Göran Persson tror på Neuron säger han..


Det ska nog läsas som nEuron tror jag..

I vissa trakter av landet lär man fort-farande tro på tomtar och troll. Envisa rykten gör gällande att min farfar ställde ut gröt till tomten på jularna i början av förra seklet.

Hur det nu än är med den saken så kan jag tycka att det var en liten uppoffring jämfört med den som socialdemokratin är beredda att göra till Saab och Wallenberg av skattebetalarnas slantar.

Om det påverkas av att Jan Nygren (f.d. tilltänkt S-statsminister) numera är en av Investors, och därmed Wallenbergs, Saabdirektörer vet jag inte. Men såhär skriver SvD om Göran Persson:

SvD: ”Han framhåller att syftet med det svenska deltagandet, genom Saab, är att bibehålla flygkompetens i landet för att kunna hålla de flygplan vi har, Jas 39 Gripen, i luften 30 år framåt. – Flygplanet måste successivt förbättras, uppgraderas och moderniseras. Då måste teknikerna behärska den senaste teknologin, säger statsministern. Han tror att projektet blir okontroversiellt bara man får rett ut hur det hänger ihop. – Men som det kom att presenteras, som ett nytt stort flygplans-projekt med kapacitet att bära atomvapen och i samma storleksordning som Jas, kan jag förstå att folk lyfter på ögonbrynen.”

I första vändan ska skattebetalarna således bekosta en privatägd flygindustri med 750 Mkr. Detta för att hålla de flygplan vi redan har ”i luften”. Den bästa metoden att spara på dessa plan är sannolikt att låta dem stå kvar på marken..

Påståendet att flygplanet successivt måste förbättras är säkert korrekt. Men vi kan inte hålla på att slänga friska pengar efter dåliga hur länge som helst. Och att hålla vapenindustrin under armarna med strukturerade socialbidrag går inte.

Är det enda sättet för att ha svenska plan i luften måste vi nog inse att vi i stället bör köpa franska, engelska, ryska eller amerikanska plan. Ett lilleputtland som Sverige klarar inte att producera så avancerad krigsmateriel.

Dessutom har vi inget behov av det.

I stället bör vi låta dessa flygplans-konstruktörer ägna sig åt civil produktion. Det finns massor av icke tillgodosedda behov i landet. Och att subventionera försäljningen av Wallenbergs flygplan till olika länder med olika mer eller mindre konstlade ”motköpsavtal” är lika korkat som att köra lastbilslass med pengar och tippa dem i havet.

Men det kanske handlar mer om att på sikt få folk att glömma Jas 39 Gripen för att satsa på ännu ett nytt flygplan..? Ett sätt att mörka avsikterna bara..?

Vi har rätt att kräva mer av våra politiker!


3 svar till “Göran Persson tror på Neuron säger han..”

 1. Även om jag höll på att sätta morgonflingorna i halsen när jag läste om Görans nya lilla militärprojekt så har jag efter viss eftertanke insett att det kanske inte är sån dålig idé.

  750 Mkr från skattebetalarna låter extremt, men tänk på det positiva. SAAB kan nyanställa (för man vill ju naivt hoppas att Göran & C:O inte tänker dessa pengarna gå till projekt som sen outsourcas till Indien och Kina), underleverantörer kommer att etableras, sverige får spetskompetens när det gäller den här typen av flyg vilket kan medföra en hel del positivt för Sverige i längden.

  Att Sverige inte har behov av såna här vapen råder det inga tvivel om, .. och visst, det är etiskt tvivelaktigt och en satans dubbelmoraliskt av sverige att forska och tillverka vapen även om det inte ens är för vårat egna bruk.

  Man får väl spela djävulens advokat och påpeka att världen är som den är och vapenindustrin lär stå för en rejäl del av världens BNP många år framöver, så varför inte se till att Sverige får ta del av en rejäl del av den kakan.

 2. Men..

  Det ska INTE leda till någon tillverkning i Sverige utan enbart ingenjörsarbete för att skapa ett stealthplan som kan bära bomber.

  Motivet är att landet ska behålla sin tekniska nivå när det gäller konstruktionsarbete inom flygindustrin.

  Har industrin den typen av behov så är det deras egen sak att se till att skaka fram slantarna. Personligen är jag övertygad om att detta bara är ett steg mot nästa jaktplan JAS 40.. Och om det varit en statlig verksamhet, men det är Wall Enberg med kamrater som ska få våra skattepengar..

 3. Nog är det ju märkligt att det inte finns ngt annat att satsa pengarna på som vi har nytta av istället…alltså vi lever i en mycket underlig tid där man slänger ut pengar på att tillverka ngt vi inte behöver.