Gruvstrejken fortsätter


Nu har facket centralt träffat LKAB-ledningen för samtal i Stockholm och det finns enligt parterna ingenting som tyder på att strejken får ett snabbt slut.

Mycket talar för att LKAB tänker göra om samma smått historiska misstag från 1969 då resultatet blev att det stora folkflertalet slöt upp som en man bakom gruvarbetarna. De som arbetar under jord i malmfälten har lite över tjugo tusen i månaden i ingångslön och det anser uppenbarligen LKAB räcker. Det man från bolaget inte vill tala så högt om är att deras VD tjänar över fyra miljoner om året, plus bonus, och sammanlagt är han garanterad trettio till fyrtio miljoner i pension när han slutar sin tjänst.

Att jämföra hans arbete med gubbarnas nere i gruvan är förstås helt omöjligt. Han utsätts inte för andra risker än att halka i trappan utanför villan, gruvarbetarna kan aldrig vara hundraprocentigt säkra på att komma hem efter arbetet. Händer det en gruvarbetare något så kan han befinna sig många hundra meter ner i berget, drabbas Martin Ivert av något har han aldrig mer än fem minuter till lasarettet.

Sedan kan Ivert givetvis tillbringa sin ålderdom på någon lämplig golfbana i ett klimat som upplevs som människovänligt. En gruvarbetare kan i de fall han lyckas uppnå hög ålder räkna med att kroppen är helt utsliten.

Nu kommer sannolikt den borgerliga pressen att börja oja sig över vad strejken betyder ur nationalekonomisk synvinkel, högerkrafterna att gå till samordnad attack mot ”de otacksamma arbetarna” precis som vid alla tidigare strejker. Men det enda raka för regeringen i nuläget vore att peka med hela handen inför LKAB-ledningen.

Och det är det enda vi kan vara riktigt säkra på att de inte gör.

Vi kan kanske vänta oss en intressant för-
sommar. Nu måste gruvarbetarna snabbt ordna fram ett postgironummer så att vi kan börja skicka pengar till dem så att de kan hålla ut om detta skulle bli långvarigt!

Källor: DN SvD DN2 DN3

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Martin Ivert, Envoyén, LKAB, Gruvstrejk, Strejk, 1969, Gällivare, Kiruna, Malmberget, Svappavara, Politik, Gruvarbetare[/tags]


21 svar till “Gruvstrejken fortsätter”

 1. Man kan lita på dig Jinge. Jag blir glad när jag läser din blogg! Tack!

 2. Det här är en lyxstrejk, man kan inte jämföra chefernas löner med arbetarns löner, i så fall skulle var enda kotte ha en lön på ett par hundra tusen i månaden, minst.

  Det finns en enkel lösning på problemet.
  Sparka hela bunten och anställ arbetslösa till en betydligt lägre lön.

 3. Man ska jämföra arbetarnas insatser mot chefernas.
  Bakom skrivborden riskerar ingen sina liv.

 4. Hur är människor som Ivert konstruerade, egentligen? Hur mycket bättre sömn tror Ivert att han kan köpa för alla sina pengar, som han vägra att dela med sig? Hur mycket mer än mät kan Ivert bli? Varför vill direktörer som Ivert alltid ha mer än vad de någonsin under hela sin livstid kan konsumera? Ivert och alla andra Skandia direktörer när får de nog? Behöver vi dem? Vad är det för fel på dessa människor egentligen?

 5. Med en lön på ca: 27.000:- inkl div tillägg har gruvarbetarna en bra lön!

  Byggnadsarbetare har ungefär liknande löner men måste jobba i ur och skur och på varierande arbetsplatser! Byggnadsarbetare anses ha bra betalt!

  Gruvarbetarna har alltså jämfört med byggisar en bättre arbetsmiljö och om jag inte minns fel så är det betydligt fler arbetsolyckor bland byggisarna! En penninginsamling till byggisar är kanske mer motiverad?

  Sniff, sniff… luktar det inte lite lyx… eller vill man bara klämma lite på Alliansen?
  Klämmer man för mycket blir kanske LKAB nästa företag till försäljning och med privat ägande blir det definitivt slut med gullandet! Har gruvjobbarna tänkt så långt?

 6. Lyxstrejk va ordet!
  Gubbarna i malmberget vill ha mer i lön än vad deras mesiga fack har förhandlat fram! Eller är de avundsjuka på att de med absolut lägsta löner får ett högre lyft?

  Sparka fackgubbarna och se till att ta tag i saken själva, men inga lagvidriga strejker.

  Nä tvinga strejkarna att inkomma med läkarintyg på att de är arbetsoföra och om de inte kan det! Sparka dem i massor.

 7. Vad är det som är olagligt egentligen? Vägra fortsätta berika girigbukar? Då får väl lagen skrivas om! Vi har väl alla ett personligt ansvar. När Direktörerna inte riktigt klarar av att bära detta ansvar, så behöver de hjälp!

 8. Lasses logik är märklig – ingen har begärt att vi kottar ska ha ”ha en lön på ett par hundra tusen i månaden, minst.” – däremot är ju 30000/månaden inte för mycket för de som ser till att hjulen snurrar – dirrarnas fantasilöner däremot kan skäras ned till låt oss säga – 30 papp!
  Lasses enkla lösning är den gamla vanliga – strejkbryteri. Fortsätter gruvarbetarna, ställer vi övriga upp med pengar, solidaritet och naturligtvis för att mota bort Lasses förslag till lösning – strejkbrytare.

 9. Goofy är ännu en i raden som ställer arbetare mot arbetare. Han använder sig inte av vårdbiträdet utan byggjobbaren. Lita på att byggjobbarna får mitt stöd när de tar strid – Goofy däremot kommer förmodligen att ställa upp en ny arbetargrupp i motsatsställning för att slippa stödja de arbetare som behöver varje arbetares stöd.
  Och Robban behöver förmodligen några timmar nere i gruvan och argumentera för sina åsikter inför gruvarbetarna – innan han klarnar.

 10. Till Lasse #2

  ”Det finns en enkel lösning på problemet. sparka hela bunten och anställ arbetslösa till en betydligt lägre lön.”

  Är ledsen att säga det men tyvärr är detta orealistisk lösning som bygger på en okunskap av Guds nåde. Vi pratar här om yrkeskunniga människor med en yrkeskunskap som i de allra flesta fall tar 4-10 år att förvärva innan den slår ut i full blom och produktivitet.

  Detta vet alla inom LKAB-ledningen och alla i arbetsledande funktioner så min vän Lasse försök tänka innan du skriver en kommentar nästa gång.

  KAS

 11. Det strejkas alldeles för lite i Sverige. Det är för många kompromisser och nyliberalism. Det var verkligen på tiden att några satte ner foten.

 12. Nu grundar sig ju inte lönesättning enbart på hur stor risk man tar, fast visst spelar det in. Och vi behöver inte sätta arbetare mot arbetare – ta istället en biblotekarie, som väl knappast ”platsar” i arbetarkretsar – vad har en sån i månaden? Inte behöver han/hon riskera liv och lem (möjligen om en bokylla rasar:-)), men en gedigen utbildning är ju också en anledning till högre lön. Och ett ansvar för stora pengar också, vare sig ni vill det eller ej! (även om det alltför ofta händer att höjdare tillåts göra misstag och sedan gå därifrån med en ännu större fallskärm)

  Bli inte enkelspåriga nu och ställ lönegrupper mot varandra in absurdum! Men undvik samtidigt att dumma er genom att låtsas att jämförelsen inte ska göras alls!

 13. Det var ju en ”nisse” inne på en annan tråd som kallade sig Neoliberal Agenda eller ngt liknande.
  Han menade att lönen berodde på det värde som respektive person tillförde…. Stämmer det så skulle dessa gruvarbetare ha en lätt match i diskussionen. Såg ju en siffra om 2 milj i vinst per anställd. Inte illa

 14. Vilket bra inlägg Jinge!
  Hur f-n kan man kalla det för LYX strejk?

  De är värda varenda krona de kan få om inte annat för att de är så modiga!
  Och alla avundsjuka; varför missunnar ni varandra en bra lön??
  Tror ni missunnsamma att ni tjänar på att missunna andra något?

  Jag skäms över att folk reagerar så ”futtigt” att man inte kan unna andra något gott eller bra..
  Så typiskt Svenskt..
  Man skäms.

 15. Tre dagar och nu är strejken över. Det blev inte revolution denna gång heller?

  Det är ju själva fan att svenskar inte kan lära sig vara mer kompromisslösa!

  Fast nu är iallafall de lokala förhandlingarna återupptagna…

 16. Men nu hörde jag nyss på radion att strejken är över, hann inte höra vad som ändrats men gissar att LK bestämt sej för att förhandla iallafall.

 17. Det som har hänt är att de lokala förhandlingarna skall upptas i Malmberget.Även det att LKAB erkänner att de har gjort fel har förändrat läget.
  Men det är ändå inte över om LKAB envisas med att säga att avtalet ger bara inte fullt 800 kronor mer i månaden.

  Av tradition har norrbottningarna alltid sparkat överhöghet i arslet, och det kommer de att göra igen om LKAB,s ledning beter sig som vanligt.

 18. mammamia: Är det typiskt svenskt att vara missunsam? Tala för dig själv i så fall. De som argumenterar mot strejk på denna sida kanske inte alls är avundsjuka eller missunsamma, för den delen. De kanske har en åsikt rätt och slätt. Och hur dumt det än kan tyckas att kalla denna strejk för lyx-strejk, så är det definitivt inget typisk svenskt att ha en sådan åsikt.

 19. Jo. Så är det och så har det varit.. Jag minns Den Stora Gruvstrejken, då såg jag det jättestora fackeltåget från första parkett på min pappas axlar!

 20. Är det inte underbart att kapitalet för en gångs skull fick vika sig?

 21. Lasse skulle jättegärna få berätta vilka arbetsplatser som strejken berör, som har 27000kr i grund?

  Jag arbetar som elektriker under jord och har 23000.

  Vet du något som inte jag vet?