Göran Persson har säkert välskötta tänder


För några dagar sedan skrev Lasse ett inlägg om tandhälsan som ett klassproblem. Saken tycks dessutom ha varit uppe i ett TV-program nyligen.

Så här säger Gunnel Boström på Folkhälsoinstitutet till en kvällstidning:

”- Av alla låginkomsttagare som avstår från att gå till tandläkaren säger nio av tio att det beror på att de inte har råd. Tandvård är en klassfråga”.

”Frågan om hur alla svenskar ska garanteras rätten till en god tandvård berör mig både politiskt och känslomässigt. Jag är fast besluten att se till att vi aldrig kommer tillbaka till ett samhälle där tändernas status blir ett klassmärke igen.” /Göran Persson i boken ”Den som är satt i skuld är icke fri”.

När nu Ylva Johansson uttalar sig för medierna så hänvisar hon till den kommande partikongressen. Vid ett positivt beslut där så kommer man att göra en tandvårdsreform som införs 2007 och 2009. Om det är frågan om ett tidigt vallöfte vet inte jag, men det är inte helt otroligt.

Personligen har jag aldrig riktigt förstått varför man skiljer ut individens tandhälsa

från hälsan i övrigt. Skulle en politiker föreslå att alla skador på t.ex. fötterna ska betalas av den som fötterna sitter på skulle man anse vederbörande vara galen.

Hälso- och sjukvården ska solidariskt belasta folkhushållet och vi har redan idag egenavgifter och högkostnadsskydd när det gäller sjukvård och medicin. Så ska det givetvis vara med all nödvändig hälsovård, inklusive munhälsan.

Göran Perssons bok kom ut 1997

Uppdatering, Studio1 i P1 handlar om detta första sändningen..


6 svar till “Göran Persson har säkert välskötta tänder”

 1. Jag tror att såssarna kommer med en reform innan valet. Jag är beredd att slå vad om det. Någon?

 2. Det finns en sak som är heligare i en marknadsekonomi än folks hälsa eller tänder. Räntor och att man betalar skulder. sedan 1997 när Göran Persson skrev boken ”Den som är satt i skuld är inte fri” har socialdemokratiska regeringar betalat inte mindre är 432 000 000 000 miljoner kronor i räntor orsakade av borgerliga regeringars upplåningar. det hade räckt till att betala fri tandvård för Svenska folket flera gånger om. Finns det en politisk sanning i detta land så är det att den som är satt i skuld är inte fri och det visste tidigare borgerliga regeringar långt innan GP skrev sin bok .

  Vördsamt något längre inlägg fast kortare.
  KAS

 3. Min fru var hos Tandläkaren nyligen,så jag kan ge ett pris ex,vad det kan kosta i dagens läge.
  Rekning:
  Undersökning: 900kr (21min)
  Laga en tand(ett litet hål) Tid:30 min. 1880kr.(30min)
  Tandstens-bortagning,och den måste delas upp i två omgångar.1000kr per gång.(2000kr).(2x45min)

  Jag tycker att det är rent perverst att man skall behöva betala sådana summor för så lite _utfört_arbete.
  Jag skulle inte bli förvånad om tandläkarna begär en _innkomstuppgift_i snar framtid,så att patienterna verkligen kan betala den astronomiska rekningen.DÅLIGT!

 4. En låginkomsttagare som har 15000:- i lön betalar närmare 150 000:- i skatt varje år. Tänk om de fick behålla hela den lön som de ärligt har tjänat ihop. Då skulle de själva kunna konsumera sådant som de prioriterat högt, sådant som tex. tandvård.

  De är vänstern som har skapat problemen genom att skatta folk in i fattigdom.

 5. Du menar att kraken får leva på 30 000.- om året?

  Ja det blir nog inte lätt.. 2500.- i månaden. Himlars.. :-I