Grattis Olmert, Bush och Persson!


Nu blir de interna stridigheterna mellan Fatah och Hamas värre för varje dag som går, och medierna berättar inte om den egentliga orsaken.

SvD: ”Konflikten mellan de palestinska partierna Hamas och al-Fatah förvärrades dramatiskt i dag. På kvällen rapporterades Fatahaktivister ha stuckit delar av både premiärministerns kansli och parlaments-byggnaden i Ramallah i brand. Svart rök vällde upp mot kvällshimlen sedan medlemmar av den Fatah-anknutna militanta rörelsen al-Aqsa-martyrernas brigader hade stuckit byggnaderna i brand.”

Det man undviker att berätta är att dessa motsättningar till stor del beror på att Israel stulit Hamas-regeringens fullt legitima pengar. Att sedan EU, på inrådan av den amerikanska administrationen, har frusit biståndet till palestinierna, samt att alla i samverkan gör vad de kan för att motarbeta en demokratiskt vald regim.

Att vår svenska regering inte har kurage nog att sätta ner foten är beklämmande.

Det hade skett om inte Göran Persson varit regeringschef, för sannolikt är regeringens medlemmar mer positiva till palestiniernas sak än israelvännen Persson.

Jag hoppas att (s)-väljarna stryker Persson från valsedeln i September..

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]politik, persson, olmert, bush, hamas, fatah, mellanöstern, israel, ockupation, förtryck, palestina[/tags]


9 svar till “Grattis Olmert, Bush och Persson!”

 1. Jodå, det finns MÅNGA orsaker till stridigheterna. Men hade du lyssnat på P1-morgon idag så hade du hört resonemangen om detta. Dessutom är det helt SJÄLVKLART att isoleringen av Hamas förvärrat situationen för palestinierna, ingen mat innebär ofta att folk blir desperata. Och min uppfattning är att detta är ett alldeles klart och medvetet agerande från israelernas sida. De vill ha en situation som gör att de kan återockupera både Gasa och Västbanken. Kan de då skylla på palestinierna så kanske inte omvärlden bråkar…

  http://blogg.aftonbladet.se/3/perma/30906/

  http://www.stockholmsfria.nu/artikel/7334

 2. Jinge! Nu har de judiska bloggarna hängt på Jerusalem Posts desinformation om slakten av palestinier på stranden. Desinformationen kommer att hagla de närmaste dagarna. Snart kommer de också att hävda att dagens mord på palestinier utfördes av andra. Fan va sjukt!

 3. Judelobbyn i farten igen. På nyheterna sa de att de tror att det var palestinierna själva, men ”att det inte var säkert” och det tar de nu som intäkt för att säga att allt bara är ljug. De nio döda civila från idag då? Vr det inte israeliska raketer heller? Fan vad patetiska de är. Undra på att antisemitismen växer!

 4. Jinge, att ”de vill ha en situation som gör att de kan återockupera både Gasa och Västbanken” tror jag faktiskt inte är sant. 1. Israel har sedan 1967 i praktiken full militär kontroll över hela Västbanken. Att ”återockupera” de områden som styrs civilt av den palestinska myndigheten skulle innebära att Israel måste ta ansvar för civilbefolkningen, vilket är en huvudvärk som Israel inte alls har något intresse av. Israel har redan ”återockuperat” Västbanken en gång påsken 2002 efter självmordsbombningen i Netanya. Men drog sig sedan tillbaka.

  Israel har också som bekant full kontroll över de flesta gränsövergångar till Gazaremsan samt kontroll över vattenlinjen och luftrummet. Det enda som skulle kunna få Israel att gå in storskaligt i Gaza med marktrupper (vilket alltid innebär döda och skadade också på den israeliska sidan) är något typ Katjusjaraketer på Tel Aviv eller något annat som innebär en upptrappning.

  Jag tror då snarare att de palestinska striderna spelar Israel rakt i händerna eftersom det minskar trycket från EU och USA att hålla direkta förhandlingar med åtminstone Abu Mazen och att Israel utan några större svårigheter kan hålla fast vid muren/stängslet/säkerhetsbarriären som en temporär gränslinje. Men för mycket palestinska strider är inte heller bra för det skulle kräva en direkt internationell inblandning. Bäst (för Israel alltså) vore om palestinierna fortsätter bråka men avhåller sig från ett regelrätt inbördeskrig. Och bäst för palestinierna vore om Hamas accepterade en folkomröstning på fångarnas dokument och godtog resultatet.

 5. Anna: ”Israel har sedan 1967 i praktiken full militär kontroll över hela Västbanken. Att “återockupera” de områden som styrs civilt av den palestinska myndigheten skulle innebära att Israel måste ta ansvar för civilbefolkningen,”

  Att de har full militär kontroll innebär att de redan idag är tvungna att ta ansvar för civilbefolkningen enligt Genèvekonventionen. Israel tar inte det ansvaret vilket är ett klart, och dessutom flagrant brott mot internationella konventioner och avtal.

  Kolla vad Kofi Annan har sagt i den frågan får du se. Vad JP säger spelar ingen roll i internationella sammanhang.

  ”Jag tror då snarare att de palestinska striderna spelar Israel rakt i händerna eftersom det minskar trycket från EU och USA”

  Det är oxo min uppfattning. Men självklart så accentueras detta i all den stund Israel håller inne med de pengar man enligt överenskommelse borde ha betalt ut till den palestinska myndigheten. Hungriga människor blir desperata.

  Med andra ord är det kall och cynisk beräkning bakom Israels agerande. Det är givetvis inte ditt fel men det är en otäck politisk metod…

 6. Att det är en kall och cynisk beräkning säger jag inte emot. De flesta militärstrateger i alla länder sysslar med kalla och cyniska beräkningar. Men enligt min åsikt är Khaled Mashaals, Nasrallahs, Ahmadinejads eller Assads politik precis lika kall och cynisk som den israeliska (kunde också lägga till Rumsfeld och några till). Mellanöstern är inte direkt en plats för naiva pacifistiska idealister med blommor i håret. Tyvärr.

 7. Inte? Ptja, nu vet du ju vart jag ska alldeles strax, funderar på att sätta lite blommor i håret oxo.. :-) Å andra sidan bor jag ju inte i Mellanöstern. (Tack Gode Gud!) :)