Frankrike – Europas nya polisstat?


DN skrev 6/5 (något avkortat av mig) ”Franska säkerhetstjänster ska få kraftigt utökade möjligheter till olika former av avlyssning för att bekämpa terrorister. Efter en hätsk debatt antogs lagpaketet av en bred majoritet i parlamentet. (A Romelsjö: 438 röstade för den nya lagen, 86 emot medan 42 avstod). Lagförslaget går nu till senaten som väntas anta det. Med oss vid makten behöver ni inte vara oroliga, sa Bruno Le Roux, socialisternas gruppchef i parlamentet. Underförstått ville han säga att det finns anledning att vara orolig om extremhögern tar makten i Frankrike 2017. Den nya lag som den franska Nationalförsamlingen röstade igenom på tisdagen har av motståndarna beskrivits som en fransk Patriot act, med hänvisning till de tuffa lagar som USA röstade genom efter 11 september 2001. Just det har regeringen gjort sitt bästa att ta avstånd ifrån. Charlieattentaten i januari har höjt ribban för debatten om intrång i den privata sfären. Om högern hade föreslagit en fjärdedel av det här lagpaketet så hade vi hört ett ramaskri från vänstern, sa den konservative parlamentarikern Lionel Tardy.”

Problemet, enligt kritikerna, är att ingen av Frankrikes terrorist­domare fungerar som bromskloss för tillstånd till avlyssning. ”Tvärtom så får premiärministern – med stöd av en kommission – mycket större möjligheter att fatta beslut om buggning av misstänkta personer och även av personer i deras omgivning. Säkerhetstjänsten ska också lättare få använda sig av ny utrustning som falska basstationer, IMSI-cathers, som kan dammsuga mobil­telefoner inom en radie av flera hundra ­meter. Dessutom får säkerhetstjänsten använda sig av program för mass­avlyssning av internettrafik. Om någon till exempel söker på flera suspekta ord så pejlas surfaren in av systemet. Även riggandet av spion­kameror i hem, bilar och fängelseceller underlättas.”
I sin blogg påpekade Pål Steigan 6/5 att ”Deutsche Wirtschafts Nachrichten” skriver ”Slutet på friheten. Polisstaten på väg tillbaka i Europa.”

58073654-600x408

Eva Joly, f.d. anti-korruptionsåklagare och en känd talesperson för ”De gröna” sade att fokus i lagen om mass insamling av data och elektronisk övervakning var ”kostsam, ineffektiv, vilket skapar ett övervakningssamhälle”.

Läsarkommentarer i de franska tidningarna talar för sig själva. Till exempel skrev en kommentator i Le Figaro att den franska modellen nu innebär att myndigheterna insisterar på att man inte längre har medborgarnas rättigheter att skydda, men att regeringen vill skydda medborgarna.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten” skriver att ”Det franska lagförslaget presenterar en möjlig modell för EU. Även fast jämförbara radikala lagförslag inte finns i någon annan stat, så kan det förväntas att andra stater kommer att anlita den franska modellen.

Pål Steigan skrev i blogginlägget ”Frankrike: – Fra Charlie Hebdo til «Storebror ser deg»” ”Etter drapene på redaksjonen i Charlie Hebdo demonstrerte tre millioner mennesker i Paris mot terroren og for ytringsfrihet. Nå innfører Frankrike en av de mest invaderende sikkerhetslovene i Europa. Overvåkingsagenter kan fra nå av, uten rettslig kjennelse, gå inn på eposten til enhver borger, avlytte telefonene til hvem som helst og til og med ta seg inn i private hjem for å montere overvåkingsutstyr. Statsminister Manuel Valls begrunnet loven med å vise til angrepet på Charlie Hebdo. Han påsto at dette likevel ikke er Frankrikes Patriot Act, men mange demokratiforkjempere ser det annerledes. Nils Muiznieks, som er leder for Council of Europe’s human rights, sier at dette setter franske borgeres ytringsfrihet i fare, og Privacy International sier at dette bringer Frankrike på linje med Storbritannia, som har den mest invaderende masseovervåkinga i Europa.”

Ja, vart är vi på väg? Hur kommer lagen att tillämpas om vi får en stark radikal vänsterrörelse?
Vi påminner om blogginlägget 18/2 ”NSA har infekterat din hårddisk”

NSA -datastölder 0115-for-webNSA-720_size

i Andra om: , ,, , , , , ,

DN 6/5Deutsche Wirtschafts Nachrichten Pål Steigan 6/5 Pc för alla Glenn Greenwald/a> Fox-intervju av Greenwald DN 11/3Christian Engström Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg


Ett svar till “Frankrike – Europas nya polisstat?”

  1. I Sverige är vi redan där, lagligt eller ej. FRA bedriver avancerad avlyssning av medborgarna åt…..ja åt vem? EXPO och Researchgruppen hackar e-mail och kartlägger regimmotståndare. Kreditbolaget Bisnode hjälper till med kartläggning av regimmotståndares finanser. Media extraknäcker som spioner åt makthavarna. Ryssland utmålas som en aggressiv fascist-stat fastän EU och NATO står för provokationer och startar krig i när och fjärran. De som har andra åsikter än svenska regeringen mister sina jobb och blir uteslutna ur fackförbunden och ibland uthängda i media. IS-mördare hyllas som hjältar i Sverige. Mona Sahlin säger: ’Sluta tjafsa om gräddfiler! IS-krigarna ska inte stigmatiseras i Sverige!’
    Säpo, denna cirkusliknande organisation, vad gör den? Lusläser bloggar, såsom denna och andra och kartlägger svenskars åsikter.
    Frankrike går bara ut och säger det lite mera öppet nu.