FN-resolution, vad gör Israel?


Jo de sätter givetvis full fart med en storskalig markinvasion och skickar in tio tusentals trupper och stridsvagnar.

De har också fortsatt sitt urskillningslösa bombardemang mot civilbefolkningen.

Igår kväll hade en kolonn med flyende fått tillstånd av Israel, dessutom beskyddades den av personal från UNIFIL. Vad gjorde israelerna då? Jo de bombade givetvis kolonnen och dödade sju och skadade trettiosex, alla civila enligt Ekot.

Ekot frågade Jan Eliasson:– Nu på morgonen har Israel snarare trappat upp sin offensiv, hur ser du på det? – Jag är mycket kritisk mot detta därför att resolutionen begär ett upphörande av fientligheterna med önskemål om åtgärder omedelbart när det gäller Hizbollahs beskjutningar av Israel men också israels offensiva insatser.”

CNN: BEIRUT, Lebanon (CNN) ”Israel bombed targets in southern Lebanon Saturday as it expanded its ground offensive, hours after the U.N. Security Council approved a proposal aimed at ending the conflict between Israel and Hezbollah.”

Tyvärr kan jag inte påstå att jag är förvånad. Israel brukar strunta blankt i de resolutioner som FN utfärdar.

Uppdatering: USA fortsätter leverera vapen till Israel trots resolutionen.

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]politik, israel, fn, mellanöstern, libanon[/tags]

[ Ekot om USA-leveranser av raketer med klusterbomber trots resolutionen i säkerhetsrådet]


22 svar till “FN-resolution, vad gör Israel?”

 1. Antagligen inte. Men nu på morgonen var det väl rimligen så att Isrel borde backat på sina aktiviteter? Eller tycker inte du att FN:s medlemsländer ska följa tvingande resolutioner från FN?

  De är SKYLDIGA att göra det, men det skiter de givetvis i som vanligt. Berätta gärna vilket åt Hizbollah gick med i FN.

  FN har mandat att fatta den tycken av beslut åt medlemsstater, inget annat. Det betyder inte att jag anser att Hizbollah ändå inte ska följa resolutionen men Israel visar med all önskvärd tydlighet att de skiter högaktningsfullt i vad FN säger..

 2. Tror nog bägge parter skiter i FN! Hizbollah startade denna konflikt väldigt medvetet, iom att dom såg sitt inflytande i Libanon minska, Israel vill givetvis inte lyssna på FN iom att dom vill utrota Hizbollah. Så konflikten passar som hand i handske för bägge parter. Trist bara att dom skiter i civilbefolkningen.

 3. VET du att Hizbollah startade detta, eller är det vad du hört? Vissa påstår att de soldater som de gav sig på befann sig inne i Libanon. Själv vet jag inte och har inte lust att uttrycka mig så kategoriskt som du. Bara om att Israel ägnar sig åt extremt övervåld och dessutom mot civila. DET kan jag uttala mig om..

 4. Enligt R.Fisk så planerade Hizbollah detta i 5 månader. Men att Hizbollah startade detta står väl utom allt tvivel.

 5. Möjligt. Men jag VET inte. Det tror jag inte heller att du gör..

  F.ö. skriver Expressen just nu att en svensk journalist är svårt skadad. Blev beskjuten då han färdades i en konvoj..

 6. Micke: nej, men man kräver väl lite mer av en demokratisk stat som respekterar lag och internationell rätt än av en terrororganisation. Eller?

 7. Men enligt många inom vänstern så är ju R Fisk ett sanningsvittne iom att han bor/bodde i Libanon. Men det är väl som vanligt att är man inte med er så är man en fiende alternativt bombhöger o fascist, men för oss som då tillhör den “fascistiska sidan” finner det obegripligt hur desom kallar sig vänster faktiskt kan stödja en tokreligiös rörelse som Hizbollah, en rörelse som får Kristdemokrater att framstå som sekulariserade och klarsynta.

 8. Det verkar troligt att Hizbollah kidnappade soldaterna inne på israeliskt territorium eftersom de inte förnekat detta. Skälen till varför Hizbollah kidnappade soldaterna är troligtvis flera. Ett skäl är att Hizbollah vill utväxla soldaterna mot 15 fångar som Israel kidnappade under ockupationen mot Libanon i strid mot artikel 118 i tredje Geneve-konventionen. Ett annat skäl är troligen att Hizbollah vill visa upp för den muslimska världen att de kan stå upp mot Israel. Ett tredje skäl skulle kunna vara att stärka sina ställning inom Libanon genom att framprovocera israeliskt övervåld och därigenom vinna sympatier. Detta skäl är kanske mindre troligt eftersom tidigare incidenter inte lett till en veritabel attack från Israel sida, men Hizbollah kan möjligen ha tagit reda på att Israel länge har smitt planer på att inleda krig mot Libanon i syfte att utrota Hizbollah. Både Iran och Syrien har givetvis ett starkt intresse av att Hizbollah stärker sin ställning i Libanon.

  Det israeliska övervåldet skall givetvis kritiserar, men man bör samtidigt ha i åtanke att många fler civila israeler skulle ha dött till följd av Hizbollahs raketskjutning om det inte vore för skyddsrummen, varningssystemen etc som gjort det möjligt för civila israeler att i stor utsträckning undkomma bomberna, d v s skälet till det låga antalet döda civila israeler beror inte på att Hizbollah har visat återhållsamhet, ty det har de inte.

 9. Hamed!

  Skicka mig ett mail från din riktiga epostadress. Läs samtidigt kommentarsreglerna!

  / Jinge

 10. Vem startade Israels nuvarande invasion av Libanon? En del hävdar med dårars envishet att det var Hizbollah. I själva verket hade ju Israel med stöd av USA planerat detta år i förväg. Det ”nya Mellanöstern” kräver tydligen massmord på civila.

  Hizbollahs raketskjutningar siktar inte på civila. De har militära mål, men liksom de ”precisionsvapen” israelerna använder drabbas civila. Det är brott mot krigets lagar. De ansvariga måste ställas till ansvar. Israel har ett långt brottsregister.

 11. En sak jag tycker är rolig Jinge, det är att när någon skriver någon kritik om Hizbollaha så kan den personen inte veta säkert, var han än läst det. Men när du skriver något om hur elaka Israel är det supersäker fakta.

 12. Undrar bara om det ibland våra femenistiskavänner finns någon som stödjer Hizbollah!!!?

 13. Och det är inte vilka vapen som helst som USA nu tänker leverera, utan klustervapen, som är rent inriktade på att skada och döda människor!

  För övrigt har Amir Sariaslan en bra översättning av en intervju med Noam Chomsky (som är av judisk börd) här:

  http://amirsariaslan.net/2006/08/chomsky-kommenterar-libanon-12-aug#more-142

  Chomsky nämner en liten del av det som Israel gjort mot palestinier, vars land Israel lagt beslag på och fördrivit palestinierna från, bit för bit, efter det stora stycke de tog sig, och fick godkänt för av FN 1948.

 14. Nej Jinge. Resolutionen är inte bindande vilket du enkelt kan se om du läser den. Det görs inte heller någon hänvisning till stadgans kapitel VII, vilket är nödvändigt för att så ska vara fallet. Jan Eliasson slarvade när han sade att så var fallet, och fick sedan ta tillbaka det.
  USA hade velat att resolutionen skulle vara bindande, men Libanon motsatte sig det.

 15. Läs resolutionen här och lägg märke till resolutionskommentarerna från de olika länderna. Särskilt Qatars och Frankrikes FN-representanter och utrikesminister som kommenterar faktumet att resolutionen inte är bindande:

  http://www.un.org/News/Press/docs//2006/sc8808.doc.htm

  Och i det här telegrammet kan du läsa att Libanon motsatte ig en bindande resolution, vilket USA hade velat. Däremot ger den kraft till UNIFIL att förhindra Hizbollah. Kraft som liknar det som kan ges i bindande resolutioner (mot regeringar):

  http://news.yahoo.com/s/afp/20060812/ts_afp/mideastconflictun_060812055659

 16. Micke:
  Istället för att använda Fox News som nyhetsrapportering för att få understöd för sina egna åsikter, kan man även se det från en objektiv sida:

  Libanon och Israel har aldrig slutit fred sedan Israels invasion 1982, det är alltså ingen ny konflikt som bara blossat från ingenstans som du beskriver. Nej, konflikten är betydligt djupare än så. Shebaajordbruken är en av de Israel-ockuperade områdena det har tvistats om. Men framför allt alla dessa tusentals fångar som sitter i Israeliska fängelser, det inkluderar inte bara en stor del av den folkvalda regeringen i Hamas, och medlemmar i Hizbollah utan flera palestinska organisationer har ledare och medlemmar som utan varken klara skäl eller rättsprövning sitter fängslade.

  Händelseförloppet 12 juli:

  Sant är att Hizbollah avfyrade raketer in i Norra Israel tidigt på morgonen, men det är knappast skäl för upptrappningen från Israels sida. Det kom istället när Hizbollah attackerade två Israeliska militärfordon i gränsområdena där två soldater dödades, det finns inga bevis på att det inträffade inom Israels gränser, och kan därmed lika gärna vara en kränkning från Israels sida.

  Detta utlöste att en Israelisk styrka omedelbart gick in i Libanon där en stridsvagn sedan körde på en mina innanför Libanons gränser, och 4 Israeliska soldater omkom. Hizbollah tillfångatog efter en eldstrid två Israeliska soldater och ville ha ett fångutbyte , dock tror jag inte att det framkom vilka Hizollah ville få ut ur Israeliska fängelser.

  Men man kan ställa frågan om kollektiv bestraffning som direkt drabbat runt en fjärdedel av Libanons hela befolkning är en bra lösning.