Galeasen Amalia af Muskö – ubåt??


Ubåtshistorien kräver ständigt nya offer, nu är det Carl Bildt som råkar illa ut igen när det kommit fram att ubåtsljuden troligen härstammar från Galeasen Amalia från Muskö, byggd 1899.

Båtägaren Ulf Busch säger till Aftonbladet att han inte minns själv att Amalia åkt förbi just den platsen den 12 oktober 1982.

AB: ”– Normalt kommer man ju inte ihåg sådana här saker 26 år senare men eftersom det handlar om professionell sjöfart finns det en skeppsjournal. Där stod det att vi kört just de klockslagen genom Danziger Gatt och det stämmer med deras inspelade tid.

Den andra april i år gjorde Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) en inspelning av ljudet från Ulf Buschs båt. Och den visade sig alltså stämma väl överens med den nästan fyra minuter långa inspelningen från 1982.”

Carl Bildt vill av naturliga skäl inte kom-
mentera FOI:s slutsatser eftersom han omedelbart reste till Washington och rapporterade till sina chefer om den ryska ubåt som varit inne i Hårsfjärden. Vi måste alla ha viss förståelse för detta. En rysk ubåt passade bra in i den demonisering som Sovjetunionen ständigt utsattes för från i första hand moderaternas sida. Sedan pågick det kalla kriget och vi ska inte glömma Bildts insatser där.

Jag undrar hur många miljoner dessa budgetubåtar har kostat skattebetalarna genom åren egentligen. Vi har fått oss till liv historier om att sovjetiska ”Spetnazsoldater” övade på klippor och skär i Stockholms skär-

gård på nätterna och – allt var bara nys. Det olustiga är att Bildt sannolikt fortfarande går i den amerikanska administrationens ledband. Han gjorde ju det då han var betald lobbyist för Bushregeringen då kriget mot Irak skulle säljas in bland världens beslutsfattare, jag tror inte han avsagt sig dessa uppdrag idag trots att han nu tjänstgör som utrikesminister.

Dagbladet DN SvD AB HD SDS Politiken

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Galeasen Amalia, Muskö, Ubåt, Bildt, Hårsfjärden, Humor, Ryssar, Spetsnaz, Ryssfobi, Rysskräck, Moderater, Ubåtsvalsen, FOI, Politik[/tags]


16 svar till “Galeasen Amalia af Muskö – ubåt??”

 1. Hur många vad det som trodde på Calle,Calle Bild då, när det begav sig?
  Alla som gjorde det, sträck upp en hand och

  skäms!

  Om man är så lättpåverkad tycker jag att det är dags att ställa sig frågan:

  Är det här första gången, eller fyrtiofjärde som jag litar blint på s.k auktoriteter – och har jag någon aning om i vilken omfattning min blinda tillit i vissa fall kan komma att kosta både i pengar och liv?

 2. @Sara G:

  Jag behöver inte sitta och vifta. Jag bodde då i Tungelsta som ligger 3-4 km fågelvägen från Hårsfjärden och både hörde och kände detonationerna från sjunkbomber. Men det fanns folk som trodde att det var ryssar inne i Hårsfjärden. Problemet med det är bara att det är svårnavigerat där och iom att det är (var) en av landets största marinbaser så var miljön definitivt olämplig. Men militären satte upp ubåtsnät i vartenda dike praktiskt taget, helt hysteriskt…

 3. Vi matas ju med samma sagor om terrorister nu. Nu är det inte militären som skapar hysteri för att få extra pengar, i stället är det SÄPO och diverse andra hemliga myndigheter om hittar nya hot i grumligt vatten.

 4. Å andra sidan har säkert svenskt vatten och luftrum kränkts otaligt antal andra ggr – någonstans måste man ju dumpa sjunkbomberna :)

  Bildt hade ju å andra sidan rätt när han bestämt hävdade att experterna sagt att det inte var minkar – det var det ju inte :)

  /K

 5. Tja, nåt skulle de väl ha att göra..?

  Allvarligt talat, hela den här historien är totalt absurd. Precis som hallänningen, svensken, européen (och tyvärr utrikesministern) Bildt.

 6. Tja … Inte alla trodde på Ulf Adelsohn, med kompani, när han i direktsändning sade att: ”det kryllar av ryska U-båtar i svenska vatten”!

  Jag skaffade mig min första större fritidsbåt (riggad träsnipa) vid den aktuella tiden och jag mer eller mindre bodde i den södra skärgården och alla, alla talade om detta. Jag vill minas att inte en enda av alla dessa fritidsbåtägare som jag stötte på trodde på talet om ryska U-båtar. Varför?
  Hur många svenska ögon tror ni spanade dag och natt vid den aktuella tiden, vid sidan av militärens? Kanske att Stockholm vid tillfället hade MINST ca halv miljon fritidsbåtar med minst två personer per båt! En eller flera ryska instängd U-båtar (ala 80-tal) måste förr eller senare upp och hämta syre, för att inte tala om mat, dieselolja osv, samt inte minst göra sig av med allt avfall som borde staplats sig rum dem! Inte kunde alla dessa föråldrigade ryska U-båtar ligga och trycka på botten mer än några veckor sträck eller så! Någon borde ju ha tagit ett foto eller så när så skedde! Men NIX.

  Så talet om at det ”kryllade” var naturligtvis bara moderat propaganda, för att rikta fokus mot en yttre fiende. De utländska U-båtar som fanns i våra vatten var väl Natos – i neutrala Sverige!

 7. @nature:

  Ja och varenda båtfarare vet att sjökorten inte är att lita på. Inne i Hårsfjärden finns det icke utmärkta grund… Bara så att… :)

 8. He he …Dåliga sjökort var väl den svenska marinen starkaste försvar ; -)

  Tänk er den ryska armadan som skall invadera Stockholm och de kör totalt fast! Då får de allt snällt be närmsta båtklubb om hjälp med bogseringen, olja samt förnödenheter.

 9. Det här är ju inget unikt för den svenska militären. Dem amerikanska militären har ju haft liknande incidenter. Men eftersom de inte kunde skylla på fientliga nationer, så fick besökare från rymden skulden där!

 10. Jinge: Har du läst Ola Tunanders bok Hårsfjärden? Den är ju rena dynamiten, men verkar inte finnas på svenska längre – bara engelska.

 11. Herre gud!
  Ursäkta mej men Ola Tunanders artikeln verka lite stolig! Skulle USA offra sin egen personal, och U-båtar, för att påverka Svenska befolkningens uppfattning om dåvarande Sovgetunionen? Jag menar varför då? Den svenska regeringen, oberoende partifärg, har väl alltid varit västvänlig under sin skenbara alliansfrihet och neutralitet. Visst fanns det NATO U-båtar här, med den svenska militären samt politikers goda vilja förståss!
  Och bevisen för detta? Var finns dem?
  Nej, mycket tror jag men d0etta låter aningen för tramsigt!

  Jag gjorde själv lumpen på Gotland från 82 till 83! Nu var försvarsviljan tämligen mycket låg där jag var i och för sig. Vi var mer än villiga att ge bort Gotland till ryssen! Men det hängde nog samman med unga rekryters första chock av att ha blivit berövad sina annars så självklara demokratiska rättigheter, associerat till den fula Gotländska dialekten som befälen röt på; för att inte tala om alla dessa psykiskt instabila och alkoholiserade samt olämpliga befäl som då var tämligen vanliga på P18 på Gotland.

  Är detta sant så måste CIA helt missförstått den svenska folkviljan? Vi har varit i krig med Rysslans inte mindre än 5 gånger. Var tror ni att Skärgården fått alla sina fantasifulla namn ifrån? Rysskräck säger jag! Här behövs inte propaganda föra att hetsa mot Sovget inte! I vart fall inte efter att U137 grundstötte.

 12. @nature:

  Själv pansarskytteslusk från P18. Ryckte in ngn av de första dagarna i januari. På lyckan hade vi säkert kunnat skramla ihop en bra slant för att någon skulle dra ur pluggen på den där ön… :)

 13. Ubåtsjakten var väl egentligen bara ett sätt för försvaret att få mer pengar, men sedan måste jag säga att ryssarnas sjökort över östersjön är bra mycket bättre än svenskarnas… Precis som efter 2:a världskriget då engelsmännen märkte att tyskarnas kartor och sjökort var bra mycket bättre än deras egna.
  :)