Globaliseringens förbannelse


Globaliseringens effekter syns allt tydligare för varje dag som går.

Idag berättar SvD att Volvo kommer att expandera i Polen. Och det är inte någon fabrik man tänker satsa på utan det är tjänstesektorn som börjar flyttas ut.

Den ekonomiska utvecklingen i världen fungerar precis som inom EU. I praktiken är det som kommunicerande kärl, är nivån högre i ett av kärlen så jämnas den ut så att alla kärls nivåer anpassas till varandra.

Fördelen med ett sådant synsätt är att levnadsstandard och arbets-tillfällen fördelas mera jämt över världen. Men nu är det ett idealtillstånd som aldrig inträffar.

Fördelarna omhändertas uteslutande av företagens ägare och de delar med sig så lite som möjligt till de anställda i det nya landet.

I Volvos fall så berättar SvD att företaget kan anställa akademiker i Polen till en fjärdedel av kostnaden i Sverige.

Tidigare har det i första hand varit tillverkningsindustrin som flyttat ut till Kina och andra länder med billig arbetskraft. Nu är det i allt högre utsträckning tjänstesektorn inom företagen som försvinner bort.

För några år sedan blev jag port-skannad från en dator i Ericssons nät.

När jag ringde företaget för att klaga hamnade jag i Indien.. :-(

Innan Sverige gick med i EU hävdade Svenskt Näringsliv att vi skulle förlora jobben ur Sverige om vi inte gick med. Nu är vi med och nu försvinner jobben ur landet i en allt snabbare takt.

I det här fallet som jag talar om nu så är det inom EU flytten sker. Men som bekant är det stora flyttar som redan gått till Asien, och många fler lär det bli.

Och som jag skrev – det är inte vi som tjänar på det, det är bara kapitalägarna.


6 svar till “Globaliseringens förbannelse”

 1. Visst är det kul att se hur de som röstade för EU därför att jobben skulle stanna i Sverige nu får se hur fel de hade?
  Jag gillar din jämförelse mellan kommunicerande kärl. Precis så är det! Man söker sig till låglöneländer för att kunna maximera vinsten.
  Jag utgår från att de som röstat för EU inte beklagar sig när de förlorar jobbet. Jag är helt övertygad om att de inte kommer att klaga med tanke på att de själva röstat för det som nu sker.

 2. Hemskt att Polen får nya jobb.
  Företag bör väl i rimlighetens namn söka sig till länder/platser där man dels kan sänka sin kostnad och dels maximera produktiviteten.
  Om det stämde att företag flyttar till platser där enbart billig arbetskraft existerade skulle vi nog inte ha speciellt många företag öht i Sverige just nu. Även fast vi har höga skatter på företagen stannar de här för att de här har tillgång till en expertis de kanske inte skulle hitta på andra platser, när detta börjar ändra sig (som nu i Polen) kan de flytta. Detta är väl bara en positiv utveckling?

  Antingen förnyar vi oss (nichar in oss på något, blir bättre, sänker skatterna osv) eller så förlorar vi jobben till utlandet där de har en vettigare marknad.

 3. Jodå David. Men den utveckling som nu är på gång borde vara reglerad kan jag tycka. Om en stor andel företag lägger produktionen i Kina så får vi svårt att nicha oss. Och det är inte företagens villkor i Sverige som gör att de flyttar. Vi har en av EU:s mest företagsvänliga lagar och företagsbeskattning. Marknaden gör att vi är kommunicerande kärl. Men man måste låta den utvecklingen ta tid..

 4. Det är val inte hemskt att Polen får nya jobb. Varför tycker du det är hemskt, David? Som jag ser där är det alltid bra med nya jobb. Fast jag kommenterade det faktum att Polen får gamla jobb från Sverige. Det är alltså inga nya jobb som svenska företag skapar i Polen, tvärt om, det är så att jobben flyttas.

  IKEA skapade på sin tid NYA jobb i Polen. Fast det var för många år sedan. Faktiskt långt innan vi gick med i EU.

  Dessutom är det så att jag har faktiskt aldrig hört någon företrädare för ett företag som flyttat sin produktion till andra länder säga att orsaken skulle vara höga skatter. Det man hänvisar till är låga löner. Det är skillnad på skatt och lön.

  Vill du ha din lön sänkt?

 5. Jag är egen företagare så min lön är inte hög till att börja med, ganska jobbigt att bli beskattad med runt 50%, märk väl att detta är ett litet företag med 2 st delägare som försöker leva.
  O jag var givetvis inte allvarlig när jag skrev att det var hemskt att Polen fick nya jobb, det var ironi (som tyvärr fungerar dåligt över internet).

  Personligen har jag väldigt svårt att tänka mig att vi har några av EU:s mest företagsvänliga lagar, kan själv komma på en handfull människor som valt att inte försöka starta eget på grund av att det är omöjligt dels pga skatt o dels för att det tycks för krångligt.

  Jobben flyttas för att det är ett bättre klimat för företaget där, lägre löner, liknande expertis osv. Detta bör leda till att företaget tillslut får pengar över till andra saker, priserna på deras produkter bör sänkas osv, de kanske investerar i andra branscher. Vi som köper saker av dem kan spara pengar osv som vi sen kan köpa andra saker för. Det blir ett kretslopp som i slutändan gynnar oss.
  Men visst, det blir trist till en början när folk förlorar jobb här i Sverige.