Guardian förnyar kritiken mot PM Nilsson på Expressen


För 14 dagar sedan uppmärk-sammade jag att Expressens ledare signerad PM Nilsson innehöll lögner, sakfel och vinklingar angående Justitiekansler Göran Lambertz agerande rörande kassetterna från moskén i Malmö. [1]

PM försökte skapa en modern myt; att JK skulle ha ändrat sin syn på vad som är att betrakta som är hets mot folkgrupp. Så var icke fallet, och JK:s problem var istället avsaknaden av reella bevis, kassettbanden.

Igår aktualiserade Expressens Ledare ämnet återigen, denna gång [2] signerat ”Ledarredaktionen”, (där även PM ingår) och man har ändrat några av de grövsta felaktigheterna, bland annat återges Lambertz åsikter korrekt.

Oavsett, har i alla fall har ledarredaktionen denna gång modellerat om påståendena något, men fortfarande attackerar man JK vildsint. Som draghjälp har man denna gång även ordföranden för flera Judiska församlingar, samt företrädare för lobbyorganisationer.

Det som två veckor senare fortfarande är pudelns kärna är hur JK vid en prövning ska lyckas leda i bevis att en kassetts innehåll, vars omslag pryds av Ahmed Yassin (som mördades av israelerna i Gaza), egentligen handlar om judar i Sverige. Såvida man inte faktiskt anser att judarna i Sverige är ansvariga för mordet på Hamas andlige ledare, så är det nog glasklart för flesta att dom judar som avses på bandet är israeliska sådana.

Ett annat delikat problem är hur han ska knyta kassetten till någon juridisk person i Sverige, för en moské går som bekant inte att väcka åtal mot.

Lambertz kompetensområde är juridik och därför insåg han det som uppenbarligen varken ledarredaktionen på Expressen eller diverse judiska företrädare ville begripa – detta håller inte för att ens väcka åtal. Därför blir det ingen prövning.

Att Ledarredaktionen då återigen väljer att peka anklagande på en ”slak och maktlös” JK som ägnar sig åt ”undanflykter” i stället för att åtala, är i all sin uselhet tyvärr tämligen väntade kommentarer från Expressen. I motsats till Ledarredaktion visar nämligen Justitiekansler Göran Lambertz på omdöme och skämmer inte ut sig offentligt.

Den högljudda debattartikel [3] som dom judiska företrädarna valt att sätta sina namn under är bitvis så dåligt underbyggd att man nästan skäms å deras vägnar. Mycket av det som sägs är direkt kopierat från PM:s vederlagda ledare.

Andra delar har redan behandlas i texten ovan, men ett par andra axplock är värda att nämna: Den fundamentala skillnaden mellan Sverigedemokraternas hemsida och Radio Islams är att den senare ligger på utländska servrar och dit når inte svensk lag.


PM Nilsson

När man plötsligt ömmar för potentiellt ”smädande av palestinier, araber och muslimer” är det direkt skrattretande när man vet att en av de undertecknande är ordförande i propagandagruppen Svensk israelinformation, som konsekvent sprider vrångbilder av araber i allmänhet och palestinier i synnerhet.

Man kan ha olika åsikter om kassettens innehåll, men allt som är motbjudande är inte per automatik olagligt. Så enkelt är det.

När judiska företrädare högröda i ansiktet och i falsett, anklagar Justitiekanslern för att ”öka hotet mot judar i Sverige” och att det skulle vara ”fritt fram för judehat i offentligheten”, känns i sammanhanget Göran Lambertz bedömning och beslut väldigt sansat och sakligt.

/ Guardian Gästbloggare


26 svar till “Guardian förnyar kritiken mot PM Nilsson på Expressen”

 1. Guardian, jag har skrivit förut att jag håller med i sak – att om det inte är frågan om direkt uppvigling till våld är det bättre att debattera frågan i sig än att använda sig av domstolar.

  Just därför hoppade jag till när jag läste meningen ”man kan ha olika åsikter om kassettens innehåll”. Om Ekots rapportering är korrekt tycker jag inte alls att man kan ha ”olika åsikter” om dem. Då kan man också ha ”olika åsikter” om att homosexuella skulle vara en cancersvulst på samhällskroppen, och jag kan nog komma på några flera ”åsikter” åt det här hållet. Att något inte är straffbart betyder inte att det är OK, och jag förväntar mig speciellt av dem som ondgör sig över den judiska lobbyn att de inser att kassetterna innehåller smädelser och vidrig rasism, även om det i detta fall kanske inte är åtalbart.

 2. Jag läste debattartikeln om detta – och tyckte det var skrämmande att inga bloggare verkar reagerat på att muslimer säljer en kasset som uppmanar till att döda judar. Men du menar att denna kasset inte säljs, att det är en tidningsanka?
  Det vore skönt om det är sant att det är anka, för jag tyckte det var otäckt om det är så att judar är fritt villebråd, så länge det är en annan förtryckt grupp som jagar.

 3. Men vad är det du skriver Chadie!?

  Judar är inget fritt villebråd men det tycks muslimerna vara. Israelerna har mördat FYRA gånger fler palestinier än vad terrorister lyckats med. Det sitter TUSENTALS palestinier i fängelser i Irsael utan vare sig dom eller rättegång. Det hålls massor av folk i flyktingläger!

  Har du tappat omdömet ??

  Tappat sinnet för proportioner ??

 4. Ha! ”skrämmande att inga bloggare verkar reagerat på att muslimer säljer en kasset som uppmanar till att döda judar” Medhåll med arga gubben! RS har du inte fattat att israelerna håller på med etnisk rensning? Att de skjuter godtyckligt mot civila? Det är väl extremt mycket värre än att sälja ett kassettband, eller?

 5. Ja det var en lustig kommentar Mange. Chadie! Justitiekanslern sökte upp försäljningsstället men det fanns ingen kassett att köpa. Sålunda kunde man inte heller hävda hets mot folkgrupp. Dessutom var kassetten säkerligen producerad utomlands så..

  Men den dagen israelerna slutar att mörda palestinierna kan du väl återkomma..? :-)

 6. Anna:
  Coola ner lite, va :)

  Jag anser att dom judar som åsyftas på kassetten är dom som från en helikopter sköt en raket mot en halvblind och rullstolsbunden man, vars bild pryder kassetten.
  Den uppfattningen delas inte av judiska företrädare i Sverge.
  Det är vad som exakt avses med “man kan ha olika åsikter om kassettens innehåll”.

  Judar i Sverige brukar i allmänhet inte ha några som helst problem med att distansera sig från vad judar i Israel gör. Men här agerar man precis tvärt om.

  ”Att något inte är straffbart betyder inte att det är OK ”
  *** Nä just därför jag använde ordet ”motbjudande”.
  Några synonymer till detta är: avskyvärd, frånstötande, obehaglig, vidrig….

 7. Dessutom Guardian.. I artikeln skriver de: ”Besluten innebär en radikal försämring för skyddet av judar i Sverige och detta händer samtidigt som hotbilden mot judiska personer och egendom är större än på mycket länge.”

  Det är helt enkelt inte sant. I Sverige är det muslimer som förföljs. Och det i långt högre utsträckning än våra judiska medborgare. Det är väl iofs inte så att judar inte förföljs alls, men långt ifrån i samma utsträckning som våra muslimska medborgare.

  Men jag reagerade inte alls på Annas kommentar faktiskt. Hon håller med i sak. Att det, som du skriver, är osmakligt är en sak. Men en förutsättning för att ens inleda en förundersökning är ju att materialet som utgör hets mot folkgrupp kan uppbringas. Det gick inte så case closed..

  Jag blir mer upprörd över kommentarer som Chadies. Det verkar inte speciellt initierat att börja surra om något bandspelarband, som dessutom är obefintligt, när det dödas palestinier varenda dag.

 8. Jinge:
  När det gäller kommentaren till Anna, så var det ett förtydligande :)

  När man som sagt beskjuter halvblinda och rullstolsbundna per helikopter, så har jag lite svårt att bli jätte upprörd över att man på ett band sedan jämför med apor och grisar…
  Retorik är en sak, att agera en annan…

  1985 kapades en kryssare i Medelhavet där en amerikansk rullstolsbunden jude, helt sonika sköts och slängdes överbord. Det dådet genererade enbart avsky.

  Den fullständigt sagolika förklaringen till mordet på Yassin, var att han inte accepterade staten Israels existens. Som om bosättar-Rabbinerna skulle vara ett dugg bättre…

  Om nu det hela hänger på accepterande av motparten, så får man väl i konsekvensens namn börja införa nackskott på Likud anhängare…

 9. En fråga bara: Första stycket talar om moskén i Malmö. Har jag missat något grundläggande? Eller är det dags för en snabbt editering? *korrekturnerven darrar*

 10. Det är konstigt med människor som inte ens tål en liten fråga. Jag vara frågade. För jag känner inte till exakt bakgrunden. När jag lsäte Expressen tyckte jag det var skrämmande. När jag läste här fick jag en annan förklaring.
  Det frågade jag om.
  Men vissa personer blir så fruktansvärt arga över en liten fråga. Det gör mig faktiskt misstänksam.
  Om judarna hotas i Sverige – det borde inte gå att ursäkta med att israeler uppför sig vidrigt i Mellanöstern. Det är inte samma personer.
  Om vissa svenskar uppför sig illa betyder inte det att alla svenskar är sådana. Att dra alla över en kam, det är rasism.
  För att israeler uppför sig illa i Mellanöstern är ingen ursäkt för muslimer att uppföra sig illa mot dem här.
  Om det nu är så. Jag har inte sagt att det är så.
  Hallå: jag har inte sagt att det är så.
  Räcker det att jag skriver det två gånger, eller ska jag bli kallar islamofob igen?

 11. Mathias:
  Visst ska det vara Stockholm. Miss av mig.
  Dock förändrar det inget i sak.

 12. Rosemarie (Chadie) ”Men vissa personer blir så fruktansvärt arga över en liten fråga. Det gör mig faktiskt misstänksam.”

  Tyvärr är det exakt den linjen som Sverigedemokrater och Folkpartister driver. Man ojar sig över att landets 25000 judiska innevånare känner sig hotade samtidigt som alla undersökningar visar att det är landets 300000 muslimer som förföljs och hotas.

  Att Expressen för den ”liberala” inställningen vidare och låter alla möjliga prata vitt och brett om ”antisemitism” och uttrycka sig på både redaktionell plats och på ledare- och debattsidor – samtidigt som de sprider lögner om muslimer är beklämmande.

  Men det är ännu mer beklämmande att folk, som borde veta bättre, köper deras halvsanningar och lögner och gör det till en fråga om ”mördande av judar”. Det visar, enligt mitt sätt att se saken, på en skrämmande politisk omedvetenhet.

  I en idealisk tillvaro borde verkligen inte en enda människa behöva oroa sig för att bli skadad på grund av sin etnicitet, sin religiösa tro eller något liknande. För närvarande dör hundratals muslimer varje dag på grund av detta.

  Att då somliga oroar sig för vad en politisk extremist sagt på ett kassettband känns lätt absurt.

  Var finns du Chadie när hundratals föräldrar idag sörjer sina bröder, systrar, barn, fäder och mödrar som dödas idag av amerikaner och engelsmän. Hur många timmar från nu dröjer det till israeler skjuter raketer in i en flyktingförläggning i Palestina, eller skjuter ett palestinskt barn eller dess föräldrar?

  Hur många tusen muslimer ska dö innan du reagerar på västs agerande?

  Hur många judar i Sverige är mördade i år för att de var just judar?

  Under 90-talet?

  Förstår du ändå inte själv att du är banerförare för islamfientliga påtryckargrupper?

  Jag befarar att du inte begriper det Rosemari, och det skrämmer mig en hel del. Det visar med all önskvärd tydlighet hur antiintellektualismen frodas i landet. Och för att citera ett mail som jag fick nu på moirgonen:

  Lustigt, eller egentligen rätt obehagligt.

 13. Guardian, jag är helt cool. Men det är skillnad på att smäda och hota judar och att kritisera den israeliska politiken. Dessa kassetter tillhör enligt Ekots rapportering den första gruppen och jag tycker att man kan kalla det för precis vad det är – rasism – utan att varken behöva jämföra antalet muslimska offer i Mellanöstern med terroroffren i Väst eller att dra in några andra paralleller.

  Att som Jinge sätta likhetstecken mellan svenska judar och israeler respektive svenska muslimer och palestinier tycker jag också är att blanda ihop olika saker. Det är inte samma människor.

  Just genom att använda sådana här argument låter det som om det är helt OK att uppmana till mord på judar och att kalla dem grisar och svin, eftersom israelerna beter sig så hemskt mot palestinierna. Det handlar inte samma människor och inte om samma land och jag tycker att just sådana som Guardian och Jinge som jag har förstått anser sig vilja att mänskliga rättigheter respekteras kan tillåta sig att kritisera muslimsk rasism (antijudiska karikatyrer är f ö inte direkt sällsynta i arabiska media)utan att för den skull ändra sin åsikt i Israel/Palestinakonflikten en millimeter.

  Tankeövning: Guardian, skulle du vilja sätta dina ungar i Hillelskolan om den inte var bevakad? Är det OK att attackera svenska judar, verbalt eller fysiskt, för vad den israeliska regeringen sysslar med?

 14. Nej Anna. Det gör jag inte. Det var Rosemari som blandade friskt och jag bara svarade. Den kassett som detta rör sig om var producerad i mellanöstern och där avsåg man säkerligen att smäda judar, och säkert att uppmuntra till mord oxo.

  Men när man drar in det som en parallell till svenska förhållanden i diskussionen här blir det lite missvisande. Drar man DESSUTOM in judeförföljelse i Sverige så blir det än mer missvisande. För om det är någon folk grupp som förföljs och förhånas så är det muslimer. Sedan kommer ingenting och efter det ingenting och sedan afrikaner. Först nere på 5-6:e plats kan judar tänkas komma.

  Det är INTE ett försvar för judeförföljelse utan ett allmänt hållet konstaterande. Som dessutom har stöd i forskningen.

  Inte en enda människa ska behöva förföljas, hotas eller skadas till följd av etnicitet eller religiös tro, men samtidigt ska man inte skrika sig hes över muslimerna i samma stund som hundratals muslimer idag kommer att sluta leva på grund av amerikaner och engelsmän. Säkerligen kommer oxo någon/några palestinier dö idag på grund av israelisk handaverkan.

  DET vänder jag mig emot, och jag vet att du också gör det. Men det Rosemari gjorde var att föra till torgs åsikter som till stor del är frammanade av den Pro-Israeliska lobbyn i Sverige. Dit oxo Guardian refererade med länkarna.

  Vare sig Guardian eller någon annan har uttryckt att det är ok att mörda judar, det är det inte. Men det är inte heller ok att mörda palestinier. Idag leder väl Israel den ligan med 4000-1000 eller nåt i den vägen.

  Sedan tar du upp muslimsk rasism. Det må du göra. Men tror du att något annat ska utvecklas nu när tredje generationen flyktingar växer upp i flyktingläger? Tacka sjutton för att där utvecklas en antisemitism som tar sig alltmer militanta uttryck.

  Det är inte ditt fel Anna, men däremot har dina politiska företrädare ett ohyggligt stort ansvar.

 15. Jag tycker det är lika illa när muslimer dödas och förföljs. Men det verkar som om en del som står upp för muslimerna inte tycker judar har samma rätt till liv i trygghet utan förföljelse.
  Det verkar som om man inte får tycka att judarna har rätt att leva tryggt.
  Konstigt.
  Det är som Bush som säger: för eller emot oss.
  jag vägrar ställa upp på en så svartvitt värld.
  Nej till hets mot folkgrupp – oavsett religion och nationalitet.

 16. Rosemarie: Jag tycker det är lika illa när muslimer dödas och förföljs. Men det verkar som om en del som står upp för muslimerna inte tycker judar har samma rätt till liv i trygghet utan förföljelse.

  Fyy faan vilket trams! Det är sorgligt att en vuxen människa är så förbaskat kortsynt. Jämför hur många muslimer som dödas idag av israeler. Fyra gånger fler än israeler de senaste tre åren.

  Den dagen israelerna respekterar Genèvekonventionen, FN:s deklarationer om de mänskliga fri- och rättigheterna, FN:s resolutioner och palestiniernas självklara rätt till en egen stat kan du komma igen.

  Det verkar som om man inte får tycka att judarna har rätt att leva tryggt.

  Men palestinierna då Rosemari !? När tar du avstånd från israelisk rasism? När tar du avstånd från den etniska rensning palestinierna utsätts för?

 17. Lugna dig nu lite va Jinge…du har ju visserligen rätt att uttrycka dig som du vill på din egen blog men att avfärda RS:s åsikter som trams på det sätt som du gör tycker jag är oförskämt.
  Läser man vad du skriver här så är det inte långt till att dra samma slutsatser som hon gör…

 18. ”När tar du avstånd från israelisk rasism? När tar du avstånd från den etniska rensning palestinierna utsätts för?”

  Det får iofs RS svara på själv, men jag skulle kunna föreslå att hon gör det när du skriver just om ”israelisk rasism” eller om ”den etniska rensning palestinierna utsätts för”.

  Just i det här inlägget är faktiskt ämnet kassetter som innehåller judehat och det borde gå att diskutera det utan att för den skull behöva ta avstånd från alla möjliga brott mot folkrätten som begås i Mellanöstern och lite varstans.

  Din reaktion påminner mig om den israeliska högern som så fort man påpekar att oskyldiga palestinier dödas börjar vråla ”men TERROROFFREN då?????? Varför nämner ni inte dem?” etc etc etc. Svartvitt som sagt.

  Min poäng är att det går, eller åtminstone borde vara möjligt att kritisera muslimsk rasism och att samtidigt framhärda svenska och andra judars rätt att leva ohotade utan att ge någon som helst avkall på sin eventuella kritik mot den israeliska politiken.

 19. Jinge: Då ska jag också (och naturligtvis helt objektivt) hålla mej till sanningen och säga att nu håller du på och tramsar…ett exempel:

  ”Men det Rosemari gjorde var att föra till torgs åsikter som till stor del är frammanade av den Pro-Israeliska lobbyn i Sverige.”

  Anna: Helt korrekt.

 20. Anna:
  (Jinge får stå för sina åsikter – så står jag för mina, jag har överhuvudtaget inte kommenterat antal offer i Israel/Palestina mm. Det blir bara onödigt rörigt att blanda ihop olika personers åsikter.)

  I Sverige är det inte tillåtet att hota svenska judar, det är fullständigt korrekt.
  Men är det som sägs på kassetterna riktat mot svenska judar?

  Nej säger JK och pekar på att det inte finns något som knyter uttalanden till Sverige, tvärtom finns det saker i sammanhanget som istället pekar mot Mellanöstern.

  Vad händer då?
  Jo, in stormar ett antal företrädare för svenska judar, och kräver att man ska bortse från sammanhanget, och just därför handlar det om svenska judar.

  Notera att dom judiska företrädarna kunde likaväl ha valt att dela JK:s uppfattning att detta rör judar i Israel och därmed israelisk politik. Eftersom vi är överens om att det handlar om ”olika människor och olika länder”, så är distinktionen inte speciellt kontroversiell.

  Men i stället så valde man att själva försöka framstå som offer, och därmed skapa politisk cirkus.

  Om man tillåts att dra en parallell, med Muhammedbilderna, så fanns det åtskilliga exempel på muslimer som använde bilderna som skäl för att överreagera – jag tycker att de judiska företrädarna agerar precis likadant.

  ”Är det OK att attackera svenska judar, verbalt eller fysiskt, för vad den israeliska regeringen sysslar med?”

  ***Det är aldrig tillåtet att attackera någon fysiskt, oavsett.

  När det gäller svenska judars inställning till den israeliska politiken, är situationen som du ser i resonemangen rörande kassetterna, minst sagt märklig.

  Om nu det hade varit så att Israel är Israel och Sverige är Sverige, så hade situationen varit betydligt enklare.

  Nu är det så att i Sverige finns det ett antal svenska judar i framstående positioner inom församlingarna, som solidariserar sig med den israeliska politiken, och bedriver omfattande opinionsbildning. (Det finns även grupperingar inom församlingen som bedriver opinion.)

  Att det i sammanhanget är ledande personer är speciellt illa, eftersom det blir väldigt diffust vem man egentligen företräder, och vilkens åsikt som försfram.

  Att detta inte gynnar svenska Judar, generellt, är uppenbart.

 21. ”Om judarna hotas i Sverige – det borde inte gå att ursäkta med att israeler uppför sig vidrigt i Mellanöstern” Men är det verkligen så det är RS? Är inte just det vad de judiska lobbyfolket vill att vi ska tro?