H5N1 nu i Rumänien och Turkiet


Egentligen känns det lite tjatigt att skriva om fågelinfluensan nu igen.

Morgan Johansson har meddelat i tidningarna att ”Sveriges beredskap är god” om man förenklar hans budskap lite.

I mitten av februari lovade han att alla svenskar skulle vara tillförsäkrade vaccin, något som var helt gripet ur luften. Vi har inte någon möjlighet att tillverka vaccin i Sverige över huvud taget.

Ekot: ”Sverige dåligt förberett på fågelviruset” Att fågelinfluensan nu har spridit sig till Europa innebär inte bara större risk för Sverige utan för hela världen. Det säger professorn i infektionssjukdomar, Björn Olsen, som tycker att Sverige är dåligt förberett på en eventuell epidemi.. ..Därför ryser han vid tanken på vad som skulle kunna hända i Sverige vid ett utbrott.”

När det gäller att försvara Sverige mot Ryssen så avsätts varje år över fyrtiofyra tusen miljoner medan försvaret mot nästa utbrott av Spanska Sjukan (som det rör sig om) inte får kosta någonting.

Det är en skandal att inte riksdags-ledamöterna nu ser till att det avsätts ordentliga resurser även om vår regering inte ser allvaret.

Uppdatering/TT: ”Men regeringen kommer att ändra de svenska reglerna för uppköp av vaccin vid en eventuell global pandemi, säger folkhälsominister Morgan Johansson.”

Men det räcker inte. Då kan vi få 10% av vad vi behöver. Egen fabrik är enda alternativet.

Uppdatering: SvD, fabrik kostar mindre än en miljard.


12 svar till “H5N1 nu i Rumänien och Turkiet”

 1. Dom säger lite olika grejer i nyheterna. Klockan två idag sade de att det var bekräftat både i turkiet och i rumänien. Sedan säger en att det inte är någon större fara medan en annan darrar av skräck. Det är väl illa som fan även om alla hönserier drabbas?

 2. Ingen fara än Anders

  Det virus som man har konstaterat finns i Turkiet H5N1-virus kan inte smitta mellan människor. För att det skall vara farligt för en människa som inte hanterar smittade fåglar måste det mutera till ett GrisH5N1-virus. Någon sådan mutation har inte inträffat och därför går smittskyddsinstitutet ut och lugnar ner debatten.

  Men jag tycker gott att vi bloggare kan kräva att vi i Sverige ska kunna tillverka vaccin om behovet skulle uppstå.

  KAS/

 3. Mja.. Det är ju vad man är rädd för att ska hända. Att det muterar. Och du lyssnade på den där professorn som uttalade sig så sade han att en global spridning av H5N1 givetvis påskyndar en mutering. Så gamla smittskyddsinstitutets chef har rätt. Det är inte OM det kommer utan NÄR det kommer..

 4. Jopp jinge och alla andra bloggare, därför vore det bra om vi kunde tillverka vaccin alldeles förbaskat bra. Tänk om Jinge kunde få ansvariga att dra igång en sådan sak. Det skulle vara ett genombrott för bloggarna.

  Kas/
  PS
  Tackar för en bra blogg som alltid är seriös

 5. Tack för bra analys! Uppmärksamma fettfria Olestra (ej animaliskt fett utan veget framställt av proctor & Gamble, finns väl i pringles chips?). Olestra
  1. föser ut gift som dioxiner (10 ggt fettlösliga gifter som pcb)
  2. har 8 trådar mot 3 mot vanlig fettmolekyl (dvs som sockermolekylen)
  3. men slår ut vitaminer o karateroider (ngt som chipsen dock ska kompleteras med).

 6. Märk influensavirus i Leksand jan i år. 50-tal smittade på konferens. Trodde först det var legionärssjukan.
  2. sen alla kontakter med asien
  3. hur går mutation till? Som virusspridning på flygplatser som ju är nav för smittohärdar – knutpunkter bör man alltså uppmärksamma
  4. Jesus var ju helande – tro på mig, följ läran, begär om hjälp (av hjälparen). OCH pratade om stora katastrofer i yttersta tiden (jag tror det antingen är nu eller om ett par hundra år – men det är JAG)

 7. Tyvärr verkar alltså viruset kunna få komplexa effekter. Smittas på olika sätt – o mutera i nya former. Inför detta faktum så Olestra chips (pringles) skadar aldrig + fördjupning i vad Jesus menade med sin lära.

 8. Fast Jinge: Jag är visserligen för att man förstatligar läkemedelsindustin och tycker precis som du att vi ska ha egen tillverkning av vacciner, men jag tror ändå att larmen är lite överdrivna (det finns många som har ekonomiska intressen av den här typen av larm och skrämselpropaganda). Spanskan kunde grasera så illa och ta så många liv pga dålig näringsstandard hos alltför många och även om det är sämre ställt på den fronten i Sverige idag än för 25 år sedan tror jag inte att det är riktigt så stor risk för en sådan katastrof idag som spanskan va då.
  Inte 17 har tusentals och åter tusentals dött i fågelinfluensan i Asien. Några hundratal och det är ju dystert, men inte på långa vägar tusentals, så varför skulle effekterna bli så mycket värre i Europa?

 9. ”Inte 17 har tusentals och åter tusentals dött i fågelinfluensan i Asien. Några hundratal och det är ju dystert, men inte på långa vägar tusentals, så varför skulle effekterna bli så mycket värre i Europa?”

  Nää. Men H5N1 är extremt smittsam mellan fåglar och smittar redan idag fågel -> människa. Och eftersom det är så virulent så kommer en mutation/genblandning med ett människoburet influensavirus att få en katastrofal utveckling. Den dagen H5N1 blir ett luftburet influensavirus så kommer det att sprida sig på samma sätt som andra i värsta fall. Dvs det behöver inte ta mer än några dagar innan det finns på varje kontinent.

  Dessutom så kan vi utgå ifrån att våra immunförsvar är obekanta med detta virus varför vår naturliga immunitet åsidosätts.

  Nästa faktor är att det inte behöver fortsätta att döda en så stor andel av bärarna, men det är bara något vi kan hoppas på.

  Våra resurser att vårda 100 000 svenskar på intensivvårdsavdelningar är naturligtvis obefintliga. Som den där virusprofessorn sa på ekot igår, om 1% av svenskarna smittas så är det en katastrof. Om det då i stället blir 20-30% som vid vanlig influensa så är inte arbetslösheten något problem på ett antag generationer..

  Klargörande artikel i SvD!

 10. Tre dagars räntebetalningar ( 3 * 153 miljoner ) på den blå statsskulden räcker till att bygga fabriker för vaccintillverkning åt hela Svenska befolkningen.

  KAS rekommenderar Avbryt räntebetalningarna som pågått i mer än 4015 dagar, tre dagar och bygg fabrikerna.

 11. Som vanligt behöver ”dom”,politker och andra utsedda med nyckelposetioner i samhället samt läkare som tillförskansat sig mängder av virusmedicin, inte oro sig eller ora den övriga ”massan eller skattebeståndet” allt är ju under kontroll.
  Dags att ”vi” ryter!!!