Göran Persson vann debatten på T.K.O.


Jag lyssnade på radio så jag hade ingen visuell koll på hur de skötte sig.

Jag kan konstatera att bägge lät lite nervösa, och det kan man ju förstå. Men Persson sluggade verkligen hem debatten. Han fick Reinfeldt att sväva på målet om hur sänkt akassa skulle leda till flera jobb. Och där svävar han antagligen än..

Hur sänkta pensioner ska leda till att fler kom ut på arbetsmarknaden blev en ännu ej besvarad fråga. GP var skicklig i sina ständiga markeringar över att svaret uteblev på dessa frågor och jag tror att många som lyssnade/tittade bryr sig om svaret faktiskt, eller det uteblivna svaret..

Reinfeldt var helt ställd inför detta och min uppfattning är att det blev teknisk K.O. eller i vart fall skyhög poängseger för Persson. För Reinfeldt har hela tiden haft svårt att förklara hur sänkt sjukpennining innebär att fler kommer ut i arbete.

Nej, jag tycker inte att Persson vann bara för att jag ogillar moderaternas politik. Jag hade nog väntat mig att Reinfeldt skulle klara sig bättre än vad han gjorde.

Uppdatering: Jag tror att borgarna efter detta får sätta sig ner och fundera taktik. För uppenbarligen har de ingen som kan klara GP i en politisk debatt, de hade säkert hållt tummarna för Reinfeldt, men är antagligen besvikna. Till och med borgerliga bloggare frågar sig nu vem som kan sätta Persson på plats..


11 svar till “Göran Persson vann debatten på T.K.O.”

 1. jag skulle säga att det blev dött lopp. Perssons högläsning ur sitt partiprogram gladde säkert sossarnas kärnväljare men biter tydligen inte så hårt på övriga. Reinfeldt var alldeles för snäll hans argumenterande var mjukare än det brukar vara. Han såg däremot mer, vad ska man säga, ”mänsklig” ut medans Persson hela tiden körde på sitt ”förklarande” och något ”överlägsna” tonfall, som om han talade till ett litet barn. Väcker antagligen ovilja hos många. Men som sagt, det stora problemet var att Reinfeldt inte var hårdare. jag undrar varför han bestämde sig för en mjukare linje? (Rent retoriskt alltså, inte politiskt…)

 2. Kanske. Jag har ju ingen TV och därför missar man ju en del av kroppspråk och annat. Men som jag skrev, Reinfeldt missade att svara på frågor som många kärnväljare vill ha ett svar på. Smart av Persson..

 3. Bra inlägg! Missade debatten men man får komma ihåg att debtatörerna ofta talar till sina egna kärntrupper . Så vem som vann kan ofta vara svårt att avgöra. Få moderater skulle hur som helst hålla med Persson. Men om han kan elda upp sina egna anhängare så är det givetvis en stor seger.

 4. Det är helt klart att Persson vann debatten!
  Jag tycker det är pinsamt att läsa om hur de såg ut och hur de talade etc, när det faktiskt är politik det handlar om.
  Själv reagerade jag starkt på det faktum att Reinfeldt vägrade svara på frågan om hur sänkta ersättningar kan skapa fler jobb. I själva verket torde det ju bli tvärt om eftersom sänkta ersättningar betyder färre kunder.
  Ser man sedan helheten så är det pinsamt att höra Reinfeldts oerhörda förenkling av komplicerade skeenden. Det kan säkert gå hem i stugorna men kommer inte att fungera i verkligheten. Det gör förenklade lösningar aldrig.
  Det ser vi exempel på dagligen.

 5. Lennart: ”man får komma ihåg att debtatörerna ofta talar till sina egna kärntrupper”

  Förvisso. Men sossarna har inte haft det för lätt på bra så länge nu så att det var ytterst betydelsefullt i.o.m. att GP var så överlägsen segrare. Det piggar nog upp en helt bunt sossar kan jag tro. Och även om jag redan sett att en del högerbloggar anser att Reinfeldt ”vann” så är det, för deras del, pinsamt klart att han inte gjorde det.

  En klar intressehöjare för (s) och ett bra jobb av GP jämfört med FR.

 6. Exaktemente! Reinfeldt var för tam i debatten trots sin tjusigare slips. Oddsen för borgerlig seger sjönk några procent.

 7. Jag tyckte nog också att Persson var ”segrare”, men jag är väl lite biased. Lusten att gå och rösta ökar ju inte efter en sådan debatt, om man säger så!

 8. Trots sin röda slips framstod Reinfeldt som samma gamla höger som alltid stått och argumenterat för skattesänkningar åt de rika och sänkta ersättningsnivåer i trygghetssystemen för övriga.

  Jag tror Reinfeldt börjar dala nu.

 9. Tveksamt om Högern dalar! Även om ni här till vänster tycks tro det;) Undersökningarna direkt efter debatten visade på en liten seger för Fredrik. Det kan man ju tycka vad man vill om, men ändå.

  Själv tycker jag Persson vann på bra taktik! Hela tiden lyfta bort dom obefintliga visionerna hos sossarna och bara attackera Högern.

  Tror Fredrik kommer att vara betydligt skarpare nästa gång.

 10. Vi får se Micke! Jag såg oxo den undersökning som ngt opinionsinstitut gjorde, men jag tvivlar på resultatet. Själv tror jag nog att det skakade till lite bland de sossar som eventuellt varit beredda att rösta på FR. Spelar mindre roll i nuläget iofs, men för GP måste det ha känts bra. Han och (s) har varit så utsablade så det här måste ha känts som om de kom upp på banan igen..

 11. Eller så är det en förändring på gång. Folk kanske inte orkar lyssna på sossarna på samma sätt som förr? Tycker också det är lite hedervärt att Fredrik inte gick på attack på alla ”skandaler! sossarna lyckats med dom sista åren.