Fara för Farsot


De senaste åren har vi fått vänja oss vid diverse hot från farsoter av olika slag. Den ena värre än den andra men gemensamt har de alla – förmågan att bli världsomfattande, att bli pandemier.

Själv har jag skrivit om SARS, Fågelinfluensan, Galna Kosjukan och jag har nämnt Dengufeber och Ebola. Säkerligen något mer som jag har glömt nu.

För ett tag sedan bestämde jag mig för att skriva en längre artikel om just fågelinfluensa, jag hade tagit en del kontakter och fiskat upp information som jag tänkt delge bloggläsarna och eventuellt några fler.

Tyvärr så stöp jag på att nya uppgifter dök upp hela tiden om sjukdomen och dess spridning så informationen blev inaktuell i takt med att jag skrev. Men en liten lustig detalj minns jag särskilt från ett samtal med en mycket kunnig och centralt placerad samhällsfunktionär vars namn jag utelämnar.

Han berättade för mig att ett influensavaccin som framställs på vanligt sätt behöver ett hönsägg för att kunna odlas fram. Ett effektivt influensavirus måste ges i två omgångar varför det behövs två hönsägg för att skapa vaccin åt en person. Har vi en svensk vaccinfabrik och räknar med att framställa vaccin till hela befolkningen så krävs det 9 000 000 ägg gånger två. Den matematiken är väl inte så knepig? Det behövs arton miljoner ägg.

Idag finns det närmare 7 000 000 000 människor på den här planeten. Det innebär att om det fanns vaccinfabriker så skulle en vaccinering av hela jordens befolkning kräva fjorton miljarder hönsägg.

Ett dilemma, bortsett från tillgången på vaccinfabriker, är att fågelinfluensan drabbar
– fåglar. Förvånad?

Just tamfåglar som höns är de som i första hand insjuknar och dör i en världsomspännande pandemi. Vilka konsekvenser det kan få är lätt att inse. Hönsägg blir en bristvara och det snabbt.

Nu har det varit lugnare på fågelinfluensafronten ett tag men vi får sällan andas ut någon längre period. Nu meddelar nämligen morgonekot:

Ekot idag: ”En ny form av TBC, sätter nu skräck i Sydafrika, eftersom den både är dödlig och inte har något botemedel. I ett blixtinkallat möte med medicinska experter från hela världen, befaras en epidemi som kan spridas utan kontroll.”

Ibland får jag för mig att det inte är vaccin vi behöver odla, det är höns och något slags växter vars blad kan tuggas eller rökas i nervlugnande syfte…

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Politik, Fågelinfluensa, H5N1, TBC, Vaccin, Pandemi, Epidemi, Hälsa[/tags]


3 svar till “Fara för Farsot”

  1. Tar forskning om farsoter, pandemier etc på allvar, men läste förra veckan om en kvinna i Italien som isolerat sig i flera år i en lägenhet pga bacillskräck… Även det är farligt! Ha det bra! /Catrin Mattsson

  2. Om man skall göra influensavaccin så kan man antingen odla influensavirus i BEFRUKTADE hönsägg, som man sedan avdödar och använder för att producera vaccin. Eller så kan endel av influensavirusets proteiner uttryckas i bakterier och användas för vaccinproduktion. Odlar man fram influensavaccin i hönsägg så är det mycket arbetskrävande och det går åt många ägg. Men det går INTE åt ett ägg/vaccindos. Så det är inte mängden ägg i sig som är begränsande, utan bara att det är arbetsintensivt att manuellt hantera stora mängder hönsägg. Rekombinat produktion i bakterier är mycket effektivare i det avseendet, men då har man inte med alla virusets proteiner, så det finns risk att det färdiga vaccinet inte blir lika bra.

  3. Kurt! Du verkar kunnig, men så är oxo min källa. Det man idag håller på att experimentera med är framställning av vaccin via någon typ av celldelning (DNA?) men dessa metoder är inte certifierade än. Men det är ändå den typen av produktionskapacitet som kommer att byggas i Sverige, man förväntar sig certifiering för industriell produktion snart.