Folkpartiets spionskandal ett svenskt Watergate


Jag måste medge att jag hade lite svårt att somna inatt där jag låg i sängen och knep ihop ögonen krampaktigt.

Skadeglädjen är den enda sanna glädjen, det vet alla. Jag tänker på bilden här intill föreställande Lars Leijonborg fiskandes i den grumliga tjärnen. Den framställdes från början i samband med förra valet och de invandrar-
fientliga utspel som Leijonborg kom med då. Den gjordes av illustratören Kjell Nilsson och han anade nog inte att hans bild skulle bli både klassisk och tidlös.

Jag har surfat runt nu på morgonen och sett att högerbloggarna fördömer socialdemokraterna för deras val av tidpunkt att släppa den här historien. Jodå, jag inser att det knappast var en tillfällighet att Fredrik Reinfeldt satt i en TV-studio och blev intervjuad i en direktsändning. Effekten var slående. Tidningarna hade alla Reinfeldt högst upp på sina hemsidor, men hans TV-intervju föll längre och längre ner snabbare än en gråsten.

Småfult, visst självklart, men hur fult är det att hacka sig in i sossarnas eget nät och använda informationen för ”utspel” i samma veva som framträdande socialdemokrater skulle presentera något? Det är bottenlöst dåligt och inte bara fult – själva gärningen är faktiskt kriminell. En kriminalitet från högeralliansen vars företrädare ropar på lag och ordning och strängare straff.

Vore valrörelsen en ishockeymatch skulle folkpartiet få matchstraff. Hur en sådan match slutar är självklart eftersom den från början utspelas mellan två jämstarka lag. Nu råkar det vara just Folkpartiet som är de som mest stött Bodström i hans strävan efter ökad dataövervakning och bildandet av en polisstat. Där ingår hemliga husrannsakningar och olika mer eller mindre avancerade spionagemetoder mot folk som inte ens är misstänkta för brott. Det ger givetvis denna skandal en extra pikant touché.

Vilket företag som är inblandat, och som står nära Folkpartiet är ännu inte klarlagt. Själv hoppas jag givetvis att det är Timbro som sitter fast med hela huvudet i syltburken, i så fall har jag dessutom förslag på personnamn.

Timbro har bland sina medarbetare folk som redan förut gjort sig kända för dåligt uppförande på nätet, och som dessutom använt anonymitetsservers sedan många år tillbaka. Det är givetvis inte säkert men hoppet är det sista som överger människan som bekant.

Att vi nu i Sverige skulle få en ytterst amerikaniserad valrörelse hade väl ändå ingen väntat? Folkpartiet är de som förespråkat svensk Natoanslutning, ledande folkpartister har talat för en amerikansk invasion – och deltagande av svensk trupp i Irak. Det visar att de okritiskt anammar allt som kommer från andra sidan atlanten, dessutom helt aningslöst.

Tänk ändå om vi helt kunde slippa det där gänget i Sveriges Riksdag, en nåd att stilla bedja om…

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]politik, folkpartiet, spionskandalen, val 2006, högeralliansen, socialdemokraterna, lars leijonborg, dataintrång, hackers, watergate, kriminalitet[/tags]


14 svar till “Folkpartiets spionskandal ett svenskt Watergate”

 1. Att Ung-Alliansare är fixerade vid socialdemokraterna är inget nytt. Det är bara att kolla på deras bloggar som nästan bara handlar om sossarna. Därför förvånar inte dom senaste spion-skandalerna.

 2. Att man kommit över information om valstrategi är illa, men om det stämmer som det står i DI att: ”Det interna nätverket har använts för information om personskydd för statsråd och annan känslig säkerhetsinformation”,
  ” information som i fel händer kan orsaka stor skada. Det gör att en betydligt grövre brottsrubricering kan vara aktuell.” så kan man ju undra om den informationen har läckt vidare. 24 åring erkänt att han ensam har gjort intrång, Dumhet eller ? Ska bli intressant att följa detta.

 3. Jag tror tyvärr inte att det här är den stora valvinnaren för S. Problemet är att oavsett vad Fp gjort så hade man själv en liknande skandal i våras, så det blir lite av att kasta sten i glashus. Hittills har (den ganska rättvisa) kritiken varit att man pratat mer om högern än sitt eget program, och personligen känns det här bara som man nu anstränger sig _ännu_ mer för att hitta andra diskussionämnen än vad man egentligen vill göra med landet de närmaste fyra åren.

 4. Lite ironiskt blev det ju…på folkpartiets valaffischer:
  ”Folkpartiet – Knarkkung gripen – Vi gav polisen rätt att bugga”

  Eller så gav dom sig själva rätten att bugga……demokratins förkämpar.

  Nytt förslag till FP valaffisch:

  Folkpartiet: Alliansen vann! För att vi hackade (s)

 5. Det roligaste är alla högerkommentatorer som skyller på att det hela är ett vältajmat utspel från socialdemokraterna.

  De har dock missat en sak: Det var inte socialdemokraterna som läckte spionaget till pressen. Det var enligt Dagens Industri en källa inom folkpartiet som ”hört talas om dataintrånget och reagerat på de smutsiga arbetsmetoderna inom partiet” som tog kontakt med tidningen. Dagens Nyheter skriver att socialdemokraterna tidigare har haft sina misstankar, men att det var ”först efter att DI:s reporter berättade om inloggningarna som dataintrånget uppdagades”. Enligt Dagens Industri tillsattes socialdemokraternas utredning först i onsdags efter att tidningen kontaktat partiet, och utredningen blev inte färdig förrän igår.

  http://olydig.blogspot.com/2006/09/folkpartiets-watergate.html

 6. Motsägs dessutom inte 24-åringens story av att det var en folkpartist som tipsade DI och visade hur de hade gått till väga? Om det inte var 24-åringen som angav sig själv så kan det ju knappast varit så att han agerat ensam.

 7. Jag vill ge en eloge till den person inom folkpartiet som läckte – iallafall en person med huvudet på skaft. Fast det anser nog inte kollegorna…

 8. Ekdals artikel är bland det märkligaste jag har läst.

  ”Samtidigt gäller det att behålla perspektivet och betrakta varje fall för sig. Spionage på interna hemligheter är allvarligt, men desinformation är värre. Alla vet att e-post är som vykort, öppet för läsning av vem som vill, och att interna nät inom företag, organisation och partier läcker som såll.”

  Det är alltså sossarnas eget fel att de blir spionerade på? DN visar återigen hur Fair and Balanced man är, framförallt när man tar in Henrik Brors sjuka ”analys” i sammanhanget.

 9. Olydig,

  Det handlar helt enkelt om krystad damage-control. Borgerliga skribenter är nu livrädda att det skall ske en omsvängning i opinionen. Och eftersom borgerlig seger är det överordnade målet så måste förnuft och moral lämpas över ända, därav tossigheterna som nu duggar tätt i borgerliga tidningar och bloggar.

 10. Samtidigt: Hur imponerande är det att någon kan använda ett lösenordsskyddat system utan att 1.det loggas 2. man byter lösenord med jämna mellanrum och på så sätt har kontroll över sin informationsmängd? Hur kan man ha ”hemligheter” i en så dåligt skött databank? Det säger en del om hur ägaren av systemet fungerar också…

 11. ”Det är alltså sossarnas eget fel att de blir spionerade på?”

  Jepp. Eller i alla fall SSU:s fel. Folkpartiet må stödja brottsprovokation, men inte mot folkpartister.

 12. Den här mannen har en beskyllning i ”sandlåde” nivå!

  Nicklas Löfgren hävdar att han har fått inloggningsuppifter av en medlem i Socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU. Men det är något som SSU tillbakavisar.