Guardian om Expressens dubbelspel!


OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).
Jag har tidigare i ett par bloggningar granskat Expressens påståenden rörande Justitiekansler Göran Lambertz och de numera kända kassetterna från moskén i Stockholm.

Expressens hållning till verkligheten och sanningen i denna fråga, är väl vad man skulle kunna kalla ”flexibel”. Skarprättare PM Nilsson spar vare sig på lögner, vinklingar eller sakfel när personer med oönskade åsikter ska hängas ut på tidningens skampåle.

Sista gången jag uppmärksammade Expressens ledare var den 7 mars med rubriken: ”Hets är inte utrikespolitik” Den var undertecknad med ”Ledarredaktionen”. Artikel innehöll de för Expressen sedvanliga måtten av excesser och överdrifter om vad man kunde dra för slutsatser av JK:s friande beslut att de ”judar” som avsågs på kassetten, var israeliska sådana.(De ändrade till expressen.se idag…)

Ledaren hade dagen innan föregåtts av en debattartikel signerad av diverse högre judiska företrädare för församlingar, som högröda i ansiktet och i falsett anklagar Justitiekanslern för att ”– öka hotet mot judar i Sverige” och att det skulle vara ”– fritt fram för judehat i offentligheten”.

En av undertecknarna var den flitiga lobbyisten, Lisa Abramowicz, en kvinna som sitter på dubbla stolar. Dels är hon ordförande i Judiska Församlingens Informationskommitté, och samtidigt är hon ordförande i propagandagruppen – Svensk Israel information.

JK:s resonemang i beslutet är logiskt och man blir förvånad över hur judiska företrädare bokstavligen springer benen av sig för att självmant ikläda sig rollen som offer. Man kunde ju faktiskt ha valt att dela JK:s uppfattning, och göra skillnad på Israel och Sverige. En distinktion som i stunder av israeliska övergrepp, inte ens judiska företrädare bör ha svårt att förhålla sig till.

Dessa dubbla roller innebär i praktiken att hon å ena sidan sitter och ljuger om exempelvis SIDAS stöd till Palestinierna [1], för å andra sidan sitta och beklaga sig över judarnas utsatta situation i Sverige, för svenska judar har ju minsann ingenting med Israel & Palestina att göra…

Döm om min förvåning när rubriken ”Hets är inte utrikespolitik”, under den gångna helgen dyker upp på Svensk Israel information hemsida. Frågetecknen blir knappast mindre när jag ser att hela texten är IDENTISK med Expressens ledare från 7 mars, undantaget underskriften som istället är ”Lisa Abramowicz, Ordförande i svensk Israel information”!

Vad som är Expressens traditionella ståndpunk rörande Israel och palestinierna är inte någon större hemlighet eller sensation, Anna Dahlberg är undantaget som annars bekräftar regeln.

Att Expressens ledare innehåller sina sedvanligt svepande kommentarer om den antisemitiska ”faran” som Henrik Bachner ideligen påtalar, förvånar nog ingen. Dock torde nog de flesta höja sina ögonbryn när man inser att Expressens ledarredaktion innehåller kända israellobbyister, som i lönndom sitter och författar ledarartiklar.

Expressens samarbete med dessa grupperingar inte är någon fantasi som vid varje påpekande ska applicera antisemitmössan på budbärarens huvud, utan en realitet som sedan helgen finns svart på vitt.

Guardian, gästbloggare

[1]

[ Expressens ledare ]

[ Svensk Israel-Information ]

Andra bloggar om: , , ,

[tags]Expressen, lobbying, ledarredaktionen, abramowics[/tags]


4 svar till “Guardian om Expressens dubbelspel!”

 1. Ändå håller alla på att tjata sig harmynta i sitt förnekande att det finns någon judisk lobby…

 2. Jag har själv läst på om Expressens och trodde jag var härdad efter all Israel-fanatism i deras rapportering och kommentarer om mellanöstern. Men tom. jag tycker uppgifterna du kommer med är häpnadsväckande – ett bra inlägg!

  Jan Guillou jobbade tidigare på Expressen och har kritiserat härskartekniken från ägare och redaktion. Han har beskrivit hur kollegor som anställts av tidningen, även sådana som har vänsterbakgrund, börjar skriva proisraeliskt och om araber som terrorister.

  Guillou säger att dessa vet att man kommer i ett bättre läge om man skriver om Israel i positiva och förmildrande ordalag och att personlig, opportunistisk och karriäristisk vilja att vara någon högre makt till lags (Bonnier och ledarredaktionen?) i många fall ligger bakom det pro-Israeliska skrivandet.

  Guillou började sin karriär på veckotidningsförlaget Åhlén & Åkerlund som ägs av Bonnier. Han har ett berättat ett knep som frilansarna använde där: man föreslog tio kul reportage, och stoppade in den Judiska kyrkogården i Prag eller någonting liknande på den här listan för att få resepengar. Samma mentalitet verkar alltså finnas på Expressen.

  I boken ”Journalistik 1967-1976” nämner Guillou ett reportage han skrev tillsammans med Göran Rosenberg om arabiska byar som demolerades av Israel efter sexdagarskriget. Expressens politiska ledning var naturligtvis ytterst tveksamma till att publicera sånt här material – Guillou skriver:

  ”Expressens kollningar visade att materialet var sant. Men då ingrep den politiska ledningen för tidningen och stoppade publiceringen därför att uppgifterna framställde Israel i en ofördelaktig dager”

  En publicering som stoppas för att Israel framställs ”i en ofördelaktig dager” – och Expressen är en tidning som säger sig värna om yttrandefrihet och mångfald!

  Politisk redaktör på den tiden var den judiske aktivisten Ernst Klein (Klein tilläts senare fortsätta med sin propaganda som utrikeschef på tidningen, en post han hade fram till 1990).

  Och det har inte blivit bättre sen Kleins dagar. Idag är det bombliberalen PM Nilsson som är politisk redaktör på tidningen och så sent som idag publicerades artikeln ”Islamisters språkbruk har accepterats av JK” på ledarsidan, skriven av företrädare för en rad judiska organisationer. Kvällsposten, som ägs av Expressen, är inte mycket bättre – de har den trogne Israelvännen Peter J Olsson som politisk redaktör. En rasist som bland annat hyllat hatbloggen Jihad i Malmö på ledarsidan.

 3. På den här bloggen skriver man inte vad skit som helst! Läs kommentarsreglerna! / Jinge

 4. Gunnar Karlsson ABC-klubben!!

  Ta nu och läs igenom kommentarsreglerna!!

  // Jinge