Frige Mijailo Mijailovic nu!


Idag har media fyllts av information om att Mijailo Mijailovic enligt jurister inte kan dömas till fängelse eftersom han 1) var sjuk då han mördade Anna Lindh 2) inte är sjuk idag.

”Om ett brott begås under en allvarlig psykisk störning kan inte gärningsmannen dömas till fängelse. Men är gärningsmannen frisk när domen faller, så kan han inte heller dömas till vård. I stället återstår alternativen villkorlig dom eller skyddstillsyn. Mijailo Mijailovic kan alltså slippa straff, även om rätten anser honom skyldig. – Detta är ingen lagmiss. Tvärtom är det en grundläggande princip att en person inte ska dömas till fängelse om han led av en allvarlig psykisk störning när gärningen utfördes, säger Madeleine Leijonhufvud.”

Läs i Svd!

”Leif GW Persson, kriminolog och professor vid Polishögskolan i Stockholm, menar att sannolikheten för att Mijailovic döms till villkorlig dom eller skyddstillsyn är lika med noll, trots att de jurisdiska möjligheterna finns. – Ingen domstol i det här landet skulle ha kurage nog. De skulle inte klara det hallå som skulle bli.”

Men jaha..? Då är det väl bara att ge honom skyddstillsyn med föreskrift om att underkasta sig regelbunden kontakt med en psykiater. Är det så lagen är skriven så ska den givetvis följas. Att Leif GW säger, ”Ingen domstol i landet skulle ha kurage nog” är ju skandal i så fall.

Högsta domstolen SKA följa lagen och inte vara någon politisk domstol..

Det kommer inte att ske, och det är tur det. Men det är illa om landets högsta domstol ska VRÄNGA lagen… :-(


6 svar till “Frige Mijailo Mijailovic nu!”

 1. Ja just det. Antingen skall de väl följa lagen, i annat fall får de väl ändra lagen så att den inte behöver vrängas.

 2. Ja säger lagen det så är det ju det som gäller. Men då lär han behöva dra till jugoslavien annars blir han säkert avrättad.

 3. Jo. Det blir en lite lustig situation om Högsta domstolen inte följer lagen. Men som jag fattar det kan de bedöma att han inte var tillräckligt tokig när han mördade henne, och isf kommer de ju undan och kan döma till livstid..

 4. Det här med brott och straff tycker jag är mycket svårt.
  Och när det gäller bedömningen om vem är sjuk eller straffansvarig så blir jag ännu mera kluven.
  På något sätt tycker jag att mentalvården fortfarande befinner sig i ett slags vaccum, det är så subjektivt hur man bedömer. Hur sätter man dioagnoserna?
  I dag läste jag att arton eller om det var tjugotvå fångar med utvecklingsstörning var internerade. Det är skrämmande!

 5. De följde väl inte lagen bokstavligt när det gällde Flink? Han bedömdes vara psykotisk under dådet, men sedan frisk – men det blev livstids fängelse.

  Annica

 6. Fru Tiger tog som vanligt ordet ur munnen på mig. SVT,s mediaadvokat Per ”någonting” förklarade att saken redan var avgjord, Thomas Flink var sjuk under dådet, (fem ihjälskjutna människor), var sedan frisk, blev dömd till livstid. Ibland så måste sunda förnuftet segra över teknaliteter, tänk er att Flink eller M.M. går fria på denna teknalitet, de var sjuka under dådet och sedan friska vid rättegången, går fria, sedan efter några månader insjuknar de igen, (faktiskt ett troligt scenario, grav psykisk sjukdom går bara inte över av sig själv, ligger latent kvar), dödar återigen någon eller några människor, vad står vi då? Naturligtvis bör lagstiftningen ändras snarast, underbetyg att det inte redan är gjort.