Gotland blir analogfri TV-zon.


Nu gör medierna ett stort nummer av att Gotland stänger ner analog TV till förmån för digital. I morse var det en medborgare som hävdade att de nu kommer att strunta i TV.

Det är en intressant inställning och jag vet hur det är efter att ha varit TV-befriad sedan maj 2002. De första två-tre veckorna är det abstinens kan jag berätta. Jag tittade på klockan och tänkte – hmm nu börjar Rapport..

Efter tre veckor var jag däremot helt inställd på att lyssna på radio i stället för att sitta och slötitta på något som jag ändå inte var intresserad av. Under dessa tre år har jag sett på TV vid några enstaka tillfällen. Och jag kan inte påstå att det varit direkt upplyftande. Jag märker tydligt hur t.o.m. vår svenska statstelevision blir alltmer påverkad av MTV och liknande kanaler. Programledarna har uppenbart starkare färger på sig, skrattar nästan hela tiden och barnprogrammen ska vi inte bara tala om..

Saknar jag TV någon gång då? Mja, vid stora dramatiska världshändelser så är det vissa fördelar med rörliga bilder. Annars tycker jag att Sveriges Radio har varit väldigt duktiga på det mesta. Det finns ett klart och lysande undantag. Radiosporten.

Det är en oerhört sorglig företeelse med programledare som ofta är tillgjorda intill det förbjudnas gräns. De är helt enkelt

oerhört larviga. Dessutom har de ibland obegripliga inslag där de ska säga många lustigheter på så kort tid som möjligt. Det känns bara pinsamt.

Så på sport är televisionen helt suverän. Lyckligtvis är jag bara måttligt idrottsintresserad så det går bra ändå.

Vad blir det för konsekvenser rent privat då? Jo folk har extremt svårt att fatta att jag inte har sett senaste Uppdrag Granskning, eller vissa TV-debatter. Äntligen har i alla fall mina barn förstått att det inte är någon större idé med att prata TV-program med farsgubben.

Blir det andra konsekvenser också? Jag läser oerhört mycket mer idag än tidigare. När man inte sitter och jäser framför en flimrande bildskärm så gör man annat. I mitt fall blir det böcker och nätet. Och – jag kommer aldrig mer ha en televisionsapparat. Jag förstår faktiskt inte hur folk kan ägna timmar åt att sitta och glo på något så totalt passiviserande.

Öppna fönstret och släng ut den!


15 svar till “Gotland blir analogfri TV-zon.”

 1. Vänsterhejduk där! Du glömde en viktig sak. Nämligen att skriva ”kolla att ingen moderat eller Mauricio Rojas går där nere” mellan ”Öppna fönstret” och ”och släng ut den!”, eller?

 2. Annars kan jag bara instämma att man kan vara utan rutan, med undantag för vetenskaps och naturprogram som dock inte riktigt är värd den möjligen dolda beskattning som licensavgifter till stor del kanske är.

  TV-tittande är en drog och att vara TV-fri kan man upplevas som lyx. Nästa Aftonbladet-rubrik borde vara ”Bli kvitt TV-suget!!!”, och nästa rubrik därefter ”Bli kvitt det livsfarliga sensationsjournalistik-suget!!!”

 3. Det sista får du drömma våta drömmar om. Men det är en avgjord skillnad att vara utan faktiskt. Jo jag missar ju Mitt i Naturen eller vad det heter, men P1 har Naturmorgon och diverse andra program som anknyter till ämnet. Men framförallt så hinner jag vara ute mer. Och alla radioprogram går att lyssna på i efterhand så..

 4. Jag är övertygad om att TV som massmedium kommer att bli obsolet inom en snar framtid och digitalomvandlingen kanske bara skyndar på det. Vem orkar med program som Idioti 2004 och Hell Hotel i längden? Den typen av tv blir mer och mer som rörlig direktreklam som konsumentverket borde göra något åt. Själv slängde jag ut TVn i somras och fick precis som du en viss abstinens som dock snabbt gick över. I dag tycker jag det är det bästa jag gjort på länge. Kanske dags att dra igång en tv-slängarrörelse. 2000 personer tar sina tv apparater till sergels torg och slänger dom i backen samtidigt. Kul och uppbyggligt!

 5. Jag kom att tänka på alla dom som så gärna vill slänga ut TVn men inte kan på grund av rädsla för abstinens eller otrygghetskänslor. Jag skulle gärna vara med och bilda en stödgrupp för de personerna. Kanske kan man till och med starta en hotline för folk som inte pallar med att slänga tvn själva, ett 020-nummer dit dom kan ringa när de vill att någon skall komma och slänga ut tvn åt dom.

 6. Bra Brun! Flera innovativa tankar faktiskt. Tror att det var Magnus som reste tanken om att kasta den i pallet på Rojas, men jag oroar mig för att vi inte kan bli eniga om det. Men vi kan väl bygga en Ö i Riddarfjärden av alla galma TV-apparater. Så kan vi starta nattklubb där?

 7. Först ett tack att du förordar att vänta in Rojas. (Positivt lugnande faktiskt! Rojas är dock, trots att han inte min favorit, inte heller värd DEN behandlingen; men hårt dissande ger väl också status, tror du inte det?)

  Att vara ute är nog bättre än att glo på något exotiskt i en ruta. I svenska städers utkanter finns ju både rådjur och hjortar. (Har sett en del av våra större vilda djur tidiga mornar och vid skymningen… från räv och varg till älg – ljuger inte, men har heller inga bevis :-/ )

  Men vad som vore bäst är ju en licensfri burk, där man kan kolla in reklamfinansierade kanaler till en mycket låg kostnad och prenumerera på information. Och nätet är ju fritt. (Bra vore nog om ekonomisk transaktion vid informationsöveföring kunde införas naturligt; byggas in i tekniken — men att inbyggd ekonomisk transaktion vid överföring implicerar att förhindrande av gratiskopiering vid sidan av är ett mål anser ju säkert vissa/många idealistiska liberal- samt socialist-slynglar är rena ”anti-pirat-storebrors-fasoner”… :-I )

  Nej, själva tanken på att forma sin vistelse i hemmet efter TV-tablåer är säkert snart passé. Och om politiker skulle föreslå dyra statliga licenser för att ha Internet – då föreslår jag — inte så konservativt kanske ;-) — revolution; fast detta med licens krävs väl redan genom licensavgift för vissa mobiler?

  Så istället för en nattklubb byggd av gamla TV-apparater, så kanske man kunde slänga apparaterna vid nåt kulturministerie? (Var inte nattklubbskonnesören Rosengren kulturminister en gång? …Ulvskog definitivt!) Säg till när TV-slängar-demonstrationen går av stapeln. Nån gång, innan man är totalkrokig gubbe med käpp (om ytterligare ett halvt liv för mig), ska man väl göra lite uppror och demonstrera!

 8. En ö i riddarfjärden av tv-apparater skulle kanske kunna lösa bostadsproblemet på samma gång? Jag tycker också som du att vi skippar tanken på att dumpa en tv i huvudet på rojas, men det är klart, om alla i stockholm stod beredda i sina fönster med sin apparat omkring lunchtid samma dag, så skulle kanske någon kunna få korn på honom.

 9. Rojas är på *RADION* alldeles strax nu i eftermiddag. För säkerhets skull kanske…?

  Och i stora liberala tidningen med förresten! Han skriver att de invandrare som sköt på kvinnorna från Ronna som tagit skydd på Söderertälje polisstation ska rycka upp sig (språktesta och inte gnälla?) så att det blir en lycklig och harmonisk mångkulturalism; ingen särskilt bra analys förstås. En aning förenklat här också, men det har jag ju inte heller stuckit under stol med. DN Debatt-artikelnmärkligt fokuserar även lite märkligt på att olika invandrare skyddar varandra (Rojas anklagar chilenare att skydda de med hederskultur i Ronna… relevant?detta var enligt en *bra* journaistisk täckningen som förekommit — vid sidan av en *dålig* dito, som skyllde på alla svenskar och svensk polis… — ett gäng som enligt syrianier i Ronne tillhör en hederskultur i Sverige …och svarta kläder och Harley-MC-jackor hade enligt bildreportagen vittnena som media tog sanningsvittnen). Vidare finner jag Rojas ensidiga tyckande att invandrarna ska vara polis åt varandra oerhört märkligt, men jag kan se två skäl till detta. Dels att Rojas jämför Sverige med den kommunitära inriktning av assimilering av invandrare i USA, där man skapar relativt homogena etniska samhällen där homogena invandrargrupper samarbetar. MEn detta går ju inte att använda på *olika* etniska grupper i t ex Sverige. Det andra tror jag är Rojas f d marxistiska och nu nyliberala värdegrund, där Rojas inte i första hand ser staten (=statens ordningsmakt polisväsendet) som en altt igenom legitim aktör för att lösa problem. Därför vill Rojas inte kräva flera poliser i exvis Ronna eller försvarar han inte de polisinsatser som felaktigt av ”sanningsvittnena” i de gäng man kan kalla hedersgängen anklagats för att oprovocerat använt batongerna. Dessa vittnen förnekade att sten kastades på polisen och ett centralt motargument att polisens batonger orsakade skottlossningen är ju att man ju sköt mot rummet där flickorna satt, inte mot de ingripande poliserna.

  Nåväl, Rojas citat, inkl JFK-slutklämmen (köpt på Walmart?):

  ”De som avlossade skotten i Södertälje skulle inte vara fria i dag om invandrarna slutade blunda för kriminaliteten.”

  Ska invandrare ha egna garden, parallellt med polisen?

  ”Fråga dig inte vad Sverige kan göra för dig, utan vad du kan göra för Sverige.”

  Var en heroisk individ! verkar vara vad Rojas säger mellan den obefintliga analysen av anklagelser att chilenare inte skvalrar på våldsmän de nog inte ens sett.

 10. Vidare: Att politiker i Stockholm först och främst minskat polisnärvaron i krimminellt belastade områden med utanförskap (många invandrare) är ju det svenska samhällets skuld!

  (Just nu på radion här.)

 11. (Det om etniska samhällen i samhället i USA har Rojas skrivit om i häften och böcker från den tankesmedja …han är VD i :-) Me de böckerna har delvis bra innehål, men som vanligt, med Rojas, är alldeles för kategoriska.)

 12. Jag lyssnade med ena örat. Läste vad han skrev i DN oxo. Klart han har rätt när han säger att invandrargrupper inte ska ha en falsk solidaritet och acceptera kriminalitet. Inget konstigt med det. Ingen ska acceptera kriminalitet. Kommer min svenska granne med en Kpist så ringer jag givetvis polisen. Gör vi inte alla så?

 13. Har TV, men tittar ytterst sällan på den, och ju mindre jag tittar, ju mindre intressant tycker jag att TV är.

  Det är i alla fall skönt nu när inte alla ser samma program. Man behöver inte längre framstå som en idiot när man inte kan diskutera Miss Ellies senaste bravad eller Big-brother-Lindas nya frisyr. Det går att säga att man inte har sett programmet utan att bli betraktad som kultursnobb. Man antas auttomatiskt ha tittat på något annat skitprogram som sänts vid samma tid :-)!