Har du inte någonstans att sova inatt?Under S:t Eriksbron

Ett par utredare har undersökt hur många hemlösa som dagligen vistas på Centralen i Stockholm. De har kommit fram till att det troligen handlar om cirka 300 personer.

Att de över huvud taget finns är ett stort misslyckande för sociala myndigheter och psykvården. De allra flesta hemlösa är antingen miss-brukare eller också psykiskt sjuka. Det vanligaste är nog en kombination av dessa problem med vissa inslag av kriminalitet.

Men då handlar det oftast om att de helt enkelt stjäl det de behöver äta.

Men var sover de då?

Ja under S:t Eriksbron är ett populärt ställe (bilden överst).

Fler bilder från den boendemiljön hittar du klickar på denna länk.

Det faktum att 300 hemlösa dagligen frekventerar Centralstationen i dess funktion av värmestuga illustrerar tämligen väl vartåt utvecklingen är på väg.

Det du kan göra är att undvika att rösta borgerligt samt stödja Situation Stockholm och någon lämplig frivilligorganisation..


17 svar till “Har du inte någonstans att sova inatt?”

 1. Sorgligt att människor i dagens ”moderna civiliserade” samhälle ska leva under sådana omständigheter. Undrar om Reinfeldt gjort ett studiebesök där?

 2. ”…illustrerar tämligen väl vartåt utvecklingen är på väg?” Säger utredningen någonting om att situationen har blivit värre?

  ”Det du kan göra är att undvika att rösta borgerligt” Har vi inte en socialistisk ledning i både Stockholm och riket idag?

 3. ”Har vi inte en socialistisk ledning i både Stockholm och riket idag?”

  Socialistisk !?

  Det var den kuligaste kommentaren jag läst på länge i denna blogg.. :-)

  I vilket avseende är Göran Persson soclialist ??

 4. Göran Persson, ja, .. hela det socialdemokratiska partiet är inget mer än borgare med röda slipsar.

 5. Exakt Yabosid. Om de ens har röda slipsar. Jag tror i.a.f. att de inte har rött blod i kroppen.. :) Men det är märkligt att borgarna kallar dem socialistiska. Vem tror de att de kan lura?

 6. Patetiskt och typiskt debatterande från vänstern. Eftersom det socialistiska himmelriket inte fungerar kan man självklart inte vara en socialist med makt. Man kan heller inte föra en socialistisk politik, eftersomd det är omöjligt, när ska ni inse det? Så fort några som kallar sig socialister har suttit ett tag vid makten så börjar den självgoda ”klaga på allting bara vi slipper ta något ansvar”-vänster förneka att de med makt skulle vara socialister. Börja för fan ta lite ansvar för vad ni ställer till med med er religion.

 7. Om man kallar vår regering socialistiska eller inte beror helt på hur man definierar begreppet. Jag menar att en regering med de skatter och den enorma statsapparat vi har i Sverige idag inte kan kallas annat än socialistisk. Men det är ju min egen definition i relation till mina liberala värderingar om hur en stat bör se ut.

  Vidare så samarbetar de faktiskt i riksdagen med ett parti där partiledaren kallar sig själv kommunist.

 8. ”Jag menar att en regering med de skatter och den enorma statsapparat vi har i Sverige idag inte kan kallas annat än socialistisk.”

  Intressant koppling mellan skatter och socialism. Ska man gå vidare på det resonemanget så är det kapitalistiska samhället ett där man ej betalar skatt. Men hur klarar du då ut att många hävdar att den regering vi nu för har en rent borgerlig mittenpolitik..?

 9. Skatter är en form för staten att kontrollera människor och företag. Istället för att socialisera ett företag tar man en stor del av dess inkomster. En socialistisk regering tar ifrån männiksor en stor del av deras valfrihet att göra vad de vill med sina pengar genom att beskatta deras inkomster och inköp. Det är en form av socialism enligt mig.

  De som kallar den regering vi har nu för en som för mittenpolik är troligen de som vill ha ännu högre skatter och mindre valfrihet.

 10. Men du LJUGER ju tvärt av för läsarna här Tomas! Sverige har en av Europas mest liberala företagsbeskattningar. Då är hela Europa tydligen socialistiskt men inte Sverige? Och eftersom USA ligger i nivå med oss så är oxo USA ett kommunisthelvete??

  Har du inte fattat att vår regering för en mittenpolitik så undrar jag i mitt stilla sinne vad du sympatiserar med för fraktion..

  Inte är det högerpartiet (m) i alla fall…

 11. Fel Jinge, Sverige har västvärldens högsta skatter. De är iofs utspridda över så många olika stadier av pengarnas väg att varje skatt för sig inte är anmärkningsvärt hög.

  I sverige finns det två regeringsalternativ, ett är kallat ”höger”, ett annat är kallat ”vänster”. ”Högerns” ideologi är socialliberalism. ”Vänsterns” är socialdemokrati.
  Det finns inga andra realistiska alternativ till regeringsmakten inom en överskådlig framtid.

  Och allting är relativt. Men sluta för fan upp med att ge borgarna skit för det sossarna gör med motiveringen ”de skulle göra det sossarna gör, fast värre”.

 12. Bra bilder Jinge, som vanligt.
  Snoozer et al:
  Vad jag vet har Sverige för företagen väldigt förmånliga ekonomiska villkor, bl.a. är företagsskatten låg.

 13. Tack Henrik!

  Jag tror inte att vår vän Snoozer lyssnar på det örat. Såg någon tabell i en tidning för ett halvår sedan och Sverige var parkerat på mitten av den nedre halvan i EU. Att vi har höga skatter för vanligt folk för att kompensera snällheten mot företagen är väl känt. Väl känt eller Ö-känt möjligen.. :)

 14. Sverige har varit snälla mot de (stora) företagen och de allra rikaste ägarna (vars aktieinnehav är förmögenhetsskattebefriat!). Mindre ägare och vanligt folk är istället kassakor.

  Problemet är att Sveriges konkurrensfördel med låg bolagsskatt (28%) inte är lika konkurrenskraftig längre. Genomsnittet bland 30 OECD-länder har nämligen sjunkit för varje år:

  1996: 37.6%
  1997: 36.8%
  1998: 35.9%
  1999: 34.8%
  2000: 34.0%
  2001: 32.8%
  2002: 31.4%
  2003: 30.9%
  2004: 30.0%

  … och då skatter på arbete jämfört med kapital är ganska högt, kan det vara en del av förklaringen till varför sysselsättningen inte ökar.

 15. Att skatter på arbete skulle leda till att företagen inte anställer har jag svårt att begripa. Det är ju inte DE som drabbas av det. Hade du i stället hävdat att privatkonsumtionen hämmades av det skulle jag kunna tro på dig.

 16. Arbetsgivaravgifter är en typisk skatt på arbete, och den totala skatten på arbete (arbetsgivaravgifter + inkomstskatt) är en av de högsta i världen.

  Indirekt påverkas förstås också sysselsättningen i företag vars huvudmarknad är Sverige av den höga skatten på arbete just av det skäl du nämner, eftersom disponibel inkomst efter skatt också ligger ganska lågt.