Fildelarna – Antipiratbyrån 1-0


Nu har hovrätten vägrat att ge prövningstillstånd för åklagar-myndighetens överklagan av bötesstraffet som drabbade en Västeråsbo nyligen.

Aftonbladet: Motivet är att hovrätten inte ser något intresse att skapa ett prejudikat. – Jag tolkar beslutet som ett klart besked att enskilda fildelare inte ska ha annat än böter, om de inte tjänar pengar på fildelningen,, säger Roswall till TV4. Och om brottet inte ger högre straff än böter kan polisens utredare inte begära ut misstänkta fildelares ip-adresser från leverantörerna. – Då kan vi inte spåra ip-nummer, och då kan vi inte spåra privata fildelare, sade Håkan Roswall till TV4. Enligt åklagare Håkan Roswall krävs en lagändring för att återta jakten på enskilda fildelare… …Att hovrättens beslut innebär att enskilda fall av fildelning inte kommer att kunna utredas av polisen, eftersom straffskalan blir för låg att man inte kommer att kunna skaffa de bevis som krävs, tror inte Pontén betyder något.

Sug på den här karamellen så länge ni kan. Med Thomas Bodström som justitie-minister så kan vi vara förvissade om att en lagändring kommer som ett brev på posten.

Som ett belägg för min egen uppfattning citerar jag vidare ur Aftonbladets reportage:

Aftonbladet: Pontén tror dessutom att lagen kommer att ändras så att polis kan få ut uppgifter från en internetoperatör även om ett misstänkt brott inte hamnar på straffskalan som ger fängelse.

Det är bra att veta vilka som har insikt om Bodströms avsikter..

[ Artikeln i Aftonbladet ]

[ Piratbyrån ]

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, antipiratbyrån, fildelare, piratbyrån, bodström, övervakningssamhället[/tags]


3 svar till “Fildelarna – Antipiratbyrån 1-0”

  1. Tyvärr är det väl inte helt otänkbart med en lagändring med Bodström vid rodret. Man kan ju *hoppas* att vänsterpartiet, eller snarare Tasso Stafilidis som verkar bestämma helt enväldigt i frågan, inte har mage att stödja något sådant när det så uppenbart handlar om att förfölja hundratusentals vanliga medborgare. Jag skyller på kulturarbetar-maffian från 60-talet, för vänsterpolitik är det ta mig sjutton inte.

  2. Bodström är en synnerligen otrevlig person, lismande, poppulist och mycket farlig! Som Liberal får jag rysningar när jag lyysnar på honom! Vad värre är, är att det partiet som kallar sig Liberaler verkar hålla med honom, och detta är märkligt iom att det finns många goda Liberaler i det partiet.
    Men dom har kanske fått munkavel?