett uttalande som tydligt beskriver deras inställning till al-Fatah. Och nu kommer du och frågar MIG om JAG tycker att alla som samarbetar med Israel är judisk-amerikanska kollaboratörer. Du kan rimligen inte mena allvar med en sådan fråga, eller oxo har du vaknat på alldeles fel sida. Eller…?

  Jag har inte stött några judisk-amerikanska kollaboratörer någonsin och jag kommer aldrig heller att göra det. Men jag måste rimligen få använda citat i mina texter utan att nödvändigtvis beskyllas för att själv omfatta de åsikter och uttryck som jag citerar? Eller…?

  Jag har inte heller skrivit att Hamas är sympatiska sett ur mina ögon. Jag har skrivit att de blev berövade sin valseger och att det är naturligt att de då tar till vapen. Är det inte?

  Om du tycker att det är något konstigt med icke existerande sympatier så får det stå för dig. Jag anser mig ha mer än ett hum om varför Hamas är pissed off på Fatah, och det måste jag väl få ha? Eller..?

 16. Jag läste din kommentar 17 och jag ser inga citattecken eller uttalanden från Hamas? Så jag förstod att detta är din egen åsikt – att Fatahledarna som Israel tillåtit lämna Gazaremsan är ”judisk-amerikanska kollaboratörer”.

  Jag tycker att det är att köpa Hamas propaganda direkt. Vill man uttrycka sig neutralt så kan man låta bli propagandabiten.

 17. Anna! Sök på “judisk-amerikanska kollaboratörer” på min blogg inklusive citattecknen så får du se. Du läser ju den dagligen så du kan OMÖJLIGEN ha missat varifrån uttrycket kommer.

  Men, nu har jag iaf fått en förklaring till varför du verkar trött.. (i mail för den som blir nyfiken..)

  Anna: ”Vill man uttrycka sig neutralt så kan man låta bli propagandabiten.”

  Tack för tipset Anna! :-)

 18. Hade jag varit en judisk-amerikanska kollaboratör hade jag valt Israel som det stod i tidningarna att de gjorde. Ramallah är knappast världens tryggaste plats för sådana…

 19. Anonym, på tal om hans tal sa han att den Libaneiska Armen INTE ska köra en ”American-Style” och skjuta allt rörande inne i lägret.
  Han riktade sin kritik FRÄMST mot Fatah al-Islam och fan heller att de ens samarbetar om det är det du antyder. Hizbollah är Shia och Fatah al-Islam är Sunni. Fatah al-Islam består t.o.m. av olika nationaliteter och Hizbollah av just Shiitiska libaneser. Samarabetar dem?

  Han kritiserade de att ett angrepp mot Libanons armé är ett angrepp mot HELA Libanon, det är starka ord min vän.

  Sen är det ju väl inte så svårt att röra sig inom Libanon? Libanon är ju ett väldigt litet land och tar knappast 2 timmar att åka från Norra Libanon till södra om jag har rätt?

  Deras vapen är inte heller illegala. Det är en resistans som är erkänt av den arabiska samfundet men som är illegala av USA (och i stort sätt hela organisation och även deras hjälporgan) och fyra länder till. Är det då just USAs ord som gäller? Hizbollah var just ett svar på Israels ockupation för 20 år sedan, annars hade vi aldrig ens nämnt Hizbollah i nyheterna eller i denna blogg.

 20. NuN, så t.ex. Hamas och Fatar har ingen rätt att slå tillbaka mot Israel?

  Om du vet hur Israel såg ut före 1948, eller fick sitt land så var deras land ”endast” enklaver, och väldigt små då. Nu redan efter 1948 ser vi att mer än 70% av Palestina är Israel. Är det inte då Palestina som bör försvara sig mot den Sionistiska invasionen?

  Jag tycker att man använder historia som skäl till att döda civila och ockupera annat land, bygga murar som isolerar arbetare, läkare och läkare och även fryser regeringspengar, hur tror du Palestina och dess civila känner sig?

  Jag rekomenderar att du läser http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=661820 så ser du vem som ligger bakom eländet där nere.

  Läs detta, sen kommenterar du det du läst.

 21. Skrev fel

  ”Jag tycker att man använder historia som skäl till att döda civila och…”

  Ska vara:
  Jag tycker att man använder historia som skäl till att döda civila och ockupera annat land, bygga murar som isolerar arbetare, läkare och läkare och även fryser regeringspengar, är det inte idiotiskt och själviskt?

  Tack.

 22. Abraham: Jag vet dock inte vart du kommer ifrån för att bäretta för mig vad Nasrallah tal gick ut på, men vågar jag chansa på Syrien?

  Nasrallah sade klart och tydligt; Sluta attackera fatah. el eslem, ni dödar oskyldiga barn, han sade ALDRIG att Armen inte ska köra en ”American-style” och skjuta allt som rör sig i lägret.

  Libanon är litet, det är sant.
  Från Beirut till Sour (Södra Libanon), tar det minst 4 – 5 tim, inte 2 tim
  Nej, du hade tyvärr fel.

  Om en bomb skulle ske i Jouneh te.x så behöver inte människorna i Sour oroa sig.
  Libanon må vara litet men glöm inte att fatah-el eslem har attackerat libanesiska druz, kristna och sunni- muslimer vilket jag tycker är väldigt konstigt att dem inte attackerat Shia muslimer i Libanon.

  Angående att fatah-el eslem är sunni muslimer, det är jag medveten om, det är blandade av shia och sunni. Muslimer som inte alls bryr sig om vilka dem dödar även om det skulle vara sunni muslimer.

  Sara G, Jag visste aldrig att det fast olika språkhandlingar när man använde tagentbordet, det var något nytt för mig.
  Men låt mig rätta dig, jag är från Libanon, kristen inte sionist.