Fisande kossor bra för miljön?


Aftonbladets Joakim Ottosson avslöjar i dagens tidning att fisar från kor och får står för upp till 40 procent av växthusgaserna.

AB: ”Jordbruket står enligt uppskattningar för 40 procent av världens samlade utsläpp av växthusgaser och det är idisslarna, som kor och får, som avger mest gaser. Deras matsmältning producerar metan som de rapar och fiser ut.”

Det är SLU som nu fått ett antal miljoner för att utreda exakt hur mycket metan dessa djur producerar. Det är givetvis ett lovvärt initiativ, men personligen tror jag att siffran 40 procent måste vara något slags missuppfattning. Rimligen måste människans metanproduktion ligga på minst samma nivå eller högre. Var och en som ätit mat innehållande mycket lök och vissa andra ingredienser vet att vi tvåbenta också är mycket stora producenter.

Å andra sidan så finns det vissa möjligheter att omhänderta människans utsläpp, något som ibland skulle behövas i offentliga miljöer.

En ballong med en liten pip?

En liten lufttub med extremt undertryck?

Det kanske finns andra
metoder också. Hemma i bostaden så är badkaret en möjlighet. Hoppar man ner där så kan man fånga upp den sortens utsläpp i en upp-och-nedvänd skål. Sedan kan man samla innehållet i en lufttub med undertryck. Har du någon idé om metod så berätta gärna om den i en kommentar.

Går ett antal familjer ihop och samlar in metanproduktionen så kanske det räcker till att driva en mindre bil. Delar man på denna bil kollektivt så kan givetvis den som producerar mest få använda bilen flest antal kilometer. I

stora bostadsområden kanske man till och med kan samla ihop så mycket att man kan öppna en gasdepå där bilister kan tanka sina fordon. I framtiden kanske el- och vattenledningar får ytterligare sällskap av rörledningar avsedda för metan? Helt klart är att det öppnas ett helt nytt område för de mest innovativa. AB

Andra om , , , , , , , ,

[tags]Växthusgaser, Metan, Får, Kor, Miljö, Växthuseffekten, Politik, Drivmedel, Gas[/tags]


6 svar till “Fisande kossor bra för miljön?”

 1. Att jordbruket står för 40% är inte samma sak som att koraparna står för 40%. I DN står det idag att jordbruket står för 40% av utsläppen men att livsmedelsproduktionen står för 25%. Jag vet inte hur det går ihop. Rapar sägs stå för 95% av idisslarnas gaser och pruttar för 5%. Jag idisslar inte och producerar nog betydligt mindre metangas än en ko.

 2. Detta slutar naturligtvis med att vi får se sondmatade kor som har påmonterade gasuppsamlare fram ock baktill.
  Det märkligaste är ändå att det finns människor som kan försörja sig på dessa arbetsuppgifter, men det det är kanske ett kraftfullt för grepp att minska arbetslösheten -alla kan ju inte bli sopspioner och politiker.
  Vi lever i en värld där man tillverkar rengöringsmedel av citroner och citronsaft av kemikalier.. -så det ska väl vara så här!?

 3. Det pågår försök både att vaccinera kor mot metanproducerande bakterier och att anpassa deras kost för att minska produktionen, så jordbruksnäringen är inte omedveten om problemet. K har dock rätt i att tidningarna missuppfattat storleken en hel del, mycket av jordbrukets utsläpp kommer från risodling.

 4. Allt organiskt material som hamnar på deponi blir också metan (och koldioxid). Komposterat organisk avfall bildar koldioxid, samma vid förbränning.

  För övrigt är inte vedeldade kraft/värmeverk förnyelsebara, man måste deponera en del av resterna för all framtid på princip samma sätt som oljerester.

  Att hävda att biobränslen är klimatneutrala men inte kor är det är bara så dumt. Båda handlar om icke fossila utsläpp, men självklart påverkar båda klimatet. Precis som all annan biologisk och mänsklig aktivitet.