Fildelare inför rätta i Västerås


Enligt nätsiten N24 så har Antipiratbyrån stämt en person inför Västerås Tingsrätt för att vederbörande laddat upp en film på nätet.

Antipiratbyråns motiv är uppenbarligen att jobba fram ett prejudikat för att uppnå klarhet i hur många filmer som krävs innan någon åker i fängelse för denna fildelning. Det lär inte räcka med en film.

N24: ”Enligt företaget Mediavision höll omkring 800 000 svenskar på med fildelning under andra kvartalet i år och tisdagens rättegång bör därför ha ganska stort allmänintresse. Den åtalade laddade i december förra året upp filmen Hip Hip Hora på internet. Mannen misstänks ha gjort fler filmer tillgängliga på nätet, men branschorganisationen Antipiratbyrån har medvetet valt att polisanmäla honom för en film för att få straffvärdet fastlagt.”

En annan sak som är höggradigt intressant är förstås hur Antipiratbyrån kommit underfund med att den här personen laddat upp filmen.

Är det hans Internetleverantör som upplyst dem om det, eller har de lämnat ut hans namn när de fick reda på vilket IP-nummer han använt?

Antipiratbyrån är ett affärsdrivande företag och i vad mån sådana har rätt att ta del av den informationen kan jag inte bedöma. Men en sak vet jag. Mjukvaruföretagen är själva med och skapar brottsligheten genom sin ofta svinaktiga prissättning.

Det gäller musikindustrin i lika hög utsträckning och det är nog inte helt omöjligt att det oxo gäller filmindustrin.

Länk till N24s artikel!

Länk till www.piratbyran.org!


4 svar till “Fildelare inför rätta i Västerås”

  1. Ja dessutom.. Men data/media/musik-industrins känselspröt borde ge signaler att pressa priserna kan jag tycka..

  2. Prissättningen spelar nog inte lika stor roll som själva möjligheten, hur många skulle inte ladda ner en ny bil om de kunde?

  3. Donera en slant som går till att betala den dömda 28-åringens Böter!

    Verifiera på något sätt att det verkligen går till den dömde så ska jag skriva om det och publicera länken. // Jinge