Farligt möte i militärstaden Boden – eller – Glada nyheter för Bodensare och många andra!


Denna rapport på SvT Play glädjer en gammal Bodensare. Jag har bott i Boden i 16 av mina första 20 åe, dessemellan i Sundbyberg och Luleå. Jag återger hela texten och en kritik från Vänsterpartiets distriksordförande i Boden. Däremellan lyckas jag inte ladda ned två korta videor som den intresserade kan se på länken. Frågan gäller inte bara Boden, och inte heller bara Vänsterpartiet och Kommunistiska Partiet. Det gäller Vänstern, som enligt min uppfattning är onödigt splittrad. Varför ska inte stora Vänsterpartiet samarbete med lilla Kommunistiska Partiet, med dess starka kritik av kapitalism, imperialism och dess ställningstagande för socialism?SvT Vänsterpartiets kritiserade möte med kommunister drog storpublik
Boden_centrumBoden för 50 år sedan
SvT:s rapport
Samverkansmötet mellan Vänsterpartiet i Boden och Kommunistiska partiet lockade ett 50-tal personer på måndagskvällen.
”Jag är jättenöjd. Vi fick till och med bära in fler stolar”, säger Bosse Strömbäck (V).

Det kallas ”En riktigt röd kväll” och är en av kommunistiska partiets satsningar inför valet.

Partiordförande Robert Mathiasson och Sven Wollter har startat en turné inför valet och i Boden var det ett samarbete med Vänsterpartiets lokalorganisation.

”Inte rädda”
– Vi är inte rädda för något av partierna till vänster när det gäller att bredda samtalet om orättvisor i samhället. Det här handlar om att få i gång en diskussion med folk och jag är mycket nöjd över att det kom mer än 50 personer en vanlig måndagskväll, säger Bosse Strömbäck.

Robert Mathiasson tycker att det är orättvist att hans parti, bland annat i Borås, påstås syssla med våldsbejakande extremism.

– Den enda som tycker det är väl en tjänsteman i Borås. Det enda vi är extremt mycket emot är det här rövarsamhället som vi lever i. Vi vill förvandla en åskådar-demokrati till en riktig demokrati, säger han.
Sven Wollter 180201
Vänstern växer
Sven Wollter tror att vänstern växer av den typen av samarbeten som det i Boden på måndag kväll.

– Jag tror att vi blir lite starkare av sånt och det gillar inte borgerskapet. Jag tror att många är röda innerst inne, men det finns också en rädsla för vad vi står för och vad som krävs för att vara socialist eller kommunist.

– Det är dessutom tungt i dag att vara oppositionell på arbetsplatserna. Jag tror att folk är skraja för att hamna utanför, säger Sven Wollter.

Kritik från Vänsterpartiets distriksordförande.

Vänsterpartiets distriktsordförande i Norrbotten, Nina Berggård, har tidigare uttryckt sig starkt kritiskt till mötet.

Samarbete med kommunisterna möts av hård kritik
Vänsterpartiet i Boden samarbetar med Kommunistiska partiet, som enligt Borås kommun sysslar med våldsbejakande extremism.
Jag skulle inte ha anordnat ett sådant möte, säger distriktsordförande Nina Berggård (V).

Kommunisterna fick nobben av Borås kommun när partiet ville hyra det så kallade Brygghuset för ett möte.

Och det för att kommunen, inklusive Vänsterpartiets representanter, anser att det handlar om ”ett vänsterextremistiskt parti som faller under begreppet våldsbejakande extremism.”
kommunistlogga-jpgBild från SvT
”En röd kväll”
Men i Boden gick det bra. Kommunistiska partiet hyr Folkets hus den 5 mars tillsammans med Vänsterpartiets lokalavdelning.

Det ska bli en röd kväll med Sven Wollter och partiordförande Robert Mathiasson som en del av Kommunisternas nystart. 

Jag skulle inte ha arrangerat ett sådant möte med Kommunistiska partiet eller något annat parti. Jag tycker att vi är ett modernt parti som pratar om socialism och jämlikhet och om feminism och jämställdhet. Det är där vi borde satsa krutet i stället, säger Nina Berggård, ordförande för Vänsterpartiet Norrbotten.

Vi träffas för att ha samtal omkring frågor som Nato, sjukskrivningar och att värna om strejkrätten. Vi träffas inte för att diskutera våra olikheter, för det finns givetvis, säger Bosse Strömbäck (V), gruppledare i Boden.

”Är inte kommunister”
Samarbetet med Kommunisterna kan få vissa att tro att Vänsterpartiet fortfarande är kommunister i själ och hjärta.

Den sammanblandningen kommer våra välorganiserade fiender givetvis att göra, men det är vi inte ett dugg rädda för. När det gäller exempelvis strejkrätten så finns våra fiender inte på vänstersidan, säger Bosse Strömbäck.

Och distriktsordförande Nina Berggård ger raka besked:

Nej, vi är inte kommunister, säger hon.

Är det säkert det?

– Absolut. Det är många, många år sedan vi skrev ut kommunismen ur vårt partiprogram. Vi har en mycket modernare syn på demokratin som överordnad princip, säger Nina Berggård.

intressant.se, , , , , ,, ,, , , , ,


8 svar till “Farligt möte i militärstaden Boden – eller – Glada nyheter för Bodensare och många andra!”

 1. Finns det en tystnadskultur inom KP när det gäller kritiken till Proletären och KP? När jag kritiserar – jag bland många andra – KP möter vi tystnad eller ogrundade anklagelser. Och gör det fortfarande.
  Här är min slutreplik till chefredaktören Jenny Tedjeza på Clarté-bloggen.
  http://clarte.nu/bloggen/10255-slutreplik-av-kerstin-stigsson

  • Vad tycker du om SAP:s invandrarpolitik? Ligger rätt nära SD:s eller hur? Vilka partier är mäktigast?

   • Alla partier går högerut – inklusive SAP. Men för det behöver man inte göra samma sak. Hur långt högerut kan ett kommunistiskt parti gå för att inte bedömas för att inte vara ett kommunistiskt parti lägre ? Det räcker inte med att man i teorin har och går på studiecirklar, har ett ’k’ i en röd flagga och säger att man är kommunistiskt parti. Det som gäller är praktiken, hur det dagliga och verkliga socialistiska arbetet praktiseras i det verkliga livet.

    Jag har funderat på ordet ’invandrakritisk’, vilket du har nämn när debatten om extremhögern kommer på tal. Definiera vad som är ’invandrakritik’.

    • Då är det dags för alla som vill vara kommunister att rikta in kraften mot de som är huvudkraften i stödet mot kapitalistem – dvs regeringen. Det är inte SD som är väl identifierade som motståndaare av såväl alla andra riksdagspartier osm av ”Vänstern”

 2. Vidrigt. Kommunistiska partiet vill enligt partiprogrammet avskaffa demokratin med väpnas kamp. Vi som bodde i det Sovjet minns förtrycket, fänglesesr, deportationer och avrättningar som gjordes av kommunistpatier. Att det finns svenskar som hyllar det samhällsystemet är mycket konstigt. Det är lätt att göra det om man inte själv uppldevt det.

  • Jag har uppfattat att KP tar avstånd från sådana övergrepp i Sovjet snarast vill ha en slags utökad demokrati.

  • Det begicks misstag i Sovjetunionen, Det medger även dagens ryska kommunistiska parti CPRF. Vi vill inte avskaffa demokratin. Tvärtom – vi vill utöka den.
   Jag tror inte att du talar för alla i f d Sovjetunionen när du säger ’Vi som …’. I så fall skulle det inte vara några kommunistiska partier i länderna som tidigare ingick i Sovjetunionen. Men det finns det.
   Se den här utmärkta videon om Klass:
   https://www.youtube.com/watch?v=hqA8ypN3vIg&t=43s
   Kom ihåg att vänsterpartierna (Sinn Féin, SDLP, etc) betecknas som nationalister. Fascisterna och de högerextrema kallas för Far-right.

 3. ’Just nu: Misstankt mord – Man hittad dod i brinnande bostad’

  Detta haender alldeles for ofta nu for att det ska vara tillfalligheter. Flera som kommenterar pa Samhallsnytt och andra bloggar verkar ha slutat. Kan det vara saa illa att AFA ligger bakom alla dessa mordbrander och att offren ar invandringskritiker fran Researchgruppens lista? Ingenting forvanar langre i dagens Sverige.