GulliGull-Persson


Idag talar Svenska Dagbladet på sin förstasida om det Perssonska sidbytet. Han som tidigare fördömt riskkapitalbranschen säger nu att ” – Riskkapitalbranschen bygger värden och skapar jobb”, enligt SvD.

Underrubriken inne i tidningen är ”Risk-
kapitalets nya kompis” och de uttalanden man citerar härrör från ett föredrag som Göran Persson höll för riskkapitalister på Opera-
terrassen för ett tag sedan. Men för oss som följt Göran Perssons karriär är detta inga överraskningar. Han har aldrig varit social-
demokrat, och egentligen så tror jag att han röstat moderat, i alla fall om han kom åt att mickla med valsedlarna trots församlat pressuppbåd.

En annan konsekvens av denna affär som ständigt verkar vara växande är att ljuset på högerregeringen flyttas tillbaka till Persson. Och det kan få ytterst dramatiska effekter för folkopinionen. Göran Perssons agerande under de år han har suttit i regeringen har på ett markant sätt ökat politikerföraktet. Hade det inte varit för hans del är det väl knappast någon som hört talas om de nazianstuckna partierna på yttersta högerkanten, de ”nationella” som Nationaldemokraterna och Sverige-
demokraterna.

Men nu är det skördetid för godsägare Persson och han nöjer sig inte med en vanlig skörde-
tröska, han skördar med hjälp av en åttio tons Carterpillar. Göran Rosenberg har en vettig synpunkt på detta i dagens exemplar av DN:

GR/DN: ”Omsorgen om eftermälet driver oss att göra det som är långsiktigt bra för samhället, medan omsorgen om pengarna driver oss att göra det som är kortsiktigt bra för oss själva. Göran Persson struntar numera i vad folk ska säga. Det är kanske bra för Göran Persson men inte för det samhälle han nyss ledde.”

Föga överraskande så är SvD:s ledarredaktion positiva till det Perssonska sidbytet, helt enligt regelboken, skriver de. Man kan bara konstatera att det är det minst överraskande idag. Nu när Persson aktivt försämrar socialdemokraternas möjlighet att komma tillbaka till makten genom att fortsätta att vara arbetarrörelsens bojsten så blir han förstås Gulligull-Persson.

Tänk om de ändå kunde överraska mig någon gång?

Källor: DN1 DN2 SvD E24

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Gulligull-Persson, Göran Persson, Socialdemokraterna, Bojsten, Moderat-Persson, Högerregeringen, Politik[/tags]


29 svar till “GulliGull-Persson”

 1. Det är ju inget konstigt, så har ju pressen även hanterat även Gudrun Schyman. Hon får fortfarande representera vänsterpartiet. Och på så sätt förminskar man de verkliga ledarna. Pressen ägnar sig åt härskartekniker!

 2. Jag kan berätta en riktig snyftare från Perssons tonår berättad av en kvinnlig klasskamrat, som i motsats till Persson bodde på en stor gård. BP var klassen nörd, kallades för Pavan och bodde med dagens mått rätt torftigt.
  Det var på den tiden då man ringde och frågade efter chans på den var man på avstånd hyste varma känslor för.
  En kväll ringde skolans charmör, trodde hon, och frågade på chans och om de kunde träffas i busskuren, ungdomarnas mötesplats i Vingåker. Glad i hågen gav hon sig iväg för att träffa killen hon var en smula kär i.

  Men döm om hennes förvåning om det inte var Pavan Persson som lösgjordes ur skuggorna.
  Det blev en örfil och ett raskt hemåtgående.

  Man kan undra vilka grava underlägsenhetskänslor det finns kvar i botten på buffel-Perssons inre? När han inte ens kunde stå för sin egen identitet…

 3. Vad du säger är att Persson hela tiden varit en förtäckt moderat? Jag är moderat och känner ingen samhörighet med det beteendet som Persson ger utryck för. Det är ditt parti som lärt upp honom. Ditt parti som präglas av fusk och mygel. Göran Persson är en representativ socialdemokrat. Du får det att låta som att han är unik i sin girighet inom sitt parti. Så är inte fallet han är en av många i ett kollektiv.

  Kjell

 4. Fick höra på P1 idag att Biltd gjort samma sak förr. Han tog betalt för att sitta i riksdagen samtidigt som han hade uppdrag utomlands.

  Gillar vi inte dessa regler då ska vi ta jobba på att våra politiker får samma arbetsvillkor som vi övriga.

 5. Sorry! Jag pratar naturligtvis med dig angående den artikel du skrivit ovan. Tycker det är märkligt att göra Persson till moderat.

  Kjell

 6. Och riksdagsledamot Peter Ahltin som har full sjå med sina många uppdrag som försvarsadvokat till det riktiga buset…

 7. Ditt parti, vems det nu än är, säger Kjell, präglas av fusk och mygel.
  Det är väl att ta i.
  Det finns, om man är ärlig, en avgörande skillnad mellan socialister, de verkliga, och moderaterna – och det är att ingen socialist tvekar att kritisera sina kamrater om det behövs.
  I motsats till högermänniskor som hela tiden försvarar sina partivänner in i absurdum…

 8. Kjell. Det är fullt naturligt att göra Persson till moderat. Han har nog aldrig varit sosse annat in i partiboken, för att gynna den egna karriären.

  Men jag har aldrig i hela mitt liv röstat på (s) så jag tolkar det närmast som en kränkning…

 9. Det är en märklig debatt, alla partier har folk som ser mer till sina egna behov än andras.
  Att tro att socialister generellt är ett dugg bättre än borgare är verkligen att lura sig själv.
  Med facit handen har vi nu sett att tidigare högt värderade kommunister och socialister har stått med brallerna nedhasade till fötterna.
  Ett av skälen till detta är att dessa individer har sett sig förtjänta av lite förmåner efter alla år av försakelser.
  Socialistiska och kommunistiska partier vill och agerar väldigt mycket för att behålla sina ålderdomliga maktstrukturer som gynnar dem som finns i toppen, i och för sig lämnar dessa strukturerna öppet för kupper, Och i bland blir det en kupp eller palatsrevolution men ingenting förändras annat än makt och ledningen förflyttas till nya politruker.

 10. Persson visar bara vad som händer när man träder in på den ekonomistiska marknaden som kallas kapitalism och där man som privat egen företagare hänger sig åt och låter sig styras av drivkraften och moroten att tjäna så mycket pengar som möjligt.
  Då träder ofelbart den dåliga lasten girighet in i ens personliga själs- och värderingsliv!
  Jag känner många företagare och alla lider av denna last, inte bara högerbuffeln Persson.

 11. Upplsningsvis kan jag meddela att jag nyss hörde den moderata ledarskribenten, Maria Abrahamsson uttala sig på radion ang GP. ”Han börjar nu uppträda sympatiskt!”
  Så nog går han mot moderathållet, eller i alla fall vinner han sympatier där.
  Visst ja, han har ju också en beundrar i Erik Laakso, som i sin blogg meddelar med jämna mellanrum, att han är socialdemokrat.

 12. Säger bara NOMENKLATURAN i Sovjet,Rumänien,
  Jugoslavien,Östtyskland,osv.
  Socialismen är en förödande politisk ISM.
  Den som erövrar makten är ofta en person som har klättrat och klättrat för att nå högsta toppen.
  Uppe på toppen lyckas dessa uppkomlingar inte att vara moderata utan de belönar sig och sina närmaste med i många fall ofattbara förmåner.
  Det benämns NEPOTISM och den var utbredd i alla öststater och för den delen också i Sverige.
  Göran Persson är per definition ett lysande exempel på ovanstående.

 13. Du Bodil, nomenklaturan, det som blev den borgerliga slutprodukten som gömde sig bakom socialistiska fraser.
  Å andra sidan har väst och borgerligheten sin nomenklatura, Skandia, Carneige, etc, det är samma andas barn alltihop.

 14. Jinge!
  Har varit borta under eftermiddagen och följer debatten efter mitt inlägg till dig. Jag drog tydligen en förhastad slutsats om dina partisympatier. Hela frågan om perssons beteende är lite absurd. Visst får han och kan han göra som han nu gör. Hur han kan sedan se någon av sina parikamrater i ögonen är för mig obegripligt. Det som oroar mig lite med inläggen i dag är det politikerförakt som döljer sig bakom några av dem. Makt korrumperar inte per automatik om nu någon tror det.
  Kjell

 15. Kjell! Jag vet just inte vem någonsin som skapat så mycket politikerförakt som Persson. Han är ju tämligen avskydd i samtliga läger och oavsett partifärg. Oavsett om hans handlande är juridiskt korrekt eller inte så har aldrig avsikten med den pensionen varit att den ska gå in i ett företag och täcka underskott. Den ska vara till för den händelse politikern INTE kan ordna sin försörjning på annat sätt. Det vet Persson och – det skiiter han fullständigt i.

  Därför blir folk förbannade.

 16. Jag tycker nog Persson beter sig som en modern genomsnittssosse, fager retorik och 180-gradersvändningar har blivit lite av socialdemokratins (och fackets) adelsmärke under de senaste 20 åren. När jag tänker närmare på saken tror jag att det i praktiken snarare rör sig om 80 år eller så.

  SvD:s ledarredaktions storsinthet i att omfatta och tillämpa förlåtelsens välsignelse gentemot gamla fiender är också rörande och ett upplyftande och inspirerande exempel för oss andra.

 17. Han drev sossarnas politik så långt åt höger att Moderaterna kunde köra om till vänster och kalla sig arbetarparti och vinna valet på det. Han kunde väl knappast ge partiet en större knäpp på näsan.

 18. Herregud, när kommer högervågen att ebba ut?
  Först Feldt och hans pojkar Eklund & Co, sen Bildtregeringen och hans (för högern) lyckade sänkning av svenskekonomi till grunden.
  Och Perssons långa ’stålbad’.
  Reinfeldt håller på att göra egoism till något beundransvärt och vad har sossarna att komma med? Mona Sahlin…
  Det är många långa år av negativ utveckling.

 19. Christer W, mitt inlägg 10 handlade om vad som sker på den här bloggen. Inga längre slutsatser om revolutioner och dylikt.

 20. Sara G, ditt inlägg 10? Dina är 2 och 8, i och för sig blir de 10 tillsammans.
  Inlägget var inte heller specifikt inriktat mot någon särskild debattör utan mot alla.

 21. Nu var du rolig Christer! Jag uppskattar ditt skämt även om det var jag som gjorde bort mig…