Fågelinfluensan ett farligt virus


Tidningen Expressen har ju inte direkt skaffat sig ett rykte som en seriös nyhetsförmedlare. Troligen kommer det ta en mansålder att återställa det om de bestämde sig redan idag.

Tyvärr innebär det också att man aldrig kan veta riktigt om de, mot förmodan, skulle skriva något intressant.

Expressen: ”Hans Wigzell är vetenskaplig rådgivare åt regeringen och tidigare rektor för Karolinska institutet. Han sitter på förstahandsinformationen kring virusets framfart i Asien och är oroad över utvecklingen. Så oroad att han har bunkrat mediciner till sig och sin familj. – Är man orolig tycker jag att man ska göra det. Det är bara att ta kontakt med en läkare.”

Läs Expressens artikel!

”Enligt Socialstyrelsens beräkningar kommer 3 150 000 svenskar insjukna om smittan sprids… …Viruset har hittills visat sig ha en 70 procentig dödlighet, i samtliga fall har människor smittats när de varit i kontakt med fåglar.”

Oavsett om Expressen har rätt eller inte med sina sensationsskriverier så undrar jag lite om regeringens göranden och låtanden i detta. Är det så att man från regeringshåll nu håller på att förbereda en inhemsk produktion av vaccin?

Om man inte gör det, varför inte? Är det för att statsråden och deras familjer kommer att prioriteras som ”särskilt viktiga personer” så att de får vaccin?

Tänker de sig att banta ”köttberget” med över 2 miljoner svenskar?

Och vilken medicin ska man hamstra?

Om nu samhället riskerar att drabbas av en världsomfattande pandemi så vore det väl en utmärkt orsak att se till att bygga upp inhemsk vaccinproduktion? Eller…?

Uppdatering: Tamiflu, heter medicinen, Roche gör den.


4 svar till “Fågelinfluensan ett farligt virus”

  1. Vad jag förstår ska inte ordet dödlighet uttydas som den andel av de smittade som dör av en sjukdom, utan snarare risken att bli smittat vid exponering.

  2. Det här gör mig riktigt arg. På nyheterna idag nämnde de att man har tänkt lagra nog medicin för en halv miljon svenskar. Vad har man tänkt sig göra för de andra 8,5 miljonerna?! En person i inslaget sa att denna medicin, och det vaccin som köps in, nog kommer att få ges till ”nyckelpersoner” och inte som brukligt – till de svagaste. ”Svenskarna har nog förståelse för att man gör så” resonerade han. I helsike heller! Vi har världens högsta skatter och påstås ha världens bästa vård. Det är regeringens förbannade skyldighet att se till att vi kan fixa fram vaccin till så många som möjligt den dag smittan står för dörren. Mycket kan jag acceptera, men att dö för att hålla statsbudgeten i balans går jag inte med på.

  3. Lars: ”- Det här gör mig riktigt arg. På nyheterna idag nämnde de att man har tänkt lagra nog medicin för en halv miljon svenskar. Vad har man tänkt sig göra för de andra 8,5 miljonerna?!”

    Ja det där är förbannat märkligt. Myndigheterna bör givetvis lagra upp ordentligt. Sedan bör de förbereda Pharmacia och Astra på att de kan bli tvugna att ställa om produktionen på stört i händelse av ett utbrott. Oxo se till att resurser skapas så att man kan massframställa vaccin. Kostar några miljarder, visst. DEt är nog skattebetalarna välvilligt inställda till.