Fult av Dagens Nyheter!


Idag skäms säkerligen många av Dagens Nyheters fotografer, bildredaktörer och andra av tidningens foto- och bildmedarbetare.

DN anordnade en bildtävling om bästa sommarbild, och en person som heter Pablo Demierre vann med en innovativ bildvinkel på tre solande tjejer. Sammanlagt fick DN in en större mängd bilder och gjorde ett bildspel av de bästa omfattande 52 olika bilder. Vinnarbilden har varit i topp på tidningens hemsida i två dygn och förekommer givetvis i artikeln och i papperstidningen

Hade Dagens Nyheter betalat normalt bildarvode för dessa femtiotvå bilder hade det kostat tidningen någonstans mellan femtio och sextio tusen. Nu fick man läsarna att ställa upp istället, och deras belöning är givetvis – äran.

Vill man ordna en tävling som denna så kan jag ha viss förståelse för att man inte vill betala för varje bild man använder, om inte annat så av administrativa skäl. Men givetvis bör man avsätta en rejäl del av den kostnad man skulle ha haft i form av priser till de fotografer som lyckades bäst. Läsvärdet DN uppnår med en sådan tävling är nämligen högst betydande.

Men priset som Pablo Demierre har att se fram emot är en – bok gjord av en DN-fotograf, värde några hundralappar…

Dagens Nyheters bildtävling med alla 52 bilderna

Andra bloggar om: , , , , , [tags]Pablo Demierre, Dagens Nyheter, Mediekritik, Läsarbild, Foto, Fototävling[/tags]


14 svar till “Fult av Dagens Nyheter!”

 1. Ja, kan inte annat än att hålla med. Hade inte skadat med lite prispengar. Jaja, inte ofta jag vinner så äran får väl duga denna gång. /p

 2. Ja det är den stora blåsningen – läsarmedverkan…

  Hade de delat ut 25 papp till de fem först placerade hade det känts mer ok..

 3. Flickvännen till höger, hennes mamma till vänster, och lillasyrran i mitten?

 4. Kul! :-)

  jag tänkte på precis samma sak när jag såg bilden.

  Det fanns med 7-8 bilder som de visade, de andra 45 var ”kort”.

 5. Och alla inskickade bilder taggas upp som ”kan användas gratis – woohoo!” när de läggs i tidningens bildbank, eller hur?

  Senast jag engagerade mig i en sån här tävling var jag tvungen att ge min fulla tillåtelse för tävlingsarrangören och alla dess samarbetspartners att använda mina bilder precis hur de vill – inklusive för kommersiella syften.

  Min följdfråga blir: Vad anser yrkesfotograferna om det här? I musikbranschen är ju gratis musik ett hot mot den kommersiella musiken (enligt branschen). Är gratis bilder ett hot mot de kommersiella bilderna?

 6. Synd, hoppades på att du skulle ha rätt och att jag bara hade missat det i tidningen. Kom inte med i papperstidninge =( Hade varit ett fint minne. /p

 7. SVD svarar med tävling om bästa ”flakbilden”, man kan vinna en mobil. Det står inget om vad de tänker göra med bilderna, eller vilka villkor som gäller.

 8. Men, aftonblaskan kör väl samma stil? så fort något händer i världen så man man MMSa in sina bilder.