Håller Sverige andan nu?


Nu börjar världen på allvar fundera på effekten av en pandemi av fågelinfluensa.

Samtidigt som Bush säger åt industrin att öka produktionen av fågelinfluensavaccin så går det inte att komma ifrån fakta. Det FINNS inget sådant vaccin än eftersom smittan ännu inte blivit överförd från människa till människa.

Man skulle givetvis kunna såga Bush jäms med fotknölarna eftersom hans uttalande är en sorts populistisk reaktion. Han känner väl att han blir alltmer ifrågasatt från dag till dag nu.

BBC: ”US President George W Bush has urged manufacturers of bird flu vaccine to increase production, as concern rises about a potential epidemic. The president met drug firm chiefs as officials from 80 countries and the UN met to try to plan a global approach to any pandemic.”

Men man kan ändå konstatera att den amerikanska kongressen nu avsatt fyra miljarder dollar till forskning och för att snabbt kunna öka produktionen.

Och USA vore inte USA om inte också Pentagon nu fått order att göra klart ett antal ”karantänläger” för misstänkt smittade. Det betyder rimligen att sådana som inte kan tas i förvar för terrorism snart kan omhändertas som misstänkt sjuka.

Bodde jag i USA skulle givetvis militär hämta mig på stört eftersom jag hostar lite och är snuvig. Här hemma törs jag fortfarande berätta en så graverande sak trots allt.

Men nu undrar jag givetvis vad vår svenska regering kommer fram till. De sitter antagligen inlåsta i Rosenbad i krismöte på krismöte med budgetexperter och kalkylerar som bäst hur de ska få fram de miljarder svenska kronor som behövs för att säkerställa en svensk produktion av vaccin. Samtidigt som de gör namnlistor på de 20-30 duktigaste forskare vi har på området.

Men vår regering kanske tror att det finns effektiva medel mot virus redan så de inte behöver bry sig?

Eller så har Göran och Anitra byggt ett litet fort och lagt upp ett gigantiskt lager av konservburkar så att ”statsledningen” i alla fall klarar sig..

Gissa vilket scenario jag tror mest på!


12 svar till “Håller Sverige andan nu?”

 1. Jinge Du är för orolig

  Det är inte hälsosamt att sprida sådan här oro över landet. Enligt GP är läget i landet gott och under kontroll.
  Försvarsministern har låtit meddela Sveriges regering att försvaret har läget helt under kontroll. Sveriges försvar har gott om datorer och försvarsminister Björklund har meddelat att virusskyddet är fullgott. Sveriges regering har fullt förtroende för sin försvarsminister och meddelar att läget är helt under kontroll.

  /KAS

 2. Mja om de ändå kunde förbereda sig som USA. De fixar till koncentrationsläger åt misstänkt smittade, det är ju innovativt. Då räcker det med att sparka in en och annan smittad där så är man av med hela bandet. Nuder planerar säkert ngt liknande för alla i ”riskzonen” dvs alla 40-talister..

 3. Jag skulle nog passa mig för att lita på Kaspersky Anti-Virus, det har haft ett par säkerhetsluckor senaste veckorna vill jag minnas. :)

 4. Alltså sån panik över en sjukdom som dödat .. max 100 pers än så länge? Fågelinfluensan dyker upp långt ner på listan över saker jag oroar mig för, .. någonstans mellan överproduktion av navelludd och brist på tandpetare för katter.

 5. Mja, jag tror att världen är tämligen överens om detta. Jag vet inte om jag ligger sömnlös direkt, men oddsen för en pandemi är låga. Den kommer.. Med lite tur blir det en snäll mutation och då gör det ju inget, men den kan oxo bli elak. Och då blir det inte sköj..

 6. Regeringen har nog inte hållit ett enda krismöte än, det finns nämligen ingen kris.
  Vad är förresten det fruktansvärda med att sätta smittade i karantän? Förutom att idén spånades av någon i Amerika (vilket ju automatiskt gör den dålig?

 7. http://www.

  Risk finns ju att Bush ser sin gudomliga kallelse som Guds försvarare mot ondskan (johannes uppenbarelse, smittor etc i yttersta tiden) – o reagerar som den galning han är. Det blir kanske inget presidentval 2008 – el ngn reell demokrati nu när han är hotat inifrån republikanerna. Ska han motstå ondskan skiter han ju i demokratin – att hjälpa msk gm inkorporera i läger smittar ju ihjäl dom. Mao Auschwitz på ett effektivare sätt.

  Personligen (lite stöd) med fettmolekyler har ungefär samma symptom som viruset. Enligt principen lika ger lika kan detta betyda bättre chanser. Man kan helt enkelt satsa på egen vaccin – i mitt fall chips + sylt (coops vita chips kan vara bra).

 8. Nu blir det virrigare och virrigare nu lugger kas sömnlös och undrar när tusan vart pandan en fågel? Jag trodde vi pratade om fågelvirus och så säger Jinge att det är en pandami. En Pandami sprider sig ju så långsamt så varför oroar vi oss för en sådan?

 9. Pandemi Kas, en världsomspännande epidemi. Har inget med hastighet eller sorts epidemi att göra. AIDS är en pandemi, liksom pesten och spanska sjukan. Den vanliga/årliga influensan från Asien är oxo en pandemi. I värsta fall kan en sådan spridas över planeten på några dagar om virus är tillräckligt potent. Är det då ett influensavirus som blandat gener med fågelflunsavirus så kan det bli svettigt.

  T.ex. har vi inte mer än kanske 1000 intensivvårdslatser i Sverige. Landet är inte dimensionerat för en sådan katastrof.

 10. Jag för min del fattar inte varför Bush lägger sig i överhuvudtaget.

  Litar han inte på sin gud? Han fixar väl det där!

  Och om nu USA drabbas – så kanske det är guds vilja….. eller?