Förtjänar Bodström att bli hånad på nätet?


Nu vet jag att de flesta som läser min blogg delar mitt intresse för samhällsfrågor och politik, men jag repeterar gärna.

Vill du ha referenser och länkar till dessa påståenden så ska du använda sökfunktionen till höger. Skriv in ”Bodström” och tryck på ”search” så kommer du att finna ett flertal poster med länkar till de tidningsartiklar som skrivits under det senaste dryga året.

För mig personligen handlar det om de ofriheter som Bodström varit primus motor för att införa. Främst de utökade möjligheter som myndigheterna, oftast polisen, fått för att kartlägga individer som ej misstänks för brott.

Distinktionen är viktig. Grova brottslingar ska givetvis polisen ha ordentliga resurser att spana på och avlyssna. Men när den vanliga polisen och säkerhetspolisen ska få möjlighet att göra hemlig husrannsakan, och spana på folk som inte är misstänkta för brott så har man passerat alla gränser.

Nu talar man dessutom om att den militära säkerhetstjänsten (MUST) ska få användas inom landet och frågan är om det inte, på Bodströmskt sätt, redan sker i strid mot gällande lagar och bestämmelser.

Varför skriver jag ”Bodströmskt sätt”? Jo, det var så han motiverade lagändringen när det gäller hemliga husrannsakningar mot ej brottsmisstänkta personer. ”- Vi inför bara en lag som stöder de metoder som polisen redan använder”, sade han.

Till saken hör också att polisen ska få rätt att slumpmässigt avlyssna all telefontrafik, mobil som fast, i landet i ”förebyggande syfte”.

Det senast aktuella är de lagar som Thomas Bodström nu trummar igenom i EU med stöd av bland andra Tony Blair. Datalagring, e-posttrafik,

mobiltelefontrafik och hur vi surfar på nätet. För mobiltelefonin ska geografisk position kontinuerligt sparas. En lagstiftning som kommer att omfatta alla EU-medborgare.

Advokatsamfundet, Bodströms gamla förbund, protesterade kraftigt när det gäller de lagar som Bodström vill införa. Bland annat mot att polisen ska få möjlighet att ”radio-märka” enskilda personer för att lättare kunna spana på dem. Detta utan att de, nota bene, behöver vara misstänkta för brott.

Använder man ett RFID-chip så kan polisen vid en hemlig husrannsakan peta in ett sådant i fodret på en jacka, i klacken på en sko etcetera. Chipet kan vara några millimeter stort och en millimeter tjockt. Hundra sådana kan du bära omkring årligen utan att upptäcka saken. (sök på RFID för referens)

Det betyder att myndigheterna rent faktiskt kan se exakt hur du rör dig utan att du själv är medveten om det. Även när din mobiltelefon är avstängd. Man kan, vid intressanta punkter, sätta upp avläsningsutrustning som håller koll på hundratusentals personer.

Som förevändning för att minska på våra självklara fri- och rättigheter använder Bodström ”terrorismen”. Detta trots att alla kända fakta talar starkt emot att vi skulle bli föremål för någon terroristattack i Sverige.

Till stora delar anpassar man europeisk (och därmed Svensk) lagstiftning till den amerikanska ”Patriot Act” som nu mött svårigheter i den amerikanska kongressen.

Men det hindrar inte Thomas Bodström. Han vill införa detta ändå trots att massor av människor är mycket kritiska. Vi förstår nog inte vad som är bäst för oss själva, tycks han anse.

Fortsättning följer..


15 svar till “Förtjänar Bodström att bli hånad på nätet?”

 1. Telefonavlyssningar, polisanmälningar för bristande moral och etik var ska det sluta.

  Utdrag ur sociademokratisk gästboksdebatt
  ” Att jag väljer att polisanmäla Tunström är enbart att det finns regler att följa på s-info. Vill varken du eller Martin följa dom så är det upp till er. Polisen kommer ringa mig om dom går vidare med det till åklagare. Etik och moral min käre Bengt gäller”

  Vad händer med socialdemokraterna i kölvattnet på bodström

  http://bloggarna.se/webedit/ace/aa.asp?sidaid=243#dec21

  KAS

 2. Ett RFID-chip sänder inte av sig själv, det behöver utsättas för ett elektromaknetiskt fält för att bli sändande. Såvitt jag vet skulle de idag inte fungera för att i detalj spåra en människas rörelsemönster. RFID-chipet måste passera en sändare, och då ganska nära också, för att det ska kunna dektekteras.

  Är inte helt säker men vad jag läst så stämmer det så.

 3. Det är helt korrekt Marcus. Hade du sökt på RFID hade du hittat exakt information. Grejen med ett RFID-chip är att det kan göras så extremt litet att der med lätthet går att gömma precis var som helst. När det gäller sändaren så är det frekvensberoende men det går utmärkt inom några meters håll idag med den teknik som redan finns. Eftersom sändare/mottagare oxo kan göras helt minimala och dessutom kopplas ihop i WAN så kan man gott tänka sig att ”känsliga” platser utrustas maximalt och det för en låg kostnad. Trafikknutpunkter (Trängselförsökets transpondrar bygger på en liknande teknik) men dessa avläsare kan idag göras mindre än en kulspetspenna. Och i princip minteras i varenda belysningstolpe/trafikljus.

 4. KAS! Är det den där Martin Tunström i SSU som är i farten igen? Han är portad här sedan han ljugit ihop en hel härva av historier på sin blogg. Han brukar försvara Sverigedemokraterna mot mig.. :-) Ett genuint stolpskott i ordets rätta bemärkelse.. :-) Det bästa för SSU och SAP vore väl att han bytte parti..

 5. Jinge: Är du säker på det? Jag har själv aldrig uppfattat honom som en förespråkare för SD snarare så har han visat sin avsky för sådana partier en längre tid. Jag är uppriktigt sagt chockad.

 6. Amir! jag har hävdat ett flertal gånger att SD är nazianstuckna. han har frenetiskt hävdat att de inte är det, de är inte ens rasister säger han. I en sådan diskussion så förfalskade han vad jag sagt och skrivit och hittade på en lång och lögnaktig anklagelseakt på sin blogg.. Jag bemötte den men orkade inte tjafsa vidare med honom eftersom rätt många tjafsar bara för att få läsare till sina egna bloggar..
  Men jag tror nog att inläggen finns kvar. Tveksamt dock om min kommentar finns kvar eftersom jag kunde peka på faktiska och medvetna lögner från hans sida.

 7. Jinge: Det måste ha blivit ett konstigt missförstånd då Tunström förmodligen betecknar SD för kulturella rasister snarare än biologistiska sådana. Sedan går det inte heller att utesluta att partiet har några nazistuckna anhängare. Detta med Expos analys som underlag.

 8. Ja är det någon form av ”missförstånd” så ligger det inte hos mig. Jag hävdade att SD är ett nazianstucket anhang vilket Mikel Slätt på Expo oxo anser. Att somliga har slips etc…

  Att SD inte består bara av folk med dubbla anslutningar vet jag oxo. DEt finns de som ”bara” är främlingsfientliga med för övrigt kanske t.o.m. demokratiskt sinnelag.. Men jag känner oxo folk med bilder på Hitler på väggen.

  Men tramsa om Tnström ids jag inte. Jag anser inte att han är värd det faktiskt. Det är en stor djävla pellejöns!

 9. Sedan undrar jag förstås om det verkligen är Bodström som ligger på för de här kontrollagarna, även om han formellt bär ansvaret. Är han inte bara en nyttig idiot eller knähund till någon annan? Grabben är ju knappt torr bakom öronen ens.

 10. Kerstin, bra frågeställning. Utan Göran händer inget i regeringen.

  Förutom att övervakningen underlättar beskattning av innevånarna tjänar den ett mycket viktigare syfte, nämligen att skapa en atmosfär av rädsla och misstänksamhet (terror) i samhället.

  Rädsla gör att det är lättare att marknadsföra ”anti-terror”-teorin. Rädsla är oljan i maskineriet. Övervakning och anti-terrorism är på så sätt inbördes beroende av varandra.

  Tittar man på vem som har mest att tjäna på Bodströms 1984-kampanj så är det USA/Israel och eftersom Persson mer än gärna lägger upp sig för Israelerna så man behöver inte vara ett geni för att förstå varifrån ”Bodströms” idéer kommer ifrån.

 11. RFID – Släng in misstänkt märkta grejjor i mikrovågsungnen, chipen överlever inte ens en sekund.