Guldspade-SKANDALEN, fortsättningen…


I söndags skrev jag om att Expressen överraskande utsågs till guldspadevinnare tack vare sitt ”avslöjande” om Borelius, ett avslöjande som de hämtat från Magnus Ljungkvists blogg.


Jag ringde upp chefen
för Expressens nya medier och frågade hur man resonerat internt i samband med den utmärkelsen och han hävdade att priset var för den sammantagna bevakningen och att man själv hade kommit fram till de fakta som Magnus hade letat fram. Något mer att tillägga hade inte jag utan jag insåg att vi får prisa Magnus själva, för prisas ska han.

Det lilla upprop jag gjorde gav ett bra gensvar, jag tror att jag fick in 15-16 mail där bloggare förklarade sig villiga att bidra i varierande omfattning. Personligen ser jag gärna att MÅNGA deltar i insamlingen. Inte för det pekuniära utan mer för att jag tror att priset blir mer uppskattat om fler varit med.

En tanke som rests i ett par av de e-postmeddelanden jag fått är att – priset borde bli återkommande och delas ut varje år på något bloggforum eller liknande. En i mitt tycke god idé. En annan, lite mer vidareutvecklad tanke vore att låta någon datatidning ta hand om priset. Då får de både ta hand om juryarbetet och eventuell utdelning, och givetvis kostnaden.

En annan sak som kommit upp är också namnet på priset. ”Guldspaden” är redan taget av Föreningen Grävande Journalister, ”Guldmusen” är uteslutet på grund av de komplikationer det skulle innebära om man delade ut priset ett kommande år till en kvinnlig bloggare. Det kan tolkas som ett lätt ekivokt namn och det vill vi väl inte utsätta någon kommande pristagare för.

Jag har fått olika förslag på namn på priset och jag vill att ni ska skicka in ett e-postmeddelande till mig med era förslag. Något litet grävredskap för trädgårdslandet kanske?

Just litenheten är nämligen en fördel. Visst kan vi måla en spade så att den blir grann och fin, men kommer Magnus eller någon kommande pristagare ha en förgylld skyffel på skrivbordet eller i bokhyllan? Nej jag tror inte det. Föremålet bör vara litet nog att få plats i en bokhylla, gärna monterat i träram. Förslag emotses tacksamt och när det influtit ett antal så returnerar jag dem för diskussion och allmänt tyckande.

När det gäller färdigställandet av priset så har Kjell Sjöström, bloggaren KAS, en bror som han kan övertala att tillverka eller modifiera priset då vi har kommit överens.

En sak som jag själv behöver är någon som har ett postgiro som går att använda för att skicka in bidragen till priset. Det gör ingenting om personen som har det är revisor, men det är givetvis inget krav.. :-) Men det bör vara rätt så snart. Vi kommer knappast att kunna prisa Magnus före semestrarna, men vi bör vara klara med allt innan sommaren.

Det är givetvis helt ok att ”tänka högt” i kommentarsform eller på egna bloggen. Men tänk då på att sända trackback så att besökare här kan se att det även diskuteras på andra hemsidor. Jag har själv sänt ett antal trackbacks med detta inlägg. Urvalet har jag gjort med hjälp av http://Bloggar.se och har jag missat någon så är förklaringen att jag enbart använde sökbegreppet ”Guldspaden”.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Guldspaden, Mediekritik, Magnus Ljungkvist, Christian Holmén, Mikael Ölander, Cecilia Garme, Tomas Carlsson, Peter Thunborg, Johan Wallqvist, Expressen, Nyhetsstöld, Maria Borelius, Cred, Politik[/tags]


3 svar till “Guldspade-SKANDALEN, fortsättningen…”

 1. Varför inte en förgylld vaskpanna. Ett handredskap för att vaska fram guldkornen. Guldvaskarn sitter ensammen och arbetar metodiskt för att sortera bort gruset och hitta guldkornen.

 2. Jag undrar om priset ska vara återkommande. Mycket tyder på att FGJ kommer att inrätta en speciell klass för bloggare. Har du noterat att Politikerbloggen (Niklas Svensson) säger sig ha inrättat ett pris
  http://www.politikerbloggen.se/2007/03/27/2132/

  PS. Du kanske borde ha sökt på ”guldspade” också. Det gav 6 träffar. Däribland min blogg.

 3. Ja du Carl. Tidningar snor nyheter och andra som Svensson snor idéer..

  FGJ har som -förslag- att inrätta det, en murvel jag känner hävdar att det nog är tveksamt om de gör det.

  Mjaha, det där ställer ju saken i ett nytt ljus. DEt är väl Expressen som ligger bakom kan jag tro.