Förvånade att Bildt får stöd?


Carl Bildt har kritiserats hårt för sina affärer i oljeindustrin med sina kopplingar till Sudan, Ryssland och ett kommande bygge av gasledning i Östersjön.

Han tjänade ett antal miljoner på optioner han inte hade rätt till och ljög och påstod att han var tvungen att ta emot dessa. Utöver det har han intressen, låt vara via fonder, i t.ex. Lockheed som är en mycket stor leverantör av de vapen som används mot irakier och även mot palestinierna. Det finns all anledning att ifrågasätta en hel del av detta samtidigt som man också måste ställa sig frågan om han verkligen kan delta i utrikespolitiska beslut utan att betraktas som jävig.

DN/TT: ”Carl Bildts första tid som utrikesminister har präglats av utbredd kritik för intressen i oljeindustrin och påstådda uppdrag från krigslobbyn i USA. Stödet i de egna leden verkar dock orubbat. Förtroendet för utrikesminister Carl Bildt (m) är stort bland ledande moderata politiker runt om i landet, visar en rundringning TT har gjort.”

Detta presenterar nu TT/SvD/DN som en nyhet. Det förvånar mig faktiskt. Att medlemmar i det moderata samlingspartiet tycker att det är helt okej att tjäna pengar på optioner och aktier kan väl knappast förvåna någon? Inte heller att Carl Bildt agerat under täcket åt Vita Huset som lobbyist, hur det nu såg ut i praktiken.

Bildt har ju redan vid sin statsministertid sprungit i Vita Huset och pratat om de ubåtskränkningar som förekom under hans statsministertid. Var han lobbyist åt USA under upptrappningen före USA:s angrepp mot Irak så kan man väl tänka sig att även ubåts-
incidenterna emanerade från Vita Huset. För visst var det underligt att ett antal fisande mörtar, eller vad nu militären hörde, lyckades samla världspressen i Hårsfjärden där genomsnittsdjupet på sin höjd är tio meter, och där det dessutom är svårnavigerat till och med för ytfartyg.

Och visst var det märkligt att en Nato-ubåt bogserades genom Öresund en vecka senare.


Har Carl Bildt agerat som en hemlig lobbyist?

Nej Carl Bildt har jag inget förtroende för. Innan han blev utrikesminister talade han vitt och brett om det felaktiga i att bojkotta Hamas och palestinierna ekonomiskt och politiskt. Sedan han blev utrikesminister har det inte hörts så mycket om den saken.

Men visst är det intressant att lyssna till funderingarna om Expressens motiv för jakten på Bildt? Själv avstår jag från att spekulera, men tankeväckande? Visst…

Länk till SvD

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Carl Bildt, Moderaterna, Högerregeringen, Hårsfjärden, Ubåtar, Irak, Krigsindustrin, Vostok Nafta, gazprom, Moral, Politik[/tags]


16 svar till “Förvånade att Bildt får stöd?”

 1. Att medlemmar i det moderata samlingspartiet tycker att det är helt okej att tjäna pengar på optioner och aktier kan väl knappast förvåna någon?

  Är det något som du tycker det är fel??

 2. En än viktigare fråga!
  Är någon förvånad över kritiken. vänsterns starkaste vapen är att vara kritiska mot makten, de klarar inte av makten själva.

  De lovade också dyrt och heligt efter valet att de skulle attackera den nya regeringen, stärkt av sitt misslyckande och att våran public service ihop med en rad rödnyanserade nyhetsbolag (varför journalister har en sådan uppviglande röd inställning kan jag inte förstå) har valt sitt offer i denna kamp..

  Vi lär nog få uppleva denna förföljelse under de kommande åren då varken SVT eller TV4 klarar av sitt uppdrag på ett mer professionellt sätt.

  Vår nutid präglas ju av \

 3. Att tjäna pengar på att undanhålla de anställda en bra lön, det är vad optionerna går ut på.
  De får arbeta arschlet av sig och bli kasserade när de inte längre är lönsamma.

 4. Det man kan hoppas på är Bildt blir en svag och intetsägande utrikesminister. Då kanske han inte hinner förstöra det iofs redan minimala fötroendekapital Sverige har kvar i 3:e världen.

 5. Egentligen är det inte märkligt med Bildt och moderaternas syn på hur DE ska tjäna på samhället. Den inställningen har de på alla politiska nivåer.
  Det intressanta är att de har en massa \

 6. Det var bara vanliga situationstecken, följade försvann. fotfolk som är toppskiktes förlängda arm och som inte har någon vinnig utan är bara nöjda med att vara med i det moderata partisystemet.

 7. Jag är MYCKET intresserad av vad du skrev för tecken där det blev ett backslash..

  Det är en bugg men jag vet inte vad som triggar den!

 8. Man bör väl ha lika mycket (eller litet) förtroende för Carl Bildt som för hans medarbetare Lars Danielsson! Danielsson fick avgå från sin post som statssekreterare pga av oklarheter och ev lögner, och samma sak borde Carl Bildt göra. Ingen av dem har kanske formellt brutit mot lagar, men det har inte handlat förtroendefullt.

 9. Jag är inte förvånad över stödet i de egna leden. Inte ett dugg. Bildts respons på all kritik är ju att minimera det, storm i ett vattenglas, och det är lätt att köpa för den som vill. Expressen dessutom lätt att raljera över.

  Men det riktig allvarliga som jag ser det är inte eventuella ekonomiska intressen. Det är själva det faktum att vår utrikeminister stödde ett krig som hittills bara orsakat kaos, ett av de mest misslyckade ingreppen i modern historia som ilt dags datum dödat 650.000 människor.

  Hittills har man inte sett någon ånger hos Bildt. En man med sådan omdöme bör inte få styra vår utrikespolitik.

 10. ”Du menar att tjäna pengar på andra människors arbete?”

  Har du blivit Marxist?

  Dom flesta sakerna du tar upp mot Bildt är ju bevisligen inte sanna. Kritiken mot Bildt kanske skulle ats mer på allvar om man höll sig till sanningen?

 11. Lennart: ”Dom flesta sakerna du tar upp mot Bildt är ju bevisligen inte sanna. Kritiken mot Bildt kanske skulle ats mer på allvar om man höll sig till sanningen?”

  Lennart! Den dag jag behöver hjälp med frågan om vad jag ska ta upp eller inte så återkommer jag till dig.

  F.ö. kommer alla uppgifter från media och jag kan personligen inte gå ed på att tidningarna har faktakollat så att allt är korrekt. Det känns dock tryggt att veta att du har gjort det eftersom du konsekvent kan påstå att det är fel.

  För övrigt verkar din fråga om jag blivit marxist eller ej rätt konstlad, tycker du inte det själv?