Google-spioneri


Jag har glädjen att åter få införa ett gästblogginlägg av Gabor Tiroler, som tidigare skrivit flera inlägg om Kuba, där han gjort fyra besök under de senaste tio åren, senast under några månader förra året. Gábor är samordnare för nätverket Medicinare för Kuba. Han har arbetat 12 år i biståndsarbete utomlands, bl.a. 4 år i Mozambique, i Kuba,i Nicaragua, i Indien.
Google_2013_Official_svg

Blogginlägget.
Ordet ”googla” har kommit in i Svenska akademins ordlista och betyder ”att söka på nätet med hjälp av sökmotorn Google”. Det skulle också kunna vara ”att spionera på människors göranden och låtanden, känslor och tankar med deras omedvetna hjälp”.

I början av nittiotalet skickades jag av min avdelning på Uppsala universitet till Queens university i Kanada för att diskutera institutionellt samarbete inom min specialitet och samtidigt ta reda på hur de utnyttjade www-nätet och e-post. Jag blev mäkta imponerad som sig bör men visste redan att den världsvida datatrafiken samordnades i USA. Därför undrade jag om det inte fanns en risk att de kunde få reda på vad man skrev i sina e-brev. Mitt värdfolk skrattade och förklarade obekymrat att e-korrespondensen redan var så omfattande att den var omöjlig att övervaka. Det skulle helt enkelt kräva allt för många människor att läsa och analysera breven. ”Kan de inte använda elektronik för det också?” tänkte jag men uttalade inte tanken.
1984 images
Numera är vi medvetna om att ”Storebror”vet med vem vi korresponderar, vad vi köper, vad vi lyssnar på och var vi befinner oss. Däremot har väl inte alla klart för sig att Storebror också kan ta reda på vad vi skriver om, innehållet i breven, och dra sina slutsatser som sedan säljs.

Genom gmail kan Google snappa upp terabytes av internetdata varje dag och sedan konstruera psykologiska profiler på hundratals miljoner människor i hela världen i realtid. De plockar ut och analyserar inte bara nyckelord utan även tonläget och meningen i breven. De kan fastställa ens personlighetstyp, värderingar, attityder, intressen och livsstil. De får reda på vilka vi är, vad vi håller på med, vad vi gillar, vart vi beger oss och t.o.m. vad vi tänker på. Vår profil har gjorts till en säljbar vara. Detta öppnar avgrunden: Företag kan ta reda på vem det lönar sig att bearbeta för att bli deras kund; En personalchef kan köpa information från Google om de anställdas inställning till sitt jobb eller till sin personalchef. Diktatorer och tyranner kan bli informerade om allt vad som rör sig i deras underlydande.
NSA+FRA FRANSABILDSTODRAPPORT

Google har åtalats i flera delstater i USA och de har inte förnekat det som i pappersmedia skulle vara klara brott mot brevhemligheten, men de har hävdat att den som utnyttjar deras e-posttjänst också har givit sitt tysta medgivande till att korrespondensen läses av dem och utnyttjas.

Hur kan vi vara säkra på att inte nitiska polismyndigheter gör en koll av oss med Googles hjälp bara för säkerhets skull, eller att någon högerextremistisk grupp köper information från Google om oss misstänkta motståndare för att sedan göra sig av med oss?

Detta inlägg bygger på en artikel av Yasha Levine i Alternet, 29 december 2013
”The Psychological Dark Side of Gmail”


i Andra om: , , ,, , , , , ,, , , , ,, , , , ,
Alternet om GoogleBusiness Week Booz Allen HamiltonOm Booz Allen HamiltonOm Booz Allen HamiltonHenrik Alexanderssons blogg Bildts förslag om ”frihet på nätet”Mer om Booz Allen HamiltonVan Burens rapport Van Burens blogg DN 11/12 Professorsbloggen Uppdrag Granskning Bilderblogg SvT 5/12DN 13/10DN 23/10 InfowarsFolket i Bild om FRA Guardian 6/9 DN 6/9Proletären DN 6/9 II Guardian 23/7 NY Times 7/9 DN:s ledare 28/7 Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 Socialpolitik USA-sanktioner Faderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD Jan Guillou 14/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Anarkia FIB-Kulturfront.

  2 comments for “Google-spioneri

 1. Jan Wiklund
  7 januari, 2014 at 12:43

  Vi kan anta att icke-USA-ägda företag inte i längden har lust att behöva lämna ut sina affärshemligheter till sina USA-ägda konkurrenter och hittar på något annat där man slipper de här läckagen.

  Antagligen borde de kunna få hjälp av stater som inte heller har lust att mjölkas. EU-länderna är väl för osjälvständiga för att bråka, men BRICS kanske?

 2. 17 januari, 2014 at 18:12

  Guardian skriver idag 17/1 ”The National Security Agency has collected almost 200 million text messages a day from across the globe, using them to extract data including location, contact networks and credit card details, according to top-secret documents.”

  Har många gripna terrorister kan NSA redovisa som resultat av dessa insatser.

Comments are closed.