Hamas terrrorganisation eller politiskt parti?


OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).

Gästbloggare Guardian:

– Uppenbarligen så har hela omvärlden blivit tagna på sängen av utfallet av det demokratiska val, som återigen skett under sansade och värdiga former hos palestinierna.

Både ex presidenten Jimmy Carter, som även övervakat de val som hållits tidigare, och vår egen Carl Bildt har varit på plats. ”- Palestinierna har de facto etablerat sig som demokratiledare i arabvärlden”, berömmer Bildt.

Att det till sist blev Hamas som tog hem segern var kanske inte så oväntat om man ser till vad det gamla i gardet Fatah fått uträttat.

15 år av ”Fredsprocess” har inte gett mer frihet eller större ekonomiskt välstånd för palestiniern på gatan, utan tvärtom fortsatt ockupation, mer bosättningar och en olaglig mur som skär av folk från familjer, arbete och mark.

Inte ens det israeliska uttåget från Gaza, som ändå av lätt geografiska förklaringar inte kan bli någon del i ”Stor-Israel” tillskrevs Fatah, utan tvärtom så poängterades det noggrant att det var på Israels villkor det skedde.

Om någon av de senaste ”fredsplaner” som cirkulerat de senaste åren hade följts från Israel sida så hade staten Palestina varit ett faktum 2 gånger om.

Eftersom valet nu skedde på ett korrekt sätt, så har de sura kommentarerna från Likudbloggarna varit av typen att palestinierna minsann skulle fortsatt rösta på Fatah eller – att valet skulle ha stått mellan ”terrorism” eller ”icke-terrorism”.

Då flertalet av skribenterna bakom dessa bloggar antigen bär både skygglappar och


Terror eller icke terror det är frågan..

blåvita glasögon, alternativt är direkt okunniga rörande historien, så kan det vara värt att poängtera att PLO var i samma sits på 1980-talet som Hamas är i nu.

På den tiden var den palestinska flaggan förbjuden av israelerna, och det var straffbart för israeler att träffa representanter för Fatah. 1988 erkändes Israel, och idag ses Fatahpartiet som representativt i både Jerusalem som i Washington.

Staten Israel grundades med hjälp av terrorism och etnisk rensning, vilket uppenbarligen inte är ett större problem, både Shamir och Begin blev båda premiärministrar och inte erkände de palestiniernas existens heller. Hamas är med andra ord i gott sällskap.

Hamas har levt högt på sin status som missnöjesparti, nu har man plötsligt fått folkets förtroende att skapa ett bättre liv. Det är ett tungt ansvar att axla. Tiden kommer att utvisa om man är mogen uppgiften och om Israelerna har mognat så att man accepterar en livskraftig Palestinsk demokrati bredvid Israel.

Guardian


16 svar till “Hamas terrrorganisation eller politiskt parti?”

 1. ”Internationella samfundet” dvs. USA/€U, utttrycker ”bestörtning” och man är ”chockade” över beskedet att hamas vunnit valet samtidigt som man kräver att Hamas ”tar sitt ansvar”…..

  Att ”ta sitt ansvar” torde i direktöversättning innebära att man intar sin plats i den globaliserade nyliberala och sekulära likriktningen, alla steg i någon annan riktning än den av västmakterna utstakade och den för regionen så kallade ”fredsprocessen” betraktas som fientlig krigshandling och kommer att bemötas med sanktioner isolering och krig, därav ”chocken” för det plötsliga avbräcket i agendan.

  Jämför med €Urokrat€litens ”chock” när Frankrike och Holland röstade emot ytterligare ett steg ned i det nyliberala medeltidsmörker som den senaste konstitutionella fördraget innebar, eller den USraeliska ”chocken” över valresultatet i Irak.

  Men om det nu är så att demokrati i denna del av världen betyder Islam och gud så skall givetvis detta respekteras, människor är olika, Palestinier vill av någon konstig anleddning vara Palestinier och inte andrahands-amerikaner..

  Den Anglo-amerikanska mediaapparaten spyr ut islamofobi varvat med Bush & Blair-uttalanden om krav på att Hamas ”lägger ner vapnen”, ett krav som aldrig någonsin riktats mot den sionistiska staten. Om Hamas låter sig krossas av det ofantliga tryck med krav att ”axla ansvar” och rätta sig efter anglo-amerikanska värderingar om demokratisk utövning återstår som sagt att se.

  Men en annan värld är möjlig, mot ett liv under den ”sataniska” ondskeaxeln USA/€U och Japans stövelklack står ömsesidigt samarbete med skilda kulturer som Ahmadinejads Iran, Ryssland Indien Kina och merparten av Latinamerika

 2. Finns det något ord som är equivalent till ”antisemit” eller ”judehatare”, gällande palestinier eller muslimer? ”Arabhatare” är väl närmast att betrakta som en merit, för svenska bombhögern och dess massmediala lakejer! Har ni några bra förslag så är jag av idel öra. Ja menar stämpling är ju inte något dåligt propagandavapen!

 3. Mja, islamofob är väl inte direkt träff. Stämpling är effektivt med som Likudnickarna missbrukat ”antisemit” så betyder det inte längre något. Alla blir per automatik antisemitförklarade om de uttrycker någon form av kritik mot israel, dess politik eller t.o.m. produkter.. :)

  Som de håller på är det ju snarast skämmigt att inte bli kallad antisemit idag.. :-)

 4. Fredsprocessen! Vilken fred och vilken process? Kolonialutvidgning (lebensraum) på främmande mark – på bekostnad av en av jordens kanske mest trångbodda och fattigaste område, är väl ett mer passande namn.

  Det är inte bara egendomligt, egenartat eller främmande utan direkt skrämmande och motbjudande att det gängse språkbruket förvanskas på ett sådant sätt som nu sker i våra inhemska medier. Ockuperade (eller annekterade) områden döps om till ”bestridda områden”. Egna övergrepp från Israelisk sida och terrorhandlingar mot en försvarslös civilbefolkning blir vedergällning. Dör lika många, eller färre, israeler av en palestinsk bomb döps det om till terrorhandling, och det ges följdaktigt ingen förklaring eller motivering. Israeliska terrorhandlingar och bombningar ges alltid en förklarig av våra medier. Israeliska offer nämns oftast vid namn och bild; till skillnad från när bomber exploderar i de palestinska områdena – då är alla offer anonyma. Israeliska talesmän intervjuas alltid en och en och ges ett lugnt statsmässigt intryck. På den palestinska sidan filmas nästan alltid en aggressiv massa skjutande med Kalasjnikovs i luften med den klassiska terroransiktsmasken på. Varför görs det inte ett reportage om de sörjande anhöriga till en 9-årig palestinsk flicka som nyligen blev skjuten i huvudet och dog av Israeliska soldater? Ge henne och hennes familj det snyftdrypandereportage som de aldrig så försumbara amerikanska soldater får. Soldater som om de verkligen vore riktiga soldater, naturligtvis är villiga att dö för sitt land.

 5. …är det ”anti-semitiskt” att tycka illa om genmanipulerade Kaki-frukter med namnet ”Sharon” och liknande styggelser så tar jag gärna det ;) och nej det finns nog inget starkare uttryck för arabhat än de populistiska ordböjningar som bygger på ”fobi” men låt dem för all del hålla på att skita ner och dra ut ordet, ingen människa under 45 begriper ändå vad det står för sedan tio% av ”semiterna” tog patent på det….

 6. Den här artikeln beskriver bra hur retorisk propaganda i medierna tjänar som maktintrument. Kidnappningen och förvanskandet av ”semiter” är lysande liksom ”fredsprocess” som ”e” var inne på, att komma undan med att kalla utdraget folkmord och etnisk rensning för ”fredsprocess” är ju fantastiskt för att inte tala om die mauer som kallas ”barriär”….

 7. Både Orwell och vår kära Göran Palm har dissekerat maktens kreativa försök att påverka oss genom att byta ett maktord mot ett annat, och samtidigt fylla det med ett positivt värden. Här gäller det att syna alla makthavare i sömmarna.
  Banker ”utlovar” låg ränta, istället för att lova! Konflikt blir förhandling, nyfiken – vetgirig. Lömska och falska propagandistiska påhopp – information, osv, osv. Men säg mig en sak; hur bemöter man påståendet att: ”Jag tycker fortfarande att Israel skall få finnas.”? Tänk efter på vad konsekvenserna blir av ditt svar!

 8. Anti-Sionist,

  Artikeln blir speciellt intressant ur svensk synpunkt med tankte pa de anklagelser som vilar pa svenska TT. Bowles skriver “Palestinian resistance to occupation…becomes ‘armed confrontation’, a phrase which is not only inaccurate but provocative.” Det sags att TT ordvranger pa likartat satt, men da till Palestiniernas fordel.

  Som utlandsvensk boende i den “satanistiska onskeaxelns” hogborg tar jag av naturliga skal del av mycket engelsksprakig media. Min erfarenhet ar dock att den ar mer mangfaceterad an den i Sverige, nagot jag ocksa funnit avspegla sig i opinionen. I Sverige belastar man helt sonika den ena eller andra parter, man forstar inte hur komplex situationen verkligen ar.

 9. Andreas;

  Debatten i Sverige är till skillnad från utrikes extremt svartvit när det gäller de anglo-amerikanska ockupationskrigen och Israel, taket är lågt och det är stelbent så man blir halt..

  Ser man då TT,s bevakning ur den vinkeln alltså i förhållandet 1:10, förefaller den tämligen harmlös och neutral jämförd med hur nyheterna, ofta filtrerade genom Reuters AP CNN BBC och FOX, skildras i Shibstedt Stenbeck SVT eller Bonniermedia. Därför är det också lätt att förstå att denna lilla utpost för relativt hygglig journalistik är så utsatt för aggressiva lobbygrupperingar och privata dårar som den är.

  E;
  Intressant kuggfråga men jag har i tidigare inlägg sagt att jag INTE tycker att Israel som en fundamentalistisk våldsapparat skall få finnas, utan en kuvös av billiarder av amerikanska skattepengar och en överdimensionerad krigsmakt så kommer den inte att göra det heller eftersom denna monokulturella stat endast är konstruerad för judar.

  De flesta av oss utom just USA och Israel tyckte att det var ett steg i rätt riktning när den rasistiska ultrahöger-kristna apertheidstaten Sydafrika försvann, att den sedan bakbands av IMF och ersattes av den globaliserade marknadsdiktaturen är en annan historia..

  Den bästa lösningen vore ett multikulturellt Palestina för Muslimer Judar och Kristna och det är precis vad vi får om murar taggtråd kärnvapen och sionistiska galningar avlägsnas..

 10. Intressant att du säger judar, och inte israeler; för vad är en jude i så fall? Är det en person som tillhör en viss religion, en ras eller en stat?

  Om du inte vill att Israel ska få finnas beror ditt ställningstagande på den terror som den Israeliska armen och vissa mån även bosättargrupper utsätter det palestinska folket för eller är det av religiösa eller rent av politiska/rasmässiga orsaker du inte tycker att Israel skall få finns?

 11. Tycker du att alla judar är Israeler? och vad är en ”Israel” i så fall?

  Jag vill att judar skall få finnas i Palestina, de har de alltid gjort, men inte en i stat grundad och styrd av sionistiska fundamentalister, hur du än vrider och vänder på det kan den påtvingade apartheidkonstruktionen och västmakternas terrorenklav ”israel” aldrig accepteras, den tillkom genom våld och den utövar och måste ständigt utöva våld för sin privilegierade status istället för att söka existera med sina ursprungsinnevånare och grannar på lika villkor och jag frågar dig, vad är ett Israel för ALLA som bor där utan kärnvapen murar taggtråd och våld, behövs det?

  Jag förstår vart du försöker komma, men fred kommer inte av att en grupp våldtar en annan och västmakterna hejar på, USA (vars grundare också såg sig som ubermenchen i ett land ”skänkt av gud”)har inte blivit mer demokratiskt nu efter tvåhundra års våld och utrotningskrig mot den ursprungsbefolkningen än när man sköt ihjäl dem tvingade in dem i reservat och gav dem filtar infekterade med virus, cancern har spridit sig ”globalt” och en del av den kallas ”israel”..

  Hela den sionistiska iden är så genomruttet rasistisk från grund och botten att den måste byggas om i ett land med representanter av alla religioner och folk som bor där och varför inte kalla det Palestina? Det funkade utmärkt innan och kommer naturligtvis fungera nu också.

 12. I did not created the world – men det faktum att Israel byggdes på bland annat etnisk rensning, mord, rasism och våld gör den inte unik – snarare en i raden av nationsbildning, där erövring, våld och mord var ett verktyg för nationens bildande. Hela nationalstatstänkandet bygger ju på en stark centralmakt – som avlägsnar andra grupper deras egenmakt – till förmån för sig själv, och som därefter slår vakt om sitt eget vålds- och propagandamonopol – och det tolkningsföreträde den makten ger!

  Vad jag vill säga är att vilka fler länder vill du inte skall få finns, där ”byggandet” grundar sig på etnisk rensning och våld? Och är alla till buds stående medel tillåtna i kampen mot nationer som bildas av våld, i någon mening? Om kampen inskränker sig till att gälla endast staten Israel och inte andra stater vars historia likanar Israel, eller är än värre, ja…Då är jag, och alla som tycker som mej, inte med längre! För då gäller ju inte kampen mot förtrycket över lag, utan kampen mot vissa som förtrycker – men inte mot andra.

 13. anti-sionist

  Du skriver att Staten Israel tillkom genom våld. Hur har
  du Palestina uppstått? Kankse också med hjälp av våld?
  Eller har jag kanske missförstått saken?

 14. Guardian, bra artikel. Vad jag tycker är intressant är att EU, som ofta sägs inte ha något att säga till om i Mellanöstern, plötsligt fått en nyckelroll. Den här situationen kan ju, som du skriver, tippa åt ena eller andra hållet. Här kan EU faktiskt för en gångs skull göra en väsentlig skillnad, genom att ställa krav på båda sidor – Hamas erkänner alla överenskommelser som den palestinska myndigheten tidigare godkänt (Oslo, vägkartan), och Israel erkänner de demokratiska valen och dess utgång och börjar omedelbart att implementera sina ålägganden enligt vägkartan, dvs att flytta illegala bosättningar och att frysa nybyggen inklusive i och utanför östra Jerusalem. Det är inte för mycket begärt av någon sida att erkänna tidigare regeringars åtaganden, det borde vara självklart.

 15. Den utvecklingen vore intressant. Med Sharons hårt förda politik de senaste åren så har palestinska grupper blivit så försvagade och Israels grepp så omvänt mycket starkare; med den bestående förändringen att omvärldens tröskel av tolerans inför Israels övervåld har höjt betydligt. Den kraft som skulle kunna tvinga israel till att verkligen raticifiera Osloavtalet måste vara starkare än Israel självt. Varför skulle Israel de ge upp en mycket gynnsam situation – hur realistiskt är det egentligen att EU skulle kunna bidra till en förändring? Tänk dig själv att en handelssammanslagning vill tvinga Sverige att ge upp Skåne? Personligen har jag absolut inget emot det, men hur realistiskt är det att EU skulle kunna tvinga Israel? Till någonting? Nej all förändring MÅSTE komma inifrån. USA, EU etc. kan bara göra en sak och det är att stötta en opposition i Israel. Förändringen måste komma inifrån. Ju hårdare landet sätts under tryck ju mer slutet kommer det att bli. En annan väg att gå är at USA blir ekonomiskt försvagat. Men den utsikten ser än dystrare ut.

 16. Det intressanta med falle Israel och min och många andras syn på saken är den att i andra oroshärdar initierade och upprätthållna av västmakterna vill man till varje pris ”ena” landet under en tillsatt quislingregim välvilligt inställd till Washington, där washingtons klienter naturligtvis intar ledande position.

  Ta te.x Bosnien. Två genetiskt identiska ”folkslag” vars enda skiljelinje är religion och följsamhet till tillfälliga imperialistiska ockupanter under årens lopp. Efter att västmakterna styckade upp den socialistiska marknadsekonomin Jugoslavien uppmuntrar (läs,tvingar) man nu ihop ortodoxa och muslimska Serber i en helt ny konstruktion, där västmakternas klienter, de muslimska Serberna, får majoritet.

  Inga jämförelser i övrigt, men varför ”uppmuntrar” (tvingar)USA/€U inte en sådan utveckling i Israel?

  Svaret är givet och ger en liten ledtråd till Israels betydelse och varför fred aldrig kommer att uppnås under nuvarande konstruktion.