Göran Persson och Storsjöodjuret


Idag vaknar de flesta i landet och får höra om bomber i Amman och franska myndigheter som uppenbarligen struntar i de mänskliga rättigheterna.

Att det är ett brott med kollektiva bestraffningar, som t.ex. utvisning av hela grupper av människor struntar den franske inrikesministern Sarkozy uppenbarligen i. Lyckligtvis har vår statsminister tagit bladet från munnen och morrat offentligt.

Själv bläddrar jag idag förbi alla internationella nyheter för att koncentrera mig på små lokala notiser värda att uppmärksammas. Min favorittidning är som vanligt Svenska Dagbladet och just där hittade jag vidstående notis.

Att JO förklarar fridlysningen ogiltig torde skrämma republiken Jämtlands innevånare ordentligt. JO påpekar att Länsstyrelsen inte bör ägna tid och kraft åt ett storsjöodjur, ett påpekande som givetvis drabbar odjurets vänner. Och vännerna är spridda över hela länet. Exakt hur stora inkomster det inneburit är väl svårt att beräkna, men klart är att åtskilliga expeditioner söker efter det varje år.

Nu väntar jag med spänning på att Göran Persson ska uttala sig i frågan.

Han kan ju åtminstone fräsa lite åt JO ur ena mungipan. Men han kanske vill flytta det till Båven..?


7 svar till “Göran Persson och Storsjöodjuret”

 1. Ja, det är nog riktigt. Att odjuret o draken finns förvånar ingen. Loch Ness likaså. Sen är det nog slut, de finns bara på nordliga breddgrader. Frågan är vem som först kommer att döda odjuren? Som aftonbladet skrev i dag om helgon, så, blir det s:t Göran? Han kan ju rida dit på en vit springare, med gamla hjältekungarna fossiler, med ett stort spjut å dräpa draken. I England kan ju Tony Blair få visa vad han går för, innan som terroromröstningens nederlag, han får avgå. Blir han dräpt är det ju en förlust mindre.

 2. Varför lägger sig JO i detta? Har då ngn privatperson kritiserat länsstyrelsens beslut? OM det finns en dinosaurie där – då borde den ju verkligen fridlysas (måste ju ur vetenskaplig o zoologisk o tex vaccinsynpunkt vara oerhört viktigt). Men det är väl ngn nyliberal som retat sig på beslut o förordningar å vill skjuta helt fritt (som i Florida). Å då tex döda ett djur som kunde gett värdefull medicinsk info, mot tex fågelinfluensan. Men så längt tänker väl inte de riktiga odjuren.

 3. http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,728123,00.html

  ””Att ärendet kom upp beror på att någon sökte dispens för att få plocka odjurets ägg.””

  Varför söker ngn dispens för det? Har man mer info än vanliga msk? Borde det då INTE avslås direkt (varför ta ägg från ett utrotningshotat o sällsynt djur)?

  JO har ju uppenbarligen INTE gjort ngt moraliskt beslut, biologisk mångfald säger ju forskarna är bra (dvs kan ge vaccin, perspektiv, nya vinklar etc). Att JO likt nazistiska låt-gåare som endast följer order (lagparagrafryttare) är oxå ett hot (givetvis ska man skydda msk mot rättsövergrepp som ju bla innefattar kränkning av möjlighet till vaccin mm).

 4. Länsstyrelsen i Jämtlands Län har på sina länsmedborgares begäran fridlyst ett djur som varit känt i minst 400 år. Detta är gjort helt i enlighet med hur det jämtländska kynnet rent generellt fungerar. Jamtar är ett frihetsälskande folk med god portion humor. Därmed inte sagt att Storsjöodjuret på något sätt skulle vara ett skämt; Det finns alldeles för många vittnesbörd om dess existens, för att jag skulle dra en sådan slutsats.

  Om de (läs JO) inte tror på ett Storsjöodjur, kan de väl åtminstone låta bli att själva ”lägga tid och kraft” på att utreda varför Länsstyrelsen i Jämtlands Län ger service åt de sina. JO: Så grått! Så tråkigt! Så urtrist!

  (Jag ser scenarier flimra förbir: En lördagskväll, ett ouppvärmt hus, en grå flanellrock, ett paket skeppsskorpor… – Justitieombudsmannen har fest.)

 5. ”Så grått! Så tråkigt! Så urtrist!”

  VERKLIGEN!

  Republiken borde förklara JO som Persona non grata nu!!