Har vi fått ett liberalt mediemonopol?


På olika sätt framgår det i medierna att vi står inför krafter som försöker förändra riktningen i samhället. De förespråkar ett systemskifte som innebär en återgång till ett samhälle som vi lämnat långt bakom oss.

Ekot: ”Kalabaliken kring socialminister Eva Kjer Hansen började för en vecka sedan. I en tidningsintervju förklarade hon att det inte kan var socialpolitikens mål att utjämna skillnaderna mellan rika och fattiga. Låt de rika bli rikare. Olikhet är i sig själv inget problem”.

Peter Wolodarski i DN: ”Om inte länder som Tyskland och Sverige dramatiskt sänker sina lönekostnader – antingen genom lägre skatter eller lägre löner – kommer utvecklingen att accelerera. Fler och fler traditionella jobb som inte kräver lång utbildning migrerar.”

Wolodarski hävdar dessutom ”Detta hade inte behövt vara ett problem om de gamla jobben ersatts av nya, exempelvis i tjänstesektorn”.

Att Wolodarski och andra högermänniskor driver denna dolda pigdebatt vidare hade egentligen inte behövt vara något problem.

Men när Carl-Johan Bonnier i Ekots lördagsintervju blir tillfrågad om vad han minns av morgonens tidningsläsning svarar Dagens Industri och Wolodarski blir i alla fall jag lite orolig.

Bonnier är en familj med betydligt större inflytande över medierna idag än vår statliga Radio – TV.

Han säger också att många läser bara en kvällstidning, och att därför dessa har en viktig roll, vilket i sig kan skrämma en gråsten till massivt håravfall eftersom han talar om Expressen..

Nåja. Jag kan lugnt vända mig om och sova vidare, vi har ju en så stark arbetarrörelse och vänster här i landet så sådana tendenser kommer nog att självdö, eller..?


8 svar till “Har vi fått ett liberalt mediemonopol?”

 1. Mera konspirationstugg! Vet du inte att icke-statliga monopol är ytterst bräcklga. Men så är du ju en person som ylar om ”nyliberalism” och ”folkpartister” så fort det något som varken är sossar, vänsterpartiet eller miljöpartiet.

 2. ”Peter Wolodarski i DN: – Om inte länder som Tyskland och Sverige dramatiskt sänker sina lönekostnader – antingen genom lägre skatter eller lägre löner – kommer utvecklingen att accelerera. Fler och fler traditionella jobb som inte kräver lång utbildning migrerar.”

  Jättebra förslag…såvida hyror och alla andra kostnader att bo och leva sänks i motsvarande takt. Ska vi leva på luft och vatten?

  Annica

 3. Intressant hur en gråsten får massivt håravfall :-) Man får väl slå in den i en expressen då så att den inte fryser. För övrigt kan man väl skicka den där familjen någonstans va?

 4. Det där ”sabotera-välfärden”-rika-folket har hotat att flytta utomlands om inte deras förmåner ständigt får växa… Ja, det är så jag uppfattar det. Så om halva folket röstar på KPMLr så flyttar de väl ganska snabbt. Puh…

  Nej, det är märkligt att inte alla genomskådar att det endast är egen vinning de talar om och knappast något som gagnar landet. En miljonvinst på lotto är det många som betalat för. Likadant är det med företagens vinster. Och somliga anser sej ha den moraliska rätten att vara ständiga vinnare…

 5. IMO är SvD och framför allt DN schizofrena publikationer där de åsikter som framförs av nissar som Wolodarski på ledarplats ofta kontras på kultursidorna. Vi ska inta prata om Aftonbladets hyperschizoida tillstånd.

 6. Det är sant. Samtidigt är det sunt att flera olika åsikter kommer till tals. Jag direkt ogillar SvDs politiska skribenter på ledarsidan, även om de givetvis från och till kan ha rätt.

  Men SvD har väldigt bra journalister generellt tycker jag. Flera av deras skribenter är direkt vanebildande.. :)

 7. Både SvD och DN tar ju då och då in debattörer med andra åsikter än ledarna vilket ju är utmärkt. Vad jag saknar i det svenska medielandskapet är dock en tidning som brittiska the Guardian där perspektivet ligger något till vänster om DN även på ledarsidorna.