Folkpartiet begränsar anmälningsplikt


Som den sanne notisjägare jag är så hittar jag alltid något litet att citera ifrån morgontidningen. Idag skriver SvD att folkpartiet vill begränsa anmälningsplikten gällande barn som far illa.

Det förhåller sig nämligen så att alla människor som arbetar med barn på ett eller annat sätt har en lagstadgad anmälningsplikt om de misstänker att barnet far illa.

Det betyder barnskötare på dagis, förskolelärare, polisen, sjukvården, skolsköterska, lärare, kurator, ja samtliga som kommer i kontakt med barn yrkesmässigt.

Skälet är uppenbart. Man vill så tidigt som möjligt kunna gå in och stötta familjer med problem så att barnen kan få det bättre så att man ska slippa skilja barn från sin biologiska familj.

Att omhänderta barn och placera dem i en annan familj skadar ibland barnet nästan lika mycket som att låta barnet bo kvar i en dålig miljö. Det är orsaken till att man ska anmäla till socialtjänsten direkt när man upptäcker att allt inte står rätt till. En sorts barnens rättsäkerhetsgaranti.

Men nu vill folkpartiet att man ska begränsa den skyldigheten ordentligt ”och i stället prioritera tidigt stöd till utsatta familjer.”

Jo du läste rätt. Man har denna lagstadgade skyldighet för att tidigt kunna stödja utsatta familjer. Nu vill (fp) ersätta det och i stället ge tidigt stöd till utsatta familjer.

Ska jag ta det en gång till?

Jag önskar förstås att jag inte hade läst den dumheten över huvud taget. Jag blir allvarligt bekymrad givetvis. Jag har själv arbetat i socialsvängen hela mitt vuxna liv och inser att dessa förslagsställare antingen inte har fattat någonting, eller att de helt enkelt vill dra barnen vid näsan och försämra deras rätt.

Det vore skönt att någon dag slippa läsa dessa förvirrade (fp)-resonemang, ja tänk att inte ha anledning att skriva en rad om folkpartiet på flera dagar..

Undrar vad resten av den borgerliga alliansen tycker om detta?

Först a-kassan, sjukförsäkringarna, pensionärerna och nu barnen.. Vad finns det kvar?


4 svar till “Folkpartiet begränsar anmälningsplikt”

  1. Jag kan inte svara riktigt på det Lina. Men den allmänna uppfattningen är att det är alldeles för få. Det förekommer ofta att soc får höra ”Ja vi har vetat om att lilla Kalles föräldrar knarkade, vi har undrat varför inte soc gjorde nåt..”

    Soc har oftast inte fått reda på saken..

  2. Men däremot vill man alltså att lärare ska anmäla elever som kan misstänkas sympatisera med terrorister. Kanske man har en idé om att anmälningsfrekvensen generellt inte får öka (ungefär som skatterna inte får göra det), så inför man en sådan på en kant, måste man ta bort den i en annan kant.

  3. Fantastiskt att se ännu ett exempel på hur partierna går från sina programförklaringar. Liberaler som inte är liberala (som jag ser på liberalism).