Grattis på födelsedagen USA!


Rubriken är som bekant inte helt gripen ur luften. Just idag ”firar” vi världens genom tiderna värsta enskilda terrorhandlingar, bomberna mot Hiroshima och Nagasaki.

Det är också USA som under falska förespeglingar (jakt på massförstörelse-vapen) har gett sig på Irak, men det är USA som har mest massförstörelsevapen av alla länder.

Och mig veterligen så är det inte ett endaste land som ger sig på USA. När ett antal Saudier gjorde det 11/9 så svarade USA med att puckla på Afghanistan och senare också Irak

Att saudierna fick sitta i orubbat bo beror givetvis på deras intima affärsrelationer

med familjen Bush.

Att saudierna själva finansierar de grupper som USA säger sig vilja bekämpa vet vi. Allt ingår i det stora USA-bedrägeri som vi förväntas köpa med hull och hår.

Och för att återgå till bomberna över Hiroshima och Nagasaki, var de nödvändiga?

Nej inte alls, Japan var redan ett slaget land och president Truman ville bara testa och demonstrera bomben för omvärlden. Och dessa bomber har terroriserat världen i 60 år nu..

Förr kallades det terrorbalans, idag är bara terrorn kvar..

Efter Hiroshima/Nagasaki har USA bombat eller intervenerat: Kina 1945-46, Korea och Kina 1950-53, Guatemala 1954, Indonesien 1958, Kuba 1959-1961, Guatemala 1960, Kongo 1964, Peru 1965, Laos 1964-73, Vietnam 1961-73, Kambodia 1969-70, Guatemala 1967-69, Grenada 1983, Libanon 1983, 1984, Libyen 1986, El Salvador 1980, Nicaragua 1980, Iran 1987, Panama 1989, Somalia 1993, Bosnien 1994, 1995, Sudan 1998, Jugoslavien 1999 Afghanistan 1998-? Irak 1991-?


16 svar till “Grattis på födelsedagen USA!”

 1. Om man ska vara petig så ”firar” vi ju bara bomben över Hiroshima idag. Den över Nagasaki fälldes ju den nionde augusti, och det är den som är intressantast. För om det handlade om att tvinga Japan att kapitulera genom en massiv uppvisning av vapenmakt och undvika en utdragen invasion av de japanska öarna, som USA-apologetterna brukar hävda, så hade ju bomben den sjätte augusti räckt. Men nej, här skulle en ny och kraftigare leksak testas och stackarna i hamnstaden vid bergen där så mycket av Japans historiska kontakter med utlandet ägt rum drabbades av onämnbara fasor. Egentligen var inte Nagasaki det avsedda målet denna dag utan man hade siktet inställt på Kokura. Piloten fann dock att det var för mulet över Kokura och gick helt enligt planerna till Nagasaki istället. För mulet för att ta fina bilder på svampmolnet alltså. Som ligister på stan som dokumenterar med sina mobilkameror när de misshandlar folk, fast i en annan skala.

 2. Från dagen Aftonblad.

  USA:s atombomber mot Japan och Sovjetunionens inträde i kriget var ”gudagåvor”, ansåg Japans dåvarande marinminister i krigets slutskede.
  Det framgår av dokument som offentliggjordes av Nationella säkerhetsarkivet i Japan i samband med 60-årsdagen av bomben mot Hiroshima.
  Marinminister Mitsumasa Yonai sade under ett möte med en rådgivare att dessa två faktorer gav Japans regim en bra ursäkt för kapitulation.
  Samtalet är bland de först publicerade fullständiga översättningarna av de japanska rapporterna från de möten på hög nivå i Tokyo som ledde till krigsslutet, meddelade säkerhetsarkivet.

 3. Mjaha.. Marinminister. Vad tyckte folket och de som stektes i Hiroshima och Nagasaki då?

 4. Inte nog med att man bombade Nagasaki. Man släppte bomben ca 100 meter från den största katedralen i Japan, mitt i själva centrum för den kristna befolkningen i Japan. Det finns rentav japaner som gillade den bombningen för att den rensade bort ”ohyra”…

  Den som tror på mirakel kan ju ta sig en funderare. Först trasslar bomben så att man är rädd för att den är armerad så att man inte vågar ge sig hem med den, sen får man bränsleproblem som begränsar räckvidden, sen är det rök över Kokura, och utav de två sekundära målen har man pga bränslefelet bara möjlighet att nå Nagasaki, och till sist är det mulet över Nagasaki men det öppnar sig en glipa där man kan släppa bomben. (Inte så att man inte kan släppa en kärnladdning genom moln, naturligvis, men man ville ta foton också så man kunde dokumentera effekten). Det verkar nästan som Gud hade någon sorts avsikt…

 5. Nja inga krig är vackra mer än i vissa romantiska krigsfilmer. Krig är helvetet på Jorden(egen erfarenhet).

  Men Japaner var iofs inte helt utan skuld. Milj Asiater fick sätt livet till i koncentrationsläger upprättade av Japaner.

  Så jag tycker det är lite märkligt att utpeka USA igen för allt ont i världen.

 6. Vad har du för erfarenhet av krig Micke?

  ”Så jag tycker det är lite märkligt att utpeka USA igen för allt ont i världen.”

  Det gör jag inte. Bara nästan allt ont.. Nåja, men man kan inte komma ifrån att landet är den mest imperialistiska nation som finns samt att de strävar efter en total hegemoni.

  Inte ens USA-kramare kan förneka det.

 7. Olika oroshärdar runt om i världen. Detta då genom FN och Swedtel. Värsta stället var utan tvekan Angola, men där vad det iofs de röda som var skurkarna

 8. För tvivlarna, låt oss sätta det i perspektiv. Den elfte september så dog lite drygt 3000 personer, och se hur traumatiserade amerikanska befolkningen, vilka vidrighet som rättfärdigats med hänvisning till elfte september.

  80 000 döda på en sekund, 227 000 döda fram till 1950, .. mångdubbelt fler efter det p.g.a. strålningen. Finns bara ett ord för det .. FOLKMORD.

 9. Obs! det är dessutom 4 år sen Bush fick reda på att Osama Bin Laden planerade att attackera USA. (PDB, Presidential Daily Briefing: ”Osama bin Laden determined to strike US”), och kriget mot Irak beställdes ju som bekannt redan i mars samma år, allt dom behövde var en ursäkt.. den elfte september så fick dom den.

 10. Harry Trumans beslut att släppa den första atombomben – Little Boy från B29:an Enola Gay – över Hiroshima fattades mot bakgrunden av den amerikanska underrättelsetjänstens beräkningar att USA skulle förlora en miljon soldater om man invarderade det japanska fastlandet. Med tanke på det fanatiska japanska försvaret av Okinawa var dessa beräkningar realistiska.

  Ingen kunde då riktigt veta hur fruktansvärda effekterna skulle bli .Trumans misstag var att han sedan släppe en andra atombomb när han redan hade sett effekten av den första.

  Frånsett Vietnamnkriget är USAs stora strategiska felsteg just dagens helt meningslösa Irakkrig.

  Att USA har varit invecklad i ett antal mindre konfliker runt om i världen är nog ofrånkomligt för en stormakt.

  Men vi får också komma ihåg att om Truman inte hade intervenerat i Koreakriget så hade Kim Jong Il idag härskat över hela Koreahalvön. Knappast en positiv sak. Och Milosevic hade kunnat genomföra sitt folkmord i Bosnien.

  http://www.usablogg.org

 11. Det är sant. Men sammantaget så är det helt åt helsike att de påtar sig rollen att agera världspolis. Dessutom gör de inte det av några ideella rättviseskäl utan helt p.g.a. sina egna politiska och ekonomiska intressen. På samma sätt som de helt underlåter att agera i vissa fall. Man kan inte i något sammanhang komma undan det faktum att USA är den mest imperialistiska stat som finns just nu, och att den amerikanska administrationen agerar för att uppnå en total hegemoni.

 12. Den där siffran med en miljon döda soldater var under antagandet att Japan inte gav upp, men som efter kriget Strategic Bombing Survey konstaterade talade allt för att de snart gjort det i vilket fall som helst, speciellt som Sovjet just gått med i kriget. Frågan var snarare hur många japaner som skulle dött om kriget dragit ut en månad till. Kanske lika många?

  Sen kan man ju fråga sig hur vettigt det var av USA att först ställa ultimatum om ovillkorlig kapitulation (vilket för Japanarna tolkades som betydligt mer katastrofalt än USA avsåg) och sedan efter kapitulationen ändå låta kejsaren sitta kvar, japanarnas viktigaste krav. Lite flexiblare förhandlare och kriget hade varit slut redan före Hiroshima.

  Vad gäller Korea skall man inte glömma att det var USA som delade upp landet mot koreanernas vija trots att de varit offer under Japans ockupation, och att vid koreakriget både nord- och sydsidan var diktaturer som önskade återförening med vapenmakt.

 13. USA har det största förrådet av massförstörelsevapen i världen, och så gav de sej på Irak för att där ”enligt säkra källor” fanns massförstörelsevapen. De hade funnits en gång eftersom USA själva sålt dem till Irak, men Irak var avväpnat, och det ville USA inte tro på.

  Det som slår mej är att det är som en vanlig projektion. En överföring av den egna svagheten till projektionsobjektet. Som att påstå ”du ljuger” när man själv (o)medvetet gör det. Det man inte vill se hos sej själv överför man och ser det hos andra. Det är ganska vanligt och leder ibland till missförstånd eller konflikter.

  Att äga vapen är en sorts svaghet. De trygga behöver inga vapen. Tvärtom skapar ett vapen otrygghet eftersom man projicerar på andra att de har vapen, eftersom man själv har det, och så uppstår farliga situationer för att man i fantasin tror att situationen är farlig och så gör man den farlig med vapnet.

  En i grunden trygg person har inga garantier mot terrorister, men den blir iallafall inte någon själv. Suck, världen är galen.

  Hmm, egentligen trodde ju USA att Irak var en lätt match. De visste nog mycket väl att Irak var avväpnat, annars hade de inte gått in där… Oljan hägrade, vapenindustrin lobbade – krig ger pengar till vissa, några planerare ville tro på en god affär, och att någon skulle tacka för att Hussein togs bort från makten. Det är sämre för kvinnorna i Irak idag… Och hur gick det med burkorna i Afghanistan?

  Konstig marinminister i Japan som gillar atombomber. Var det en strålande upplevelse från hans horisont?

 14. De två viktigaste skälen för Truman att fälla atombomberna över Japan var nog snarast att dels demonstrera för Sovjet vad man hade, dels förhindra att Sovjet fick vara med och slutgiltigt besegra Japan, vilket skulle ha lett till större kommunistiskt inflytande i de här områdena. Man hade ju en överenskommelse med Sovjet om att tillsammans bekämpa japanerna i Asien när kriget i Europa var över och Hitler krossad och Stalin hade redan börjat omgruppera sin armé för att sättas in i Asien och mot Japan
  Mycket tyder dessutom på att det redan fanns fredstrevare ute från Japans sida, så att ”det skulle kosta så många amerikanska soldater att besegra Japan” är nog av ett påstående av ungefär samma kvalitet som talet om Iraks massförstörelsevapen.

  USA gjorde dessutom den gången precis vad man gjort idag visavi ”terrorismen”, man provocerade fram det kalla kriget genom att ganska direkt efter att Tyskland besegrats och Truman tillträtt som president, börja hota Sovjet, direkt och indirekt, varvid Sovjet satte till alla klutar för att framställa egna atombomber och kunde spränga sin första atombomb 1949.