FRA och den militära underrättelsetjänsten


Nästan dagligen kan vi läsa i media om hur FRA ska spana på internettrafik till och från Sverige. FRA hävdar att man inte ska spana på trafik som bara går internt inom landet.


Det är ett löfte
som de givetvis inte kommer att hålla, och det av flera skäl. Det första är givetvis att även om internettrafik sker mellan olika punkter inom landet så är det troligt att den tar både en och två avstickare utanför landets gränser under det att den genomförs. Nyligen såg vi dessutom exempel på hur e-post till Sveriges Radio administrerades i England, ett land som definitivt är utrikes.

Det andra, och kanske det viktigaste skälet är att landets militära underrättelsetjänst alltid har spionerat på svenska medborgare. Det är bara att gå tillbaka till den gamla IB-affären för dem som inte tror mig. Det visade sig att IB haft sina smutsiga fingrar inblandade i många olika verksamheter som gick ut på att spionera på svenskar – i Sverige.

Den modernare varianten av militära spioner arbetar i en verksamhet som kallas MUST. Ordet har vare sig med påsk eller med jul att göra utan är en förkortning av Militära underrättelse-
tjänsten helt enkelt. För några år sedan var de inblandade i en spionaffär som valsade runt främst i kvällspressen.

Man spionerade på ett gäng nazister och lyckades på något sätt hämta ut ett paket som var ställt till dessa. Nu hade nazisterna misstänkt att någon spionerade på dem så de ordnade en fälla. De grep själva en man på Klara kyrkogård då han höll på att öppna det paketet som var ställt till nazisterna. Polis tillkallades och mannen togs omhand av polisen. När han kom upp till polisstationen på Kungsholmen tog han upp sin legitimation från Militära underrättelsetjänsten
– och släpptes. Och på den vägen är han fortfarande.

FRA var sysselsatta med spionage huvud-
sakligen riktat mot Warszawapaktsländerna under den period som kallades för ”det kalla kriget”. När Sovjetunionen föll samman så behövdes inte längre FRA och åren fram till 9/11 gick på tomgång. Men när skyskraporna föll så insåg ledningen direkt att man skulle bygga upp en spionorganisation av samma modell som Echelon och det har man sysslat med sedan dess.


Så när FRA säger att de inte ska spionera på svenskar så är det bäst att ha klart för sig att FRA kommer att spionera på allt som de har möjlighet att bevaka. Och det handlar om en sofistikerad bevakning med hjälp av den senaste tekniken, och som vanligt får de all hjälp från USA. Det betyder givetvis att informationsutbytet kommer att vara hundraprocentigt mellan FRA och de amerikanska underrättelseorganen.

Men det betyder inte att de besök man kan se på Creeper.com ska tolkas som spionage på enskilda svenskar. Vare sig FRA eller Säkerhetspolisen använder sig av IP-adresser som går att plocka fram av vem som helst. Om t.ex. Säpo skulle kolla hemsidor och deras kommentarer, så kan man räkna med att de använder fullständigt neutrala IP-adresser som Telias eller Bredbandsbolagets.

Dessa IP-nummer vore givetvis de mest intressanta att kontrollera, men det kan vi nog glömma bort. Storebror har redan ett ordentligt försprång och det som fattas nu är det slutgiltiga klartecknet från regeringen. Och det har de redan fått fast det inte är officiellt än…

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]FRA, Säpo, MUST, Militär underrättelsetjänst, Echelon, NSA, USA, Politik[/tags]


5 svar till “FRA och den militära underrättelsetjänsten”

 1. Det är klart att de spionerar på svenskar. Vad skulle de annars göra?

 2. Är det spioneri om SÄPO/FRA/MUST/whatever går in och läser vad folk skriver på t.ex. jinge.se? När man skriver här så uttrycker man ju sig i ett öppet forum som alla har rätt att läsa och som du t.o.m. VILL att så många som möjligt ska läsa. Informationsinhämtning från öppna källor är väl knappast spioneri?

  (Hej SÄPO, förresten! :-) )

 3. Ja, att tala om landsgränserna när det gäller internet är rätt löjligt. Det är hur vanligt som helst med webhotell, e-postkonton etc. på servrar som ligger utanför landets gränser.

  Och om man som terrorist eller landsförrädare vill undvika att FRA & Co ska läsa ens kommunikation så är det hur enkelt som helst att hindra dem. Slumpa fram en miljard siffror och bränn på en DVD-skiva och be din terroristkompis ta den med sig till valfritt Alqaida-land. Sen är det bara numrera alfabetet och därefter ta ta en siffra i taget från skivan och lägga tlll det du vill skriva. Exempel, om A = 1, B = 2, C= 3….

  B + siffra 1 = 7521
  O + siffra 2 = 62713
  M + siffra 3 = 26234
  B + siffra 4 = 12728
  A + siffra 5 = 4711

  Din terroristkompis tar emot siffrorna och drar ifrån sifra 1, siffra 2 osv. och får fram BOMBA. Engångskoder kan inte knäckas.

 4. Nejdå Pontus, det är vanligt underrättelsearbete, om ens det. Informationsinsamling.

  Men sådant sker automatiskt utan mänsklig hand. Men FRA vill inte bara veta VAD som skrivs utan även VEM som skriver. Så de tappar trafiken på IP-nummer och hela midevitten. Och där någonstans så börjar det att osa katt..

  Vill de göra det enkelt för sig köper de Bloggtoppen.se av Jimmy sedan kan de luta sig bakåt och kolla varenda kotte som besöker bloggar, när och hur och VILKA bloggar de besöker.

  AFA:s hemsida, tror du inte att Säpo tappar den på vilka IP som besöker den?

  I mitt tycke korkat, men inte ur Säks perspektiv. Olika nazzegrupper? Jodå, det förutsätter jag..

 5. Man snappar upp trafiken genom s.k. bakdörrar i de routrar som förmedlar trafiken mellan de olika nätverken på Internet. Man kan själv kolla hur ens trafik går genom att öppna ett DOS-fönster på Windows och skriva tracert och sedan en adress som t.ex. http://www.dn.se.