FY FAN AFTONBLADET!


Aftonbladet gör i dag ett pressetiskt bottennapp av gigantiskt format.

Den 13-åriga flicka som våldtogs, blev knivskuren men överlevde får träda fram med namn och bild i tidningen idag. ”- Hon själv och hennes familj vill det” hävdar Aftonbladet..

Att brottsoffer inte har möjlighet att överblicka konsekvenserna av en sådan publicering vet varenda journalist och tidningsutgivare. Det har de fått lära sig på journalisthögskolan och sådant diskuteras i alla sammanhang där journalister träffas.

Att hennes identitet är känd bland kamraterna är en sak, men motivet till att publicera bilden omaskerad med hennes namn på tidningens löpsedel och förstasida är inget annat än kommersiell.

Att flickan redan utan detta har märkts för livet av denna tragedi är tillräckligt utan att landets största tidning ska basunera ut hennes berättelse plus namn och bild.

T.o.m. Expressen avstod från att visa bild och nämna namn..

Flickan är 13 (tretton) år!

Hur KAN Aftonbladet bete sig så??

(Jag har satt lapp framför hennes ögon och namn..)

Andra bloggar om: , , , , , ,

Uppdatering: Jag vände mig till PO med en anmälan om detta flagranta brott men fick svar av Olle Stenholm som förkarade att det enbart var anhöriga som kan anmäla denna form av brott mot god pressetik..

[tags]politik, Aftonbladet, flickmord, pressetik, sensationslystnad, kommersialism, mediekritik[/tags]


28 svar till “FY FAN AFTONBLADET!”

 1. Som tur är så har man inte publicerat namn + bild på nätupplagan. Jag tycker det är katastrof. Det räcker med det hon redan blivit utsatt för. Möjligt är att de- familjen + hon gett sitt tillstånd, men AB borde ha avböjt iaf! Usch!

 2. Det verkar som nätredaktionen har mer vett i skallen eftersom de inte publicerar bild och namn. Men vad spelar det för roll nu när skadan redan är skedd.

 3. Håller med Chi, de borde ha avböjt. Vill hon prata av sig vore nog en psykolog bättre. Att föräldrarna inte kräver att media låter henne vara i fred är helt ofattbart.

 4. Jag skäms. Min dotter är 12 år nu och jag skulle A L D R I G medverka till att hon hamnade på förstasidan i landers största tidning i en sådan situation som denna. Hellre fick de släpa ut mig på gräsmattan och skjuta mig. Hon kan inte, inte jag heller, veta i förväg hur vi reagerar på chock. Men kvällstidningarna borde begripa just det ovh avstå. När börjar hennes kompisar skämta med henne? I morgon? Om en vecka? Om ett par månader? Hur kommer skämten att låta då? Nu har jag köpt mitt sista exemplar av Aftonbladet!!!!!!

 5. Detta visar väl hyene-mentaliteten som råder bland kvällstidningar.
  Att sedan flickans föräldrar inte har bättre omdöme är bara att beklaga!

 6. Håller med, fullständigt undermåligt sätt att utnyttja människor i chock
  Det var som när Expressen slog upp en stor intervju med mamman till två barn som just klämts ihjäl av sopbilen när de lekte i en papperscontainer, ”jamen hon sa ju ja…”

 7. Hej!

  Jag har arbetat som journalist i många år och arbetar idag på en av landets största redaktioner. Jag väljer av den anledningen att yttra mig anonymt.

  Aftonbladet har brutit mot det som kallas ”god publicistisk sed” eftersom ingen person i chocktillstånd är kapabel att bedöma konsekvenserna av publicering av namn och bild. I det här fallet gäller det även barnets anhöriga.

  Det vore önskvärt om detta anmäldes till PO.

 8. Hej alla!

  Som jag nämnt i min uppdatering så kan Olle Stenholm (PO) inte göra något om han inte får en anmälan från de närmast anhöriga. Mordoffrets mamma ligger på sjukhus och hennes styvfar är häktad för mord. Hennes biologiska far har – ännu ej – anmält och det kan bero på att han just mist sin dotter, eller hur?

  Flickan på Aftonbladets bild, som oxo är namngiven, har medgivit publicering vilket hennes föräldrar inte motsatt sig. Det betyder rimligen att det tar några dagar innan de inser vilket misstag de gjort.

  En fråga reser sig omedelbart hos mig: Jag själv, som konsument av medias rapporter, har verkligen inte jag någon möjlighet att uttrycka min kritik och få mediernas agerande prövat?

  Måste varenda människa ha en blogg för att kunna torgföra sin kritik?

  Är det troligt att Aftonbladet tar in en kritisk debattartikel om du/vi/jag skriver en sådan?

 9. Du menar den privata domstolen pressombudsmannen, som har kontor i Pressens hus på våningen mellan branschorganisationen Tidningsutgivarna och TT (Tidningarnas Telegrambyrå)? Som till största delen betalas av den tidigare nämnda branschorganisationen? Som hemligstämplar alla ärenden som inte behandlas vidare?

 10. Det man undrar är hur tidnigen har agerat i när de pratat med flickan och familjen. Ifall de varit drivande och klargjort vad som en sådan här ”naken” publicering medför.

  Jag har ingen aning och förmodligen inte familjen heller.

 11. Wiki: ”Pressombudsmannen, egentligen allmänhetens pressombudsman”

  Allmänhetens? :-)

 12. Det här kär rätt skrämmande. Kommer få bära med sig detta resten av livet. Vi vet alla hur lätt det är nu för tiden att slå på gamla artiklar över nätet. Det är inte säkert hon vill att hennes framtida arbetskamrater, lärare och arbetsgivare ska veta vad hon har blivit utsatt för som tonåring.

 13. Motbjudande. Men samtidigt, om nu flickans familj och flickan själv VILL träda fram med namn och bild, ska aftonbladet då vägra och censurera bort?

  Men varför en jättebild? Med flickan ensam?

  Undrar om flickan och flickans familj inser att hon, hennes berättelse och namn numera är i ”allmänhetens” domän och att hon, och alla andra i världen, om 10 år kommer kunna läsa om sig själv i mediearkiven om hur hon blev våldtagen och nästan ihjälhuggen av bäste vännens styvpappa.

  Vidrigt.

  Samtidigt typiskt för Aftonbladet, sveriges snaskigaste tidning. Vägra stödja den ekonomiskt; köp inte pappersupplagan, surfa med annonser och flash-trams avstängt på deras hemsida och utan kakor påslagna så attraktiosnvärdet för annonsörerna minskar.

 14. #20 Marie! Det handlar inte om vilket som är värst. Det handlar om pressetik. Dessutom anser inte jag att en 13-åring i något sammanhang är tillåtet byte för vare sig våldtäktsmän eller kvällstidningsförsäljare.

 15. Jag har beslutat att inte längre läsa Aftonbladet. Har du bestämt dig för att göra samma sak använd gärna loggan som du kan hitta på min blogg.

 16. Ja, Aftonbladet har gjort en dundertabbe den här gången..

  Här är ett klipp från ett mail jag skickade till Aftonbladets nyhetschef igår (…har ännu ej fått svar):

  ”Hej Lena!

  Jag pratade med dig i telefon tidigare idag med anledning av rubriken i detta mail.

  Tänkte bara tipsa om en blogg där folk har yttrat åsikter om publiceringen av namn och bild på den drabbade flickan i Tungelsta:

  http://www.jinge.se/index.php/allmnt/fy-fan-aftonbladet.htm#comments

  En sak du sade som jag blev fundersam över, var att du hävdade att dom (familjen som gått med på publiceringen) inte ville att flickan skulle ses som ett offer.

  Så hon är alltså inte ett brottsoffer????

  Hon och hennes familj är inte i chocktillstånd (liksom hela samhällena Västerhaninge/Tungelsta, där även jag bor)???

  Jag tycker Ni ska be om ursäkt i morgondagens tidning, och hänvisa till att även Ni befann Er i chock. Sen anser jag vidare att Ni borde uppmuntra familjen att göra en anmälan till Olle Stenholm (PO).

  Mvh/ Joakim”

 17. Ett sätt att klämma åt Aftonbladet är att kontakta alla som annonserar i tidningen och få dom att bojkotta annonsering i AB

 18. TOMTEN: Det tillhör också god publicistisk sed att ta ansvar för människor som just i dessa situationer kanske inte inser vidden av att gå ut med namn och bild. Detta är ALLA journalister väl medvetna om. Definitivt alla nyhetschefer och chefredaktörer.

  Det är väldigt naturligt efter ett trauma som detta att vilja berätta, för att få ”vittnen” som ett slags terapi. Det är mycket svårt att i situationen bedömma vad det faktistk betyder att namn och bild visats för miljoner människor.

  Det ansvaret ligger på den ansvarige utgivaren i första hand.

  Dessutom vet vi ju hur det ofta går till, det är inte alltid frågan om att familjen VILL gå ut, snarare att man till slut inte MOTSATT sig publicering. Efter den enorma pressen som famijen måste haft, är det lätt att ge efter när AB ringer för 100 gången och säger: ”lyssna här vi kommer att köra den här grejen ändå, är det inte bättre att ni för berätta er egen sida av historien.”

  Sedan blir rubriken, ”XXXX berättar med med egna ord…” och ”familjen har VALT att gå ut…”

  Smaklöst av AB!

 19. I dagarna prånglar AB ut mängder av Sverige-faggor, gummi händer och annat blågult inför VM (självklart märkt med lite rosa och AB-loggan). Vägra att använda dessa, ifrågasätt alla vänner och bekanta du ser med prylarna och håll kritiken levande. Folk skall skämmas för att de köper AB och de skall skämmas lika mycket om de bär reklam för tidningen. Allra mest ska förstås Anders Gerdin och alla som jobbar på Aftonbladet skämmas!