Guillou bättre än Foppa!


Jag har länge varit kritisk mot de direktörer som systematiskt stjäl bolagens pengar (ägarnas) genom bonusar, optionsavtal och liknande.

Jag skrev senast om det när Uppdrag Granskning tog upp saken, det gjorde de igen i veckan och idag har jag sett programmet på nätet. Det blir alltmer tydligt att företagsledningarna skor sig på ägarnas och de anställdas bekostnad. Det är ett utomordentligt märkligt förhållande att en människa som har en miljon i månadslön anses behöva ytterligare 20-30 miljoner – för att SKÖTA jobbet!?

JG: Själva säger de att det är en sorts marknad som kräver denna förmögenhetsöverföring från elkunder till direktörer. Men enklare kan man uttrycka saken som så att de plundrar Stockholms elkonsumenter och stoppar pengarna i egen ficka just därför att det inte är någon marknad i farten utan bara de själva som kräver denna ordning.

Guillous skrivning gäller Fortum, och just elmarknaden har spårat ur totalt efter avregleringen. Nu talar medierna om ytterligare elprisökningar de närmaste åren samtidigt som produktionskostnaden av el inte ökat. Det kostar fortfarande 4-6 öre per kilowattimme att producera el men den kostar närmare en krona per kilowatt för konsumenterna.

Vi elkonsumenter har byggt upp vatten-kraft och kärnkraft här i landet med våra skattepengar och elavgifter. Nu släpps elkraften till ”marknaden” och vi får betala 20-25 gånger så mycket för elen trots att vi fortfarande äger Vattenfall AB. Är det sådant som kallas ”demokratisk socialism” av årsmodell 2006?

Vattenfalls styrelse har innehållit folk som misstänks för omfattande ekonomisk brottslighet, och ägaren staten – hur tänkte staten när dessa personer rekryterades? Och hur ser bonusarna ut för Vattenfalls VD nu när Vattenfall redovisar så höga vinster? Eller ska man betrakta deras VD som en elithockeyspelare i NHL?

JG: För några år sedan, innan Skandiaskandalen fick räknenissarna att kollektivt spela flundra (man såg bara rädda små ögon sticka upp ur bottensanden) hette det att de jobbade på en marknad ”precis som Mats Sundin.” Jag trodde banne mej att vi var tillräckligt många som häcklade den olyckliga jämförelsen till döds. Men nu såg jag Jacob Wallenberg i SVT:s Uppdrag granskning dra till med Peter Forsberg i stället. En uppgradering alltså, Mats Sundin får ursäkta… …Men vilka världsstjärnor är det då som har dolt sig på Fortum och Skandia? Vilken världsmarknad skulle skrika efter att få anställa sådana direktörer som i fallet Skandia plundrade sitt eget bolag till döds med påhittade vinster?

Svenska börsdirektörer har utomordentligt sällan möjlighet att få motsvarande jobb i utländska multinationella storkoncerner. Men likafullt agerar de för att själva värderas utifrån ett sådant betraktelsesätt. Men på den internationella marknaden får de inte, annat än undantagsvis, samma extrema förmåner som hemma i Sverige.

De är helt enkelt inga Sudden eller Foppa. Och kommer sannolikt aldrig att bli. Men läs Guillous kolumn i Aftonbladet. Det han gör med ord är samma sak som Foppa gör med pucken.

Det finns direktörer som tjänar lika mycket som de anställdas årslöner – per arbets-dag. Sådant bör givetvis kriminaliseras!

Ett intressant ämne på sossarnas valmöten blir det i alla fall..


6 svar till “Guillou bättre än Foppa!”

 1. Vi får göra det själva. Rantar vi runt på varenda valmöte och frågar sossar om det ska vara såhär så kommer det nog lite valfläsk så småningom..

 2. ”Varför stoppar inte EU direktörsgalningarna?”

  Varför skulle EU göra så mot sina arkitekter?

 3. Per!

  Medborgarna ÄGER redan Vattenfall AB men det verkar som om regeringen vill leka affär lika mycket som bolagsstyrelsen. Man bör genast återreglera elmarknaden och bygga fyra-fem nya kärnreaktorer.

  Då kan vi alla tjäna pengar på att sälja överproduktionen om det blir någon.

 4. Man behöver inte dela ut aktier. Vi ÄGER ju redan Vattenfall AB. Varje svensk medborgare äger det i storleksordningen 1/9 000 000 Och någon ”nyemission” behövs verkligen inte. Vattenfall har ett ENORMT överskott som direkt kan användas till att bygga kärnkraftsreaktorer.

  Vi behöver max 5-6 kraftverk för att dra ner på det fossila bränslet till näst intill noll. Dessutom skulle vi med åren kunna bygga ut så att vi kunder återställa en del av älvarna till ursprungsskick. Det skulle ge ytterligare mång-miljardinkomster från fiske- och naturturismen.

 5. Jag har för mig att Vattenfall AB betalade 7 miljarder till aktieägarna i år. Det betyder att du fick 777.-

  Du äger dessutom en röst som du får avge i september.

  Steten är du själv och 8 999 999 till.

  Är alla liberaler lika smarta som du så rekommenderar jag dig att undvika att rösta borgerligt!