Frankrike: Kris i Front National, impopulär Macron och populär Melenchon

Tre timmar efter det att detta inlägg postats (tidsinställt igår kväll) ser jag nyss på TV i Frankrike kl 08.30 att Nationella Frontens andreman Florian Philippot avgår! Marine Le Pen har varit ganska osynlig senaste veckorna, har varit borta från nationalförsamlingen, med ryggproblem som angiven orsak. Kanske inte bara det. Det handlar om oenighet om Frant Nationals linje. Och Philippot slogs ut i valet till nationalförsamlingen. Le Monde
Philippot IIPhilippot
Philippot har varit en tydlig förespråkare för att Frankrike bör lämna euron, något som enligt Guardian var till nackdel för Front National i valen i våras. Guardian
Detta kommer sannolikt att än mer öka stödet för Melenchon, då en del av Front Nationals väljare har ”vänsteråsikter” i vissa frågor.

Den 22/9 ska LREM anta den nya impopulära arbetslagen via majoritetsbeslut i parlamentet.

I demokratisk ordning kommer lagen att antas av nationalförsamlingen 22/9, trots de stora protesterna, skriver franska tidningar. Av främst det parti som fick 16 % av rösterna vid valet. Säger också något om demokratin i Frankrike

Protester mot Macrons arbetarfientliga lag Det lär inte höja president Macrons låga opinionssiffror. Enligt en opinionsundersökning från 13-14/9 (de stora protesterna skedde 12/9) Barométre Odoxa tycker nu 56 % av fransmännen att Macron är en dålig president, 4 månader efter presidentvalet. Medan Hollande var mindre impopulär vid motsvarande period, endast förklarad som ”dålig president” av 54 % av väljarna. (Skillnaden behöver inte vara statistiskt signifikant.) Premiärminister d’Edouard Philippe ansågs ha gjort en dålig insats av 53 %, hos 64 % av Vänstern och hos 35 % av Högern.
Macron
Mest populär med stöd på (bara) 43 % var Nicolas Hulot, populär TV-man med naturprogram, som hade 53 % i juli. Han erbjöds miljöministerposten av presidenten Chirac 2002, av presidenten Sarkozy 2007 och av presidenten Hollande 2016. Till sist tackade han ja till presidenten Macron 2017. Han har länge varit en av Frankrikes mest omtyckta personer. På andra plats kom Melencon med 32 %, samma som i juli, därefter utrikesministern Le Drain (länge framträdande medlem i Socialistpartiet PS) och på en delad 4:de plats kom Marine Le Pen och socialistpartiets Benoit Hamon med 24 %, snäppet före Paris populära borgmästare Anne Hidalgo, som just firat att Paris får sommar-OS 2024 och Francois Bayrou, partner till Macron och fram till nyligen regeringsmedlem.

Melencon är populärast inom vänstern med stöd av 68 % där. För första gången, brukar annars vara en medlem av PS. Han är den ledande inom oppositionen enligt undersökningen.

Undersökningen visar att Melenchons vänsterparti La France Insoumise är det parti som ökat mest efter valet. (Inga siffror ges).

Melenchon FI

Kommentar: Många fransmän har snabbt genomskådat Macron i olika avseenden. Man vänder sig nu till Vänstern, inte till Front National. Jag tycker att detta är bra. Och förväntar mig en fortsatt utveckling i den riktningen.

Jag skrev genast efter valet 18/6

Macron har ett program. Om jag förstått rätt innebär det bland annat att:
* Globaliseringen och imperialismen stärks
* Frankrikes nationella självständighet försvagas
* Ojämlikheten fortsätter att öka
* Arbetslösheten minskar inte, bl.a. då 100 000 statliga jobb försvinner
* USA får en pålitlig bundsförvant i det brutala folkrättsvidriga kriget i bl.a. Syrien.
* Den fransk militära närvaron i Afrika fortsätter och kan öka.
* För­mögenhetskatten ersätts med en ny fastighetsskatt som sannolikt gynnar de välbeställda.
* Företagsskatten sänks:
* EU förstärks och demokratin försvagas. Över 2/3 av beslut i nationella parlament beror på EU-beslut och riktlinjer.
* Frihandeln förstärks och demokratin försvagas a la TTIP.
* Invandringen ökar liksom de etniska motsättningarna.
* Hetsen mot och demoniseringen av Ryssland ökar.
* Detta bidrar till ökad risk för krig i Europa.

Tyvärr talar inget för att bedömningen varit felaktig.

i Andra om: , , ,, , Melenchon, , , , , ,

  2 comments for “Frankrike: Kris i Front National, impopulär Macron och populär Melenchon

  1. arbetarklass
    21 september, 2017 at 12:58

    Bra. Det finns all anledning att följa utvecklingen i Frankrike. På något sett känns den vägledande för resten av Västeuropa och särskilt då vad gäller medelklassens politiska strömningar åt vilket håll de går.

  2. Anders Persson
    21 september, 2017 at 12:58

    Det var roligt att läsa att ”Monsieur Hulot” https://sv.wikipedia.org/wiki/Monsieur_Hulot fortfarande är populär ;-)

Comments are closed.