Fascimen, ett barn av en kapitalism i kris


Dagens stora inhemska nyhet och diskussionsämne, vid sidan av Zlatans 4 mål på England igår är ”skandalen” i Sverigedemokraterna, en ”skandal” med ett innehåll som är ett naturligt uttryck för den politik partiet står för.

På första sidan av DN finns en bild av Jimmie Åkesson och man får reda på att DN:s ledaren heter ”Rasismens ansikte” och ”När masken slits av”. Man skriver (liksom jag ovan) att ”Det är inget förvånande i det som nu ådagalagts”. Almqvist skyller på att han var ”oerhört full”. Bortsett att detta är ett tveksamt argument för mig som alkoholforskare så ser det inte alls ut så på filmklippen, som DN påpekar. Enligt Aftonbladet idag ”kände Jimmie Åkesson till allt”. Och ordförande och vice ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund tycker det är fel att Almqvist får gå!

På DN Debatt finns en bra artikel med titeln ”Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti” av Henrik Arnstadt som under 5 år ”studerat fascimens ideologi utifrån den moderna internationella forskningen.”


Arnstad påpekar att vi ”Idag lever i ett Europa där en ny fascistisk politik firar triumfer”. Han beskriver skillnader mellan 30-talets gamla och nya fascismen och ger råd om lämplig politik mot Sverigedemokraterna och neofascimen.

Men varken DN:s ledare eller Arnstad har ingen förklaring varför neofascimen växer sig stark. De visar ingen kunskap eller insikt i det förhållandet att både den gamla (30-talets ekonomiska depression) och den nya fascimen till stor del är ett barn av en kapitalism i kris.

Kapitalismen har under de senaste 30 åren i de flesta i-länder utmärkts av ökade ekonomiska skillnader, kraftigt ökad arbetslöshet, försämrade socialförsäkringar, ökade otrygghet, försämrade anställningsförhållanden med färre trygga anställningar och med en enorm reservarme på ett par miljarder arbetslösa eller undersysselsatt enligt statistik från ILO (International Labour Organisation). I den ständiga strävan för bolagen efter största möjliga vinst är reduceringa av antalet anställda uppenbarligen en kostnadsbesparing, och ”flexibla anställningsförhållanden” med anställda via bemanningsbolag är då en fördel. I detta samhälle med ökad otrygghet för alltfler och med ofta hård reell eller upplevd kamp om arbete och försörjning är det lätt att se ”avvikande” som en syndabock eller som en orättfärdig konkurrent. Här finns nog det mesta bränslet för ökning av rasismen”

I det av EU och storkapitalet så pressade Grekland framträder neofascismen i en mer extrem form genom ”Gyllene Gryning”.

Även i Ungern, Storbritannien, Sverige och i flera andra länder har vi sett hur högerextrema krafter och grupper framträtt, ibland sedan många år, vanligen med mer eller mindre tydliga rasistiska paroller som kännetecken, till exempel Sverigedemoraterna, Front National och Sannfinländarna. Och vi har Breivik i Norge. I USA har en ”konservativ revolution” skett enligt Martin Gelins bok ”Den konservativa högern”.
Och USA utsår etnisk splittring i länder

För en tid sedan hade brittiska ”The Independent” artikeln ”It’s not rhetoric to draw parallels with Nazism” (Det är ingen överdrift att dra paralleller med nazismen)
Utdrag ur artikeln

Homosexuella och funktionshindrade attackeras.
”Efter invandrarna är det din tur” står det skrivet på flygblad som sattes upp i Atens mest homosexuella distrikt. Nu då våld mot invandrare och etniska minoriteter ökar i hela Grekland har anhängare av ultra-högerextrema Gyllene Gryning framträtt med hatattacker också mot homosexuella och funktionshindrade. Dessa fascister marscherar i svarta skjortor och med facklor genom Aten, terroriserar etniska och sexuella minoriteter, viftar med plakat med bilder med hakkors och förklarar sitt förakt för den politiska processen.

Det är inte bara så att brott mot invandrare i Grekland har låg prioritet, mycket av stödet för Gyllen Gryning kommer från poliskåren. Enligt vallokalsundersökningar i maj 2012 röstade upp till 50 procent av grekiska polisen i vissa distrikt på den rasistiska gruppen, som har 7 procent av platserna i parlamentet.

Att man blundar är illa nog. Men nu har ministern för allmän ordning, Nikos Dendias, lovat att slå ner på invandringen, som han beskrev som en ”invasion” och ”en bomb vid samhällets grundvalar”. Talande nog beskrev Dendias också förekomsten av utlänningar i Grekland som ett större hot än den ekonomiska krisen.

Att piska upp rasism har blivit en strategi för att avleda en förbittrad nationens uppmärksamhet från den ekonomiska krisen och de hårda åtgärderna

Gyllene Grynings uppsving i popularitet och förtroende kom inte från tomma intet. Partiet har verkat i årtionden, men sågs som något av ett skämt innan den första vågen av åtstramningar och nedskärningar kom. I sommar, med plats i parlamentet, distribuerade medlemmar i Gyllene Gryning matpaket till arbetslösa på Syntagmatorget – men bara till ”riktiga greker”.

Liksom många fascistiska grupper hävdar Gyllene Gryning att de representerar den marginaliserade arbetarklassen. Liksom andra högerextrema grupper i Europa, inklusive English Defence League, förklarar sig Gyllene Gryning som motståndare till ett korrupt demokratiskt system och utnyttjar för egna syften folklig vrede över vanskötseln av den nyliberala ekonomin, men har inget eget ekonomiskt program. Är regeringarna i Grekland och Europa beredda att tolerera detta som en social kostnad för den pågående åtstramningen?

Riktiga fascister i svarta skjortor marscherar nu omkring i Aten, viftar med hakkors, bränner facklor, och lemlästar och dödar etniska minoriteter. Regeringar i världen verkar skrämmande oengagerade så länge det grekiska folket fortsätter att betala av skulderna till den europeiska eliten. När man ska dra lärdomar av historien tycks det lätt att missa det som är mest iögonefallande.Men Europa måste komma ihåg att priset för att accaptera fascismen är långt grymmare och dyrare än någon statsskuld.

Min bedömning är att det inte finns någon utväg ur den nuvarande krisen i kapitalismen, även om viss temporär förbättring kan ske. Fascismen har kommit för att stanna. Enda möjligheten är att formera en stark opinion för ett socialistisk parti, med en betydligt mer demokratisk ekonomisk politik i folkflertalets intresse. Tråkigt nog ser jag inget bra sådant program i Sverige idag.


i , , ,, , , ,, , , , , , , , , , , ,

Annarkia 22/11 VarghjärtaDN Unga Sverigedemokrater vill ha Almqvist kvar DN Debatt 15/11 DN:s ledare 15/11
AB 15/11
Svd 15/11
Expressen 15/11
SvT 15/11
The Independent 30/8 SvT DN Breivik kommer ut SvD Proletären FIB-Kulturfront

  7 comments for “Fascimen, ett barn av en kapitalism i kris

 1. Rolf
  15 november, 2012 at 19:51

  Tack Anders.
  Du samanfattar på ett bra sätt min åsikt.

 2. lingon
  16 november, 2012 at 00:07

  Alla de viktiga bitarna och argumenten i en bra beskrivning. Om nu bara ’Die Dumme Schweden’ inte var så dumma/giriga skulle de naturligtvis redan ha insett detta. Och det har förmodligen en del också gjort, men den delen är inte tillräckligt stor. Frågan är tyvärr om den någonsin kommer att bli det. Talesättet ’Dumheten är för dum för att dö’ ligger snubblande nära.

  Sedan vad gäller skuldbeläggningen för hur det ser ut så finns det ju redan i bibeln beskrivet hur man, dvs tror att man, lägger ifrån sig skuldbördan på syndabocken som förvisas ut i öknen. Inte ens på den tiden kunde man tydligen inse och förstå sammanhangen och reda ut dem på ett sätt som inte innebar offer. Nu kan man förstås tycka att människorna borde ha lärt sig något på alla dessa år, men det verkar alltid besannas att ’När penningen går in går vettet ut’. För bryter man ned allt så är det väl egentligen det allt handlar om? Alltså människans totala girig- och hänsynslöshet, fixa för dig själv, skit i de andra och sparka på dem som står eller ligger i vägen. Det verkar vara ledstjärnor som alltför många följer.

 3. 16 november, 2012 at 10:05

  Tack för värdefulla synpunkter och uppmuntrande omdöme. Jag sände det också till Bonnierägda Newsmill som refuserade det ”din koppling till ämnet var inte helt tydlig.
  – texten var något snårig, med bild mitt i texten mm.”
  Inlägg om Chmoskys besök i Gaza i oktober kommer senast i morgon.

 4. 17 november, 2012 at 15:13

  Men nu är ju situationen en annan än på 30-talet. Nu är vi ju alla bröder i Europas fredsprojekt EU och vi kommer aldrig att kriga mot varandra, så då är fascismen bara önskvärd för våra förbrödrade ekonomiska eliter. Den ska riktas mot ”de andra”. Kapitlister har aldrig fruktat fascismen, tvärtom.

 5. 18 november, 2012 at 10:51

  Ett riktigt radikalt och frihetligt vänsteralternativ som Enhedslisten i Danmark hade behövts här också, även om jag iofs misstror partitanken. Och stalinisterna vill förstås inte samarbeta utan bara splittra. Så hoppet står (som vanligt) till den utomparlamentariska vänstern — de enda som verkligen går att lita på.

 6. 18 november, 2012 at 12:49

  Tack för ditt inlägg och påminnelsen om Enhedslistan. Jag har på nära håll sett hur medlemmar och sympatisörer till KP, Kommunistiska Partiet, som du nog vill kalla stalinister, samarbetar brett i olika organisationer och aktioner och snarast motverkar splittring – liksom medlemmar i Vänsterpartiet, radikala socialdemokrater, partilösa och andra. Annat var det för 40 år sedan.
  Sekterismen inom vänstern verkar mindre än då.

Comments are closed.