Folkrätten kränks i Syrien

Lördagen 28/4 ordnade هيئه الدفاع عن سوريا-السويد-Syrien Stödkommitté för Demokrati‎ ett möte på Sergels torg för att protestera mot den folkrättsvidriga angreppet mot Syrien av USA, Frankrike och Storbritannien. Det blev ett bra möte med god stämning bland de c:a 300 närvarande, dominerat av syrier. Förutom tal var det sång.

Syrien 180428

Uppropet för mötet.
Demonstrera mot det USA-ledda angreppet på Syrien!
Offentlig · Värd: ‎هيئه الدفاع عن سوريا-السويد-Syrien Stödskommitté för Demokrati‎

Vi kommer att demonstrera mot det USA ledda angreppet på Syrien!
De upprepade attackerna på Syrien, varav den senaste var missilattacken den 14 april 2018 från USA, Storbritannien och Frankrike, och tidigare attacker av Israel är ett hot mot världsfreden och kan orsaka ett nytt världskrig.
Syrien behöver hjälp med att besegra terrorism, att återbyggas och utveckla demokrati istället för att angripas, och istället för att kriget förlängs om och om igen.
Vi anser även att den USA ledda-fientligheten mot Syrien aldrig verkar ta slut och vi kräver stopp på detta!

Kom och kräv fred i Syrien och i hela världen!

ندعوكم لنتظاهر سويا ضد العدوان الذي تقوده الولايات المتحدة على سوريا
إن الالاعتداءت المتكررة على سوريا ، والتي كان آخرها في 14 إبريل عام 2018 ، الهجوم الصاروخي من قبل الولايات المتحدة الامريكية وبريطانيا وفرنسا ، وقبل ذلك من قبل إسرائيل تشكل تهديدًا للسلم العالمي ويمكن أن تتسبب في حرب عالمية جديدة. تحتاج سوريا إلى المساعدة في هزيمة الإرهاب وإعادة الاعمار وبناء وتطوير الديمقراطية بدلاً من مهاجمتها وبدلاً من توسيع نطاق الحرب فيها.
كما نؤمن بأن العداء التي تمارسه وتقوده الولايات المتحدة ضد سوريا لا نهاية له أبدا ونطالب بوقف هذا السلوك الغير مسؤول
انضم الينا للتعبير عن مطالبتنا بوقف العداء والحرب ولنطالب بالسلام لسوريا وللعالم.

Jag återger nedan talet av folkrättsjuristen Erik Göthe från föreningen FIB-juristerna.

För en vecka sedan skrev dominerande massmedier att minst 70 personer dog, många av dem barn, i en misstänkt kemgasattack i syriska Douma den 7 april. Den som de misstänkte var som vanligt Bashar al Assad, Syriens president.
Detta är rent sakligt sett underligt, eftersom det tidigare kommit fram att de så kallade Vita Hjälmarna som finansieras av Storbritannien hade regisserat liknande helt påhittade incidenter och via youtube spridit liknande anklagelser mot Syriens regering om kemgasattacker.

Även om ett påstående kommer från en ökänd organisation som Vita Hjälmarna, bör det förstås undersökas och bekräftas eller vederläggas. Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) i Haag fick uppgiften att undersöka om det skett en attack i Douma med kemiska stridsmedel.

Men USA, ett enat EU och då automatiskt även Sveriges regering inväntade ingen undersökning. Sveriges utrikesminister Margot Wallström utgick ifrån att uppgiften om den kemiska attacken var riktig och, när sedan ett angrepp mot Syrien planerades, tyckte hon bara att ett folkrättsbrott inte ska lösas med att man begår ännu ett folkrättsbrott.

USA, Frankrike och Storbritannien angrep Syrien med missilbombningar. Detta var ett tydligt brott mot folkrätten.

Det var nu inte första gången dessa stater begick övergrepp mot Syrien och brott mot folkrätten. USA har till och med egna truppstyrkor på marken och bombar i Syrien, förutom att de finansierar utländska legoknektar med syfte att störta Syriens regering. Men man ska också lägga märke till att Tyskland inte stödde missilattacken mot Syrien.

Inte heller Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ville invänta någon undersökning – den kunde ju gå i oönskad riktning – och uttalade Natos stöd till attacken mot Syrien.

Margot Wallström uttalade förståelse för missilattacken i så måtto som att hon tyckte att det fanns en berättigad upprördhet över den kemiska attacken i Douma. Men bara ett barn kan ju tro att stormakters ledare genomför folkrättsstridiga krigshandlingar mot ett annat land för att de blivit upprörda. Den verkliga anledningen är förstås betydligt värre.

Alla FN-medlemmar ska i sina internationella förbindelser avhålla sig från hot om eller bruk av våld. Så börjar en av portalparagraferna i FN-stadgan. Det är folkrättens viktigaste regel. Man får inte angripa en annan stat.

Man kan inte väga ett brott mot folkrättens viktigaste regel mot att de stater som angriper har ledare som känner sig upprörda.

Innebörden av detta i fallet Douma är också att USA:s missilangrepp mot Syrien med stöd av Frankrike och Storbritannien är ett grovt och tydligt brott mot folkrättens våldsförbud oavsett resultatet av OPCW:s undersökning av den påstådda kemattacken. Och, väl att märka, oavsett vad man har för uppfattning om president Assads politik. Detta är viktigt, avgörande för solidariteten med Syrien och dess folk.

En helt annan sak är att det redan har kommit fram vittnesmål från befolkningen i Douma av innebörd att det inte alls förekom någon kemisk attack i Douma den 7 april, bland andra den 11-årige syriska pojken Hassan Diab, som Vita Hjälmarna lurade till att föreställa offer i en s k kemisk attack (se youtube ”Hassan Diab”) för att lättare kunna fly från Douma tillsammans med terroristerna.

Och det hör också till saken att de utlandsstödda terroristerna i Syrien är på flykt och att man från syrisk sida uppger att inga stora skador har åstadkommits av missilangreppen den här gången bl a därför att många missiler kunde skjutas ned.

20180428_132234_021

Kriget i Syrien: Ett hundratal artiklar
i Andra om: , , , , , , , , , ,, , ,

  8 comments for “Folkrätten kränks i Syrien

 1. Jan Nybondas
  4 maj, 2018 at 17:40

  Kan Margot Wallström förklara varför gas är så mycket hemskare än splitterbomber att en vedergällning bör ske innan en undersökning av den påstådda händelsen verkställts? Winston Churchill kunde inte det, tvärtom för att avliva infödingar var gasen ett utmärkt vapen tyckte Churchill. På hans tid behövde en ledare inte vara politiskt korrekt. I vissa frågor kan man ha förståelse för en ledares vilsenhet – deras schema är så fullspäckat av evenemang – ofta sekundära – att de tidtals knappt vet vad de själva heter. Men i frågor om krig och fred kan man inte ursäkta sig med att man inte fattade. Det är därför det finns experter och rådgivare. Sedan bör man sörja för att dessa poster inte besätts med ja-sägare och nickedockor.

  I Norge skrivs det essäer och böcker där man försöker utröna Breiviks psyke. Inga undersökningar av Jens Stoltenbergs psyke har genomförts. Det är inte antalet offer som är det centrala, om offren är utlänningar bosatta i fel land med svagt försvar kan man rentav betraktas som hjälte ju fler offer man förorsakar. Elitens rasism i all sin groteskhet.

  I Storbritannien har Theresa May placerat sig i en rävsax. Hon hävdade att man bombat anläggningar som framställde kemiska vapen. Hon skulle m.a.o. ha varit beredd att offra tusentals civila liv i omgivningen för att ge Assad en tillrättavisning. En uppenbar krigsförbrytelse – så grym är hon väl inte? Alltså måste hon ha känt till att inga kemiska vapen tillverkades där hon bombade. Och om de inte tillverkades kunde de väl inte heller användas? Och då måste hon medvetet ha ljugit och gjort sig skyldig till krigsförbrytelse.

 2. arbetarklass
  4 maj, 2018 at 20:14

  Varför är bilden med folksamlingen och syriska flaggan upp- och nedvänd?

  • 4 maj, 2018 at 21:28

   Oj, beklagar. Jag kan inte vända den! Någon som ha ett tips! Låter den vara kvar.

 3. Kruxet
  5 maj, 2018 at 09:20

  Folkrätten kränks i Syrien just för att den står i vägen för den avskyvärda enheten israels våta drömmar om att bilda ett stort rike ”Eretz israel”. Marktjuvarnas våtdröm landade på en klippa när Syriens folk lyckades rensa ut ISIS också känt som jihadisterna för israel. Sionisterna mobiliserade sina torpeder USA, Frankrike och lilla-brittanien för att attackera Syrien med falska förvändningar. Det är samma falska manus som man använde sig för att förstora Irak och Libyen. Så länge Israel existerar så kommer folkrätten att trampas på av dess torpeder, med Fejk Stream Media som anförare och med tusentals och åter tusentals oskyldiga som offras på sionisternas altare. Den dagen israel kastas i historiens soptipp kommer vi att få anda verklig fred.

 4. Hagar
  5 maj, 2018 at 09:46

  Djupt symboliskt. Det finns ingen folkrätt under islam. Islam är allt.

Comments are closed.