Först Karin Forseke, sedan Urban Funered, när går Odell?


Den ständigt pågående och växande skandalen med Carnegie skvätter ner den sittande regeringen på ett mycket allvarligt sätt.


DN:
”De processer som pågår med försäljningen av de statliga företagen är för viktiga för att störas av en debatt kring min person. Om jag skulle fortsätta som statssekreterare riskerar den kritik som riktas mot Carnegie att spilla över på det viktiga projektet med att minska det statliga ägandet”, säger Urban Funered i ett press-
meddelande.”

Jag vet inte hur många skandaler regeringen orkar bli inblandade i utan att de kastar in handduken. Troligen är det åtskilligt, det verkar i alla fall så. Någon viskade i mitt öra att Karin Forsekes akademiska meriter var högst tveksamma, om det stämmer eller inte har jag inte forskat efter, men hon lär ha examen från Fairfax University, samma ”utbildningsanstalt” som minister Littorin påstod att han utbildats vid.

När det gäller Carnegie och deras anställdas bedrägerier så är det samma typ av händelser som drabbade Skandia. Förvaltar man herrelöst kapital, pengar vars ägare är en anonym och osynlig massa, så sätter man snart igång att sko sig själv på andras bekostnad. I det här fallet blåste man upp ett antal ballonger och kallade dessa för ”vinst” varpå man krävde att få bonus på den ”vinsten”. I själva verket var det inget annat än ett – bedrägeri.

Men företagets ledning ansåg att dessa fejkade vinster skulle delas ut ändå i form av bonusar, annars skulle personalen skaffa nya arbeten gubevars. Det skulle vara skojigt att jämföra dessa slipsförsedda kriminalla med några från LO-förbundens verkstadsgolv. Skulle något av de multinationella industriföretagen strunta i att personalen stal saker ur produktionen av rädsla för att de skulle säga upp sig om företaget reagerade?


Carnegie står för tryggheten, det känns tryggt…

Givetvis inte. Det är skillnad på folk och folk, och den delen av folk som har slips och sysslar med kapitalförvaltning eller aktiemäklande står uppenbarligen ovanför lagen. Men som statssekreterare kan de givetvis alltid få jobb. Där struntar man t.o.m. i om de meriter de åberopar är äkta eller inte. Mats Odell har försatt sig och regeringen i en situation där kravet på avgång ter sig alltmer omöjligt att värja sig från. Reinfeldt har förtroende för Odell säger han, men hur länge kommer folk ha förtroende för Reinfeldt om han accepterar vilka dumheter som helst från regeringens medlemmar?

Källor: DN DN1 SvD DN2 Ek

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Carnegie, Karin Forseke, Urban Funered, Mats Odell, Högerregeringen, Brottslighet, Politik[/tags]


14 svar till “Först Karin Forseke, sedan Urban Funered, när går Odell?”

 1. Bra att Carnige skickas ut så vi kan göra upp med Sossarnas korupta lakejer och ta in lte hederliga konsulter.
  För det var ju (S) som tog in Carnige från början.

 2. Odell går aldrig….han dricker bara lite kyrkkaffe, så är alla gamla synder borta.

 3. Det som jag också reagerar på, men som inte brukar nämnas, är det olämpliga i att först ge Carnegie uppdrag i att sälja de statliga företagen, och sedan värva Carnegiemedarbetare till att arbeta som statliga tjänstemän som kommer att ha att göra med utförsäljningen. Det finns en direkt jäv-konflikt där som är ytterst olämplig oavsett Carnegies förehavanden.

  Angående Forsekes meriter, så har DN tagit upp det och frågat henne om det. Självklart var hon undvikande på de frågorna. Hon påstod att studierna skedde under hennes tidigare namn, men vägrade samtidigt att säga det namnet.

  Hå hå ja ja.

  M

 4. Mats Odell bröt mot grundlagen när han SJÄLV beslutade om den första utförsäljningen. Nu när plundringen skulle fortsätta så skulle allt göras efter regelverket, och han lyckas trassla till det så att inget blir rätt. Vad kostar dessa affärer? Vid den tidigare utförsäljningen förlorade man drygt 2 miljarder, den här karusellen måste ha kostat flera 100-tals miljoner redan. Men media är ju mera intresserade av andra småsummor.

 5. Tyvärr går nog aldrig Odell. Har han klamrat sig kvar så här länge i kristdemokraternas topp så får vi nog vänta till 2010 innan vi kan rösta bort honom. Men å andra sidan är det kul som f-n att den borgerliga regerigen har ett sånt stort sänke som Odell – tillsammans med alla andra sänken de har…bl.a. Torstensson (c) på infrastruktur.

 6. Trots att regeringens råd för försäljning av statliga bolag ska var oberoende har finansmarknadsminister Mats Odell valt att ta in folk från de statliga bolagens konkurrenter.

  Adine Grate Axén sitter i styrelsen för Hi3G och var tidigare direktör på Investor. Bolaget Hi3G driver mobiloperatören 3 och ägs till 40 procent av Investor.

  Tillsammans med TeliaSonera, ett av de företag som staten vill sälja sin andel i, var operatören 3 för några år sedan inblandad i den hetska kampen om en utbyggnad av den tredje generationens mobiltelefonnät i Sverige, och de två företagen slåss dagligen om kunder till mobilnäten.

  Lars O Grönstedt, styrelseordförande och tidigare vd och koncernchef i Handelsbanken.

  De fyra största bankerna i Sverige är i storleksordning: Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank.

  Som medlem i regeringens råd ger Lars O Grönstedt regeringen råd om hur de ska kunna sälja statens aktier i hans huvudkonkurrent.

  Även vid försäljningen av det statliga bolåneinstitutet SBAB kan Lars O Grönstedts oberoende diskuteras.

  LO-Tidningen
  http://www.lotidningen.se/?id_site=8&id_item=10311

 7. Urban Funered har väl inte alls avgått. Han är ju kvar i regeringens närhet om jag läst rätt. Det här är ju bara en av högerregeringens dimridåer. Liken är kvar i garderoben och girighetens apostlar med gud fader Odell i spetsen kämpar på lika intensivt som de alltid gjort.
  Högerkrafterna struntar inte bara i regler, de struntar i vad de själva säger också. Se på utförsäljningen av Tibble Gymnasium i Täby där Filippa Reinfeldt dyrt och heligt lovade att ingen försäljning skulle ske om inte lärare och elever var överens om att så skulle ske. Det skedde iallafall och Filippa Reinfeldt vägrar kommentera saken.

 8. Ni stockholmsbor, kan ni inte ställa er utanför regeringskansliet och ropa fula slagord som rimmar på Odell?

 9. Egentligen spelar det mindre roll vem som hanterar stöldgodset – häleri blir inte vitare om man så skulle två helgon som statssekreterare respektive försäljningsgeneral.

  Snarare är det så att de som redan står till midjan i syltburken är utomordentliga representanter för alliansregeringen.

 10. Den här kommande utförsäljningen av skattebetalarnas företag kommer att stå oss dyrt och kan skada viktiga samhällsområden. Vad sägs om att Nordea kommer i utländska händer och Telia Sonera köps upp av ryska olgiarkintressen som redan tillhör spekulanterna?
  Och SBAB som förr pressar bostadskostnaderna?
  Utförsäljningen blir en verkligt urusel affär för staten när man tänker sälja ut företag som levererar stora vinster till stadskassan!
  Med det här sjabblet kommer Odells affärer inte att generera mer än en relativt måttlig engångssumma för hela den realisation av våra företag som han satt igång.
  Det är verkligen sorgligt när man låter enfaldiga ekonomiska ideologier få styra över förnuftet…

 11. Jag skulle vilja att Näringsminister gick ut och proklamerade att fusk alltid förekommer och det är någonting man får ta. Även i lite större sammanhang. Det verkar ju vara regeringens officiella linje.